Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Για την Ιστορία ή παίζοντας με τις ανεμογεννήτριες στην Μηλιά Πιερίας

           Όταν αρχές του Απρίλη του 2014 προεκλογικά των δημοτικών εκλογών, μας στάλθηκε πρόσκληση για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την έγκριση η όχι των ανεμογεννητριών στα Πιέρια, δέχτηκα τηλέφωνο από στέλεχος τη παράταξης μας ρωτώντας με αν ορίστηκε για την ίδια μέρα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο.     Στην καταφατική μου απάντηση μου τον ρώτησα αν γνωρίζει κάτι και μου είπε ότι είναι ένα θέμα που κινείται επί μήνες στην περιοχή ,με συσκέψεις κλπ με τη συμμετοχή στελεχών της παράταξης και του κόμματος χωρίς όμως να διαρρεύσει τίποτε στον τύπο.

    Στην απορία μου γιατί δεν ενημερώθηκα ως μόνος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών στο Δήμο Κατερίνης μου απάντησε ότι δεν είχε καμία υποχρέωση γι αυτό και ας το μάθαινα μόνος μου.
http://mantzios-antonis.blogspot.gr/2014/04/blog-post_5704.html

       Ενημερώθηκα πλήρως για το θέμα από το ιντερνέτ και παρέθεσα πλήρη στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης και εξέδωσα και σχετικό δελτίο τύπου στις 10/4/2014.
http://mantzios-antonis.blogspot.gr/2014/04/fast-track-express.html

     Τότε ο δήμαρχος δεν ήθελε να γίνει συζήτηση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά διατύπωσε το επιχείρημα «ότι και αν λένε οι μελέτες ακόμα και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες, η έκταση είναι ιδιοκτησία  μας και απλά δεν θα την δώσουμε για να γίνουν οι ανεμογεννήτριες».

     Βλέποντας την παγίδα πρότεινα να αντικρουστεί η περιβαλλοντική μελέτη με προσφυγή στο Σ.τ.Ε. κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

    Πέρυσι το 2017 ο ίδιος δήμαρχος Κατερίνης, με την βουβή πλειοψηφία του, ανέκρουσε πρύμναν και παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας αποδέχτηκε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών με το επιχείρημα τώρα ότι όλες οι υπηρεσίες έχουν εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το περιβάλλον ! .

    Έτσι προεκλογικά το 2014 ο δήμαρχος αξιοποίησε το θέμα προεκλογικά με ένα βροντόφωνο ΌΧΙ. 

     Προεκλογική εκμετάλλευση όμως έκαναν και κάποιοι φίλοι και στελέχη της παράταξης και του κόμματος αφήνοντας την παράταξη ανημέρωτη  και ασκώντας προσωπικές πολιτικές τακτικές ενόψει των τότε δημοτικών εκλογών με τα γνωστά αποτελέσματα.

     Η στάση τους φυσικά  δεν ακυρώνει τον αγώνα που γίνεται για την μη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, επιβάλλει σε όλους όμως να υπάρχει διαφάνεια, ενημέρωση και όχι άσκηση μικροπολιτικών στην πλάτη των κατοίκων της περιοχής και σε βάρος του περιβάλλοντος. 

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης