Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για τη CETA


Τίτλοι Τέλους;

Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της υπουργού Εμπορίου του Καναδά, Καναδών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών και του τοπικού πρωθυπουργού της Βολονίας του Βελγίου, Πολ Μανιέτ, για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδάς (CETA).Η κυβέρνηση του Βελγίου υποστηρίζει τη συμφωνία, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των 28 κρατών - μελών της ΕΕ, ωστόσο δεν μπορεί να την κυρώσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πέντε τοπικών κυβερνήσεων στην επικράτειά του. Η γαλλόφωνη Βαλονία, στην οποία κυβερνούν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές, αντιτίθεται με σφοδρότητα στη συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Πάντως η Καναδή υπουργός Κρίστια Φρίλαντ αποχώρησε φανερά εκνευρισμένη τονίζοντας πως «οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν». «Ο Καναδάς έχει εργαστεί, και εγώ προσωπικά έχω δουλέψει πολύ σκληρά. Αυτή τη στιγμή η ΕΕ μοιάζει ανίκανη να πραγματοποιήσει ακόμη και μία εμπορική συμφωνία με τον Καναδά», τόνισε.

«Παραμένω ανήσυχος», δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ , «και για το μέλλον μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με ένα κοντινό μας εταίρο όπως τον Καναδά αλλά και για την υστεροφημία της Ευρώπης».
tvxs