Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: Δεν είναι οι Έλληνες τεμπέληδες, αλλά δεν φταίνε για όλα οι Γερμανοί

Στο Βερολίνο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, επισήμανε την ανάγκη να εξαλειφθούν τα στερεότυπα, υπογραμμίζοντας πως «οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, αλλά και οι Γερμανοί δεν φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας». Επίσης αναφέρθηκε στα ζητήματα των γερμανικών αποζημιώσεων για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και στην δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens. «Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά», τόνισε.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε πως «έχει κλείσει από πολιτική σκοπιά» ωστόσο αναγνωρίζουμε το ηθικό σκέλος και τα δεινά που έζησαν οι Έλληνες στην κατοχή. «Ο γερμανικός λαός δεν γνωρίζει τα ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα», σημείωσε. Εξάλλου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να ταυτίζεται ο γερμανικός λαός με τα ναζιστικά εγκλήματα, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δήμευσης γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα απάντησε πως δεν εκφράστηκε τέτοια πρόθεση επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά «θέσαμε ένα ζήτημα νομικής διεκδίκησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος» σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα στερεότυπα και τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Για το ζήτημα της ρευστότητας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το πρόβλημα ρευστότητα δεν δημιουργήθηκα από τη νέα κυβέρνηση αλλά κληρονομήθηκε από την προηγούμενη, καθώς το success story δεν υπήρξε ποτέ. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων όπως το δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα. Είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδεικνύεται από έρευνα γερμανικού ινστιτούτου».

Όπως επισήμανε πρόθεσή μας δεν είναι να γκρεμίσουμε αλλά να αλλάξουμε το μείγμα της πολιτικής. «Στα πέντε χρόνια προγράμματος είχαμε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και μια μεγάλη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και μια ανθρωπιστική κρίση». Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήρθε στο Βερολίνο για οικονομική βοήθεια αλλά για την αναζήτηση κοινού εδάφους. Και η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πως από την συνάντηση δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια απόφαση, υπογραμμίζοντας πως τις αποφάσεις τις παίρνει το Eurogroup. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα δεν βοήθησε να τις αντιμετωπίσουμε. Παραμένει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά». Συμπερασματικά ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και έθεσε τον στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επανάλαβε πως στην Ελλάδα είναι ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις και πως τα οικονομικά στοιχεία θα πρέπει να είναι σαφή. «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε», είπε σημειώνοντας ωστόσο πως η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.

Η καγκελάριος, εκφράζοντας τη χαρά της για την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ έκανε λόγο για πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πολλούς Ελληνες που ζουν στη Γερμανία, τους οποιους χαρακτήρισε ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στα εκατομμύρια των Γερμανών που επισκέπτονται την Ελλάδα ως τουρίστες. «Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» σημείωσε και αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.
tvxs