Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Με αφορμή την δίωξη του δημάρχου και του πρώην δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης

του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου, 
δημοτικού συμβούλου Κατερίνης

                                                                                    
Σε δίκη στο Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 25 Σεπτεμβρίου, παραπέμπονται ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, όλοι σχεδόν οι δημοτικοί σύμβουλοι του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κατερίνης Αριστείδης Οφίδης, με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και πρόσκληση για τέλεση αδικήματος αντίστοιχα.
Μια είδηση που αφορώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφορώντας συνδημότες μας σίγουρα δεν προκαλεί αισθήματα χαιρεκακίας από την άλλη όμως δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με σιγή ασυρμάτου.

Και αυτό γιατί αφορά τον νυν δήμαρχο Κατερίνης και κατά δήλωσή του υποψήφιο δήμαρχο στις επόμενες εκλογές, τα 13 από τα 25 μέλη της σημερινής πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής και ένα μέλος της σημερινής αντιπολίτευσης, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δεν είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι.

Πέρα από το ποινικό μέρος το οποίο θα αντιμετωπίσει αρμοδίως η δικαιοσύνη

νομίζουμε ότι θα πρέπει από όλη αυτή την κατάσταση να εξάγουμε κάποια απαραίτητα συμπεράσματα αλλά και να υποβάλλουμε κάποια ερωτήματα στο βαθμό που κρίνουμε ότι οι δημοτικοί άρχοντες είναι υπόλογοι πάντα απέναντι στους δημότες τους είτε τους ψήφισαν είτε όχι για πράξεις και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

1.Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να ψηφίζει για σοβαρά και σύνθετα ζητήματα πολλά από τα οποία αφορούν και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι απαραίτητη η έγκαιρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία και η εξασφάλιση της δυνατότητά τους μέσω των παρατάξεων να τα συζητήσουν και με τους αρμόδιους επιστημονικούς συνεργάτες τους.

2.Αποδεικνύεται λαθεμένη αλλά και επικίνδυνη η αντίληψη της εν λευκώ στοίχισης των δημοτικών συμβουλών με τους επικεφαλής ή με τον δήμαρχο κάτι που ούτε τον ίδιους προστατεύει ούτε τους επικεφαλής.

3.Αναδεικνύεται η ανάγκη ύπαρξης νομικής υπηρεσίας στο Δήμο η οποία θα προετοιμάζει νομικά αλλά και θα υποστηρίζει επιστημονικά το δημοτικό συμβούλιο και τους δημοτικούς συμβούλους.

Και τελικά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο δημοτικός σύμβουλος έχει τυπική και ουσιαστική ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις του όχι μόνο απέναντι στους δημότες αλλά και απέναντι στο νόμο και με συναίσθηση αυτής της ευθύνης οφείλει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στους δημότες της Κατερίνης όσον αφορά την ύπαρξη των ανυπόγραφων σύμφωνα με την δικογραφία παραρτημάτων της σύμβασης Α΄ και Β΄ , να απαντήσει ο δήμαρχος για την αναδρομική ισχύ της σύμβασης αλλά να υπάρξει ενημέρωση τόσο για το πόρισμα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, όσο και για την γνωμοδότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών Οργάνων ΟΤΑ αλλά και την κατάληξη του πειθαρχικού.

Η κοινοποίηση της ποινικής δίωξης έρχεται σε μια στιγμή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο όσον αφορά την χρηστή διοίκηση, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σκανδάλων και ευνοιοκρατίας. Από την άλλη μια παρακολούθηση σήμερα των συνεδριάσεων του δημοτικού μας συμβουλίου, αποδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας, την απουσία νομικής προστασίας, την προχειρότητα ή αν θέλετε την βιασύνη συζήτησης των θεμάτων με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του ίδιου του δημάρχου.

Νομίζουμε ότι πέρα από τα μεγάλα λόγια, τις επαναλαμβανόμενες προεκλογικές υποσχέσεις, η δημοτική αρχή οφείλει να προστατεύσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και των ίδιων των δημοτικών συμβούλων.

Ανάλογη ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι δημότες οι οποίοι εν τέλει γίνονται αποδέκτες των όποιων αποφάσεων των δημοτικών συμβούλων.

Ευελπιστώντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη σε όφελος του δικαίου, της νομιμότητας, της ορθής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του κύρους της, ελπίζουμε ότι δεν θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο με υποψηφίους υπό κατηγορία.

Καλούμε όλους τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκηση να εξάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.

Καλούμε τους δημότες σε διάλογο και αγώνα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με διαφάνεια, χρηστή διαχείριση, προστασία των συμφερόντων των δημοτών, μακριά από συμφέροντα και χωρίς απολύσεις, για μια αυτοδιοίκηση της συμμετοχής και της αλληλεγγύης και όχι το μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης.

Κατερίνη 2/9/2013



Σημείωση: Να θυμίσουμε ότι είχαμε εκφράσει ερωτηματικά για την ως άνω σύμβαση προεκλογικά και να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε στη λειτουργία του Δήμου ή τι θα συμβεί (οι απόψεις διίστανται) αν η παραπομπή συνεπάγεται και παύση των κατηγορουμένων από τα καθήκοντά τους.
TO KATΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ