Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Βρετανική ΜΚΟ: ΤΟ ΔΝΤ κερδίζει 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια της Ελλάδας

ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποκομίσει κέρδη 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα την περίοδο 2010 έως το 2014. Εάν η Ελλάδα αποπληρώσει το χρέος της μέχρι το 2024, τότε τα κέρδη του ΔΝΤ θα φτάσει στα 4,3 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Jubilee Debt Campaign, κάνοντας λόγο για «τοκογλυφικό επιτόκιο» με το οποίο δανείζεται η χώρα μας από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.


Όπως εξηγεί η βρετανική ΜΚΟ, το πραγματικό (effective) επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,6% και είναι πολύ υψηλότερο από το 0,9% που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλο του το κόστος. Εάν η Ελλάδα πλήρωνε επιτόκιο 0,9% στο ΔΝΤ από το 2010, θα είχε δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα σε πληρωμές τόκων στο Ταμείο.

Ο οικονομολόγος της Jubilee Debt Campaign Τιμ Τζόουνς, δήλωσε:

«Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνο διέσωσαν τις τράπεζες που δάνειζαν αρχικά ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν πάρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».
Έθνος