Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Η Ζοζεφίν που τρόμαξε τον Ντράγκι

ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΜΕ ΚΟΜΦΕΤΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤ

Εχει διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθη -το σήμα κατατεθέν της Femen- στην Τυνησία για την αντιμετώπιση των γυναικών, και έχει συλληφθεί επειδή «εισέβαλε» στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας με τη φράση «Είμαι ο Θεός» γραμμένη στο γυμνό κορμί της. Χθες ήταν η σειρά του Μάριο Ντράγκι να ξαφνιαστεί από τη Ζοζεφίν Βιτ, η οποία είναι «βετεράνος» στον ακτιβισμό στο πλευρό των Femen.



Η Ζοζεφίν όρμησε εναντίον του Μάριο Ντράγκι την ώρα που παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου και πέταξε φύλλα χαρτιού και κομφετί προτού την απομακρύνουν... σηκωτή οι άνδρες της ασφάλειας του προέδρου της ΕΚΤ.

Η μόλις 21 ετών Ζοζεφίν διέκοψε για λίγο τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεβαίνοντας πάνω στο γραφείο πίσω από το οποίο καθόταν ο Ντράγκι και πετώντας προς το μέρος του φύλλα χαρτιού και κομφετί.

Την ίδια στιγμή η νεαρή ακτιβίστρια φώναξε στα αγγλικά «Κάτω η δικτατορία της ΕΚΤ», ένα σύνθημα το οποίο ήταν γραμμένο και στο μαύρο μπλουζάκι που φορούσε, με τη διαφορά ότι στη γραπτή εκδοχή του το μήνυμα έκανε σαφές λογοπαίγνιο με συγκεκριμένο ανατομικό χαρακτηριστικό του ανδρικού σώματος (End ECB Dick-tatorship).

Η ξανθιά κοπέλα, που στο προφίλ της στα social media δηλώνει ότι πλέον δεν ανήκει στις Femen -και ίσως γι' αυτό εμφανίστηκε χθες φορώντας μπλουζάκι- θεωρήθηκε ότι ήθελε να εκφράσει την αντίθεσή της στην πολιτική της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.


Αλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν είχε «τιτιβίσει» στο Twitter υπέρ της χώρας μας και εναντίον της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ.

Εξάλλου, η φοιτήτρια φιλοσοφίας ήταν μία από τις τρεις ακτιβίστριες που είχαν διαμαρτυρηθεί γυμνόστηθες έξω από τα γραφεία της «Bild» όταν η γερμανική εφημερίδα είχε κάνει την καμπάνια του «όχι» εναντίον της Ελλάδας.


Η Ζοζεφίν και οι άλλες κοπέλες είχαν γραμμένο στο σώμα τους ένα μεγάλο «ναι» και στα χέρια τους κρατούσαν ψεύτικα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. «Θέλουμε να δείξουμε την άλλη όψη. Οχι μόνο για τους Γερμανούς πολιτικούς, αλλά και για τον ελληνικό λαό», είχε πει τότε η Ζοζεφίν.

Κάτω, η Ζοζεφίν (αριστερά) γυμνόστηθη και άλλες δύο κοπέλες διαδηλώνουν έξω από τα γραφεία της «Bild» υπέρ της Ελλάδας


Πώς πέρασε
Η νεαρή κοπέλα κατάφερε χθες να μπει στον χώρο όπου διεξαγόταν η συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ δηλώνοντας ότι είναι διαπιστευμένη δημοσιογράφος κάποιου εντύπου. Είχε δώσει το πραγματικό της όνομα και είχε περάσει από όλους τους ελέγχους για εκρηκτικά και όπλα.

Ο Ντράγκι φάνηκε στην αρχή να τρομάζει και σήκωσε τα χέρια του για να καλύψει το πρόσωπό του, ωστόσο στη συνέχεια, αν και εμφανώς κατάπληκτος, άρχισε να χαμογελά και επέστρεψε στην ομιλία του -με φανερά καλύτερη διάθεση.

Η ΕΚΤ διέκοψε την απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου την ώρα που άνδρες της ασφάλειας έπιασαν τη νεαρή κοπέλα από τα χέρια και τα πόδια για να την απομακρύνουν από την αίθουσα. Εκείνη, πάντως, φάνηκε μάλλον ικανοποιημένη από την «παράστασή» της και στράφηκε χαμογελώντας προς τους φωτογράφους σχηματίζοντας με τα δάχτυλά της το σήμα της νίκης.

Μετά την επεισοδιακή διακοπή, η συνέντευξη Τύπου συνεχίστηκε με τον Μάριο Ντράγκι να υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει την περικοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, παρότι εκτιμά ότι θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ -Έθνος