Λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες συναντήσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση επέλεξε να διαταράξει τη μακαριότητα των εγχώριων και αλλοδαπών «ιερών αγελάδων».
Όπου εγχώριες «ιερές αγελάδες» είναι η ελίτ των εργολάβων που διαχειρίζονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους εισπράττοντας τα διόδια και αλλοδαπές το ΤΑΙΠΕΔ, το απόλυτο φετίχ δανειστών και εταίρων.
Μόνο που αυτή η συντονισμένη ταυτόχρονη αποστολή μηνυμάτων προς το εσωτερικό και το εξωτερικό, γεννά ένα ερώτημα.
Είναι, άραγε, η κυβέρνηση αποφασισμένη και έτοιμη να συγκρουστεί ταυτόχρονα τόσο με τους Θεσμούς όσο κα με τους εγχώριους «ολιγάρχες», όπως έλεγε προεκλογικά, ή πρόκειται για επικοινωνιακή ρητορεία, για μια στρατηγική επιλογή στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης εντός και εκτός;
Το ερώτημα προκύπτει από συγκεκριμένα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συντονισμένης επίθεσης.
Οι «ιερές αγελάδες» των διοδίων
Ο Γιώργος Σταθάκης «χτύπησε» νύχτα από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου κατά την διάρκεια της παρουσίασης των δύο νέων συμβάσεων για την λειτουργία και συντήρηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ.
Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού & Ναυτιλίας σε ερώτηση βουλευτών εκτόξευσε «βόμβα» ανακοινώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων με στόχο:
-τη μείωση του αντιτίμου των διοδίων (το χαρακτήρισε ως εξωφρενικά υψηλό)
-τη μείωση του αριθμού των σταθμών διοδίων (είπε ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου)
-την αύξηση του ποσοστού του δημοσίου στις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους
-τη μείωση του χρόνου παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων στους εργολάβους
Οι ερωτήσεις που του τέθηκαν, δεν είχαν, επί της ουσίας, σχέση με τις δυο υπό συζήτηση συμβάσεις. Ο Γιώργος Σταθάκης, όμως, πολύπειρος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, επέλεξε να εκτοξεύσει τις «βόμβες». Δεν επέλεξε, που θα μπορούσε άνετα, να πει, απλώς, ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει συγκροτημένη πρόταση για την αντιμετώπιση του μέγα θέματος.
Άρα, επέλεξε, να δηλώσει πρόθεση σύγκρουσης.
ΤΑΙΠΕΔ, η «ιερή αγελάδα» των δανειστών
Σχεδόν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει και η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές για το ΤΑΙΠΕΔ. Γιατί εάν μια ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί απολύτως μονομερής είναι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης τα έσοδα που θα προκύπτουν από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να μην πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό για την εξόφληση του χρέους, όπως είμαστε υποχρεωμένοι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά για την κοινωνική ασφάλιση και πολιτική.
Μόνο που η κυβέρνηση με το άρθρο 24 που κατέθεσε σε άσχετο νομοσχέδιο, δεν έκανε αυτή την πρωτοβουλία της νόμο του κράτους. Απλώς, θέσπισε την πρόθεσή της, παραπέμποντας το θέμα σε επόμενο σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και την ίδρυση νέου Ταμείου για τη δημόσια περιουσία.
Άρα και σε αυτή την περίπτωση επέλεξε να δηλώσει πρόθεση σύγκρουσης.
Η αλήθεια είναι ότι από την πρόθεση σύγκρουσης μέχρι τη σύγκρουση με τις «ιερές αγελάδες» ο δρόμος είναι μακρύς.
Αλήθεια είναι επίσης ότι τα δυο αυτά θέματα, τα διόδια των εργολάβων και τα έσοδα από τη δημόσια περιουσία που πηγαίνουν στους δανειστές, είναι τα κατ΄εξοχήν θέματα που αγγίζουν το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Που προκαλούν την έντονη αντίδρασή τους ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.
Και όσο η κυβέρνηση τροφοδοτεί τους πολίτες με ελπίδες ότι θα τα αλλάξει όλα σε αυτά τα δυο κρίσιμα θέματα, τόσο θα γιγαντώσει και την οργή τους στην περίπτωση που κάνει πίσω.
ΒAΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ στο Ποντίκι