Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Δεν γνωρίζει ή δεν εφαρμόζει το ωράριο των δημοτικών υπαλλήλων ο κ. Χιονίδης;


του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
πρ. δημ. συμβούλου Κατερίνης



Με τους δημοτικούς υπαλλήλους τα έβαλε ο δήμαρχος Κατερίνης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Παπαδόπουλος τον ρώτησε αν προτίθεται να παράσχει το δικαιούμενο ημερήσιο γάλα στους εργαζόμενους καθαριότητας αλλά και σε άλλους εργαζόμενους όπως προβλέπεται από την συλλογική σύμβαση εργασίας και επίσης αν προτίθεται να το δώσει σε χρήμα αυτό που δεν δόθηκε μέχρι τώρα σε γάλα όπως προβλέπεται και από το νόμο.

Χωρίς να δεσμευτεί επί του ερωτήματος ο κ. Χιονίδης καταφέρθηκε κατά των δημοτικών υπαλλήλων ισχυριζόμενος ότι ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι εργάζονται 8 ώρες την ημέρα οι δημοτικοί υπάλληλοι εργάζονται μόνο έξι ώρες και σαράντα λεπτά, ζητώντας μάλιστα την ισότητα που προβλέπεται από το Σύνταγμα σημειώνοντας ότι πολλές φορές στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται και εννέα ώρες την ημέρα.

Αυτό που φαίνεται δεν αντελήφθη ο κ. Χιονίδης και δυστυχώς αφορά τους άμεσους συνεργάτες του και στυλοβάτες του Δήμου, όπως είναι οι εργαζόμενοι στο Δήμο Κατερίνης, είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι των δήμων ήταν οι πρώτοι πάνω στους οποίους εφαρμόστηκαν τα μνημονιακά μέτρα και μιλάμε για τα μέτρα της εφεδρείας, των απολύσεων, της μείωσης των μισθών, των ελαστικών μορφών εργασίας ( 8μηνες, 5μηνες και 2μηνες συμβάσεις ) την απαγόρευση των προσλήψεων.

Μνημονιακά μέτρα που προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων των ΟΤΑ και του Δήμου Κατερίνης με στάσεις εργασίας, απεργίες, συγκεντρώσεις και καταλήψεις, αγώνες που βοήθησαν και στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με το γκρέμισμα των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Όσον αφορά το ωράριο εργασίας των δημοτικών υπάλληλων αυτό σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο (άρθρο 41 του ν.3979/2011 (Α΄138)) είναι 40 ώρες την εβδομάδα και 8 ημερησίως όπως αυξήθηκε και ισχύει για όλο τον δημόσιο τομέα και για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ.

Ο κ. Χιονίδης ή δεν γνωρίζει το νόμιμο ωράριο εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων ή δεν το εφαρμόζει ό ίδιος στον Δήμο Κατερίνης δεδομένου ότι εκ του νόμου είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του.

Να θυμίσουμε ότι απαντώντας στην ίδια ερώτηση που του είχαμε καταθέσει πριν τρία χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν μας κατηγόρησε ότι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των γαλακτοπαραγωγικών εταιρειών επειδή κι εμείς είχαμε ζητήσει την παροχή του προβλεπόμενου γάλακτος στους εργαζόμενους.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος



πρ. δημ. σύμβουλος Κατερίνης