Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τι απαντά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στις αντιδράσεις για το «καυτό» σποτ

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ εκφράζει τη λύπη της για το πώς παρερμηνεύθηκε , ευτυχώς, όπως δηλώνει, από μια μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία», το οποίο, όπως τονίζει έγινε δωρεάν.








Το σποτ με τίτλο «Τώρα μπορείς κι εσύ να γίνεις Ήρωας», αναρτήθηκε το πρωί της Παρασκευής με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και να πείσει τους Έλληνες να τρέξουν να δώσουν αίμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας στις 14 Ιουνίου.


Προκάλεσε ωστόσο πολλές αντιδράσεις τόσο από επίσημους φορείς (Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων) όσο και από πολίτες. Ο λόγος; Ο τρόπος με τον οποίο παρακινεί προς την αιμοδοσία:


Στο βίντεο βλέπουμε αρχικά έναν πυροσβέστη να σώζει ένα γατάκι από μια πυρκαγιά και στη συνέχεια έναν ναυαγοσώστη να σώζει μια κοπέλα από τα κύματα και να της δίνει το φιλί της ζωής. Αμέσως μετά ένας γιατρός σώζει τη ζωή ενός ασθενή και στο τέλος, ένας άντρας δίνει αίμα για να σώσει με τη σειρά του τη ζωή ενός συνανθρώπου του.



Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, όλοι αυτοί οι άντρες-ήρωες περιτριγυρίζονται από πανέμορφες γυναίκες οι οποίες τους κοιτούν με θαυμασμό για τις ηρωικές τους πράξεις. Έτσι, ο άντρας που πήγε να δώσει αίμα, δείχνει σαν να παρακινήθηκε από αυτό ακριβώς το γεγονός.


Ο ίδιος ο σκηνοθέτης του βίντεο, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος σημειωτέον εργάστηκε αφιλοκερδώς όπως άλλωστε και όλοι οι συμμετέχοντες στο σποτ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Flix.gr απάντησε στην κριτική λέγοντας:


«Το "λαϊκό δικαστήριο" των social media με αφήνει παγερά αδιάφορο, εκτός από κάποιες φορές που με κάνει να γελάω ειρωνικά. Οι δικαστές του πληκτρολογίου με τα αστεία παρατσούκλια είναι άνθρωποι που δεν κάνουν τίποτα και μόνο κράζουν. Εμαθα ότι κάποιοι λένε ότι ξεφτιλίστηκε το πανανθρώπινο μήνυμα της αιμοδοσίας. Δεν είδα τέτοια σχόλια στο "αίμα μόνο για Έλληνες" που μόνο πανανθρώπινο δεν είναι. Οσο για τα σχόλια περί σεξισμού, δεν βρίσκω τίποτα σεξιστικό σε αυτήν την ταινία. Αντιθέτως είναι μια ταινία που χλευάζει αυτά τα πρότυπα και εξυμνεί τον απλό άνθρωπο. Παρόμοια πράγματα είχα ακούσει και για το Suntan το οποίο είναι μια καθαρά αντισεξιστική σχεδόν φεμινιστική ταινία. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη σεξισμός και βρίσκουν σεξιστικό οτιδήποτε περιέχει γυμνό ή κάποια σέξυ παρουσία. Εμάς μας κάνει ευτυχισμένους το γεγονός ότι χωρίς να σπαταληθεί ούτε ευρώ συζητιέται η αιμοδοσία και κάποιοι ίσως δώσουν 10' λεπτά για να σώσουν τρεις (3!) ζωές!».


Αντιδράσεις

Φτήνια, χαμηλή αισθητική, σεξιστικά μηνύματα, σπίλωση της τιμής και της υπόληψης του κλάδου των νοσηλευτών στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων και «ντόρου» υπό την επίφαση της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας, καταλογίζει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) στους δημιουργούς της διαφήμισης για την εθελοντική αιμοδοσία, όπως και στους εντολείς της, το υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).


Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με υπόμνημα τους διαμαρτύρονται «για την προσβολή και τον υποβιβασμό του Νοσηλευτικού Επαγγέλματος» και ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους να απαγορευτεί το διαφημιστικό σποτ ή να κοπούν οι επίμαχες σκηνές αλλά και να επιβληθούν κυρώσεις στο ΕΚΕΑ.


Όμως και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) με ανακοίνωσή της με τίτλο «ρέζους θηλυκό;» εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το σποτ, σχολιάζοντας πως «το μήνυμα βρίθει σεξιστικών προτύπων, τα οποία, για ακόμη μία φορά, αναπαραγάγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων.




Δείτε το επίμαχο βίντεο:


Ολόκληρη η απάντηση:

«Επιλέξαμε έναν διαφορετικό πιο φρέσκο τρόπο, αυτόν της σάτιρας, για να παρουσιάσουμε το θέμα της προσέλκυσης εθελοντών αιμοδοτών», απαντά η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Χάρις Ματσούκα, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία.


Στην οπτική μας αναφέρει το σποτάκι δίνει ένα και καθαρό μήνυμα.» Ότι ο καθημερινός χωρίς ιδιαίτερη λάμψη άνθρωπος , ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας , είναι επίσης σημαντικός και γίνεται πραγματικός ήρωας , δίνοντας αίμα και σώζοντας μία έως τρεις ζωές. Είναι επίσης καθαρό ότι το σποτάκι σατιρίζει και αποδομεί το κυρίαρχο πρότυπο που προβάλλεται χύδην , αυτό του ατσαλάκωτου γιάπη, του μοντέλου/λας, του μυώδους αρσενικού ήρωα, του γιατρού ακόμα ως ενός από τα μοναδικά επαγγέλματα που συνάδει με την καταξίωση για την ελληνική οικογένεια».


Η κ. Ματσούκα προσθέτει ότι «η σάτιρα του κυρίαρχου πρότυπου προφανώς δεν απαξιώνει ούτε τον γιατρό ούτε τον/την νοσηλευτή/νοσηλεύτρια, των οποίων το έργο στις δύσκολες συνθήκες της χώρας και του ΕΣΥ είναι ηρωικό και γιγάντιο». Ακόμα, συμπληρώνει, « το πρότυπο του αρσενικού με τις γυναίκες μοντέλα που υπάρχουν στο φαντασιακό του πρωταγωνιστή και διακωμωδείται στο έπακρον, δεν μπορεί να θεωρείται σεξιστική ανάγνωση».


Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ εκφράζει τη λύπη της για το πώς παρερμηνεύθηκε , ευτυχώς, όπως δηλώνει, από μια μειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, το σποτάκι για την εθελοντική αιμοδοσία», το οποίο, όπως τονίζει έγινε δωρεάν.


«Είναι ελπιδοφόρο ότι το 70% της κοινής γνώμης συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νοσηλευτών έχει αντιληφθεί τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τη σάτιρα από την πραγματικότητα μια ανάγνωση που απαιτεί χιούμορ και ανεκτικότητα», σημειώνει η κ. Ματσούκα.


Υπογραμμίζει τέλος, ότι το μήνυμα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας, είναι αυτό που πρέπει να μείνει στο μυαλό μας και καλεί όλους να συστρατευθούν στην προσπάθεια της εθνικής αυτάρκειας σε 100% εθελοντικό αίμα.
Πηγή: Έθνος, left.gr