Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για το κλίμα - Τι προβλέπει


Παρίσι 2015

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που έχει σκοπό να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε το πρωί στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι. Οι περισσότερες χώρες δείχνουν αποφασισμένες να υιοθετήσουν τη συμφωνία της Διάσκεψης του ΟΗΕ. Τα πάντα κρίνονται στην ολομέλεια της Συνόδου στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).
Στόχος όλων να μην επαναληφθεί το φιάσκο της Κοπεγχάγης, όταν η αντίστοιχη Διάσκεψη για το Κλίμα το 2009 ολοκληρώθηκε χωρίς οικουμενική συμφωνία.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο παρουσίασε ο πρόεδρος της COP21 και υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος. «Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.



Ο Φαμπιούς τόνισε ότι το σχέδιο της συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου». Ο στόχος είναι να μειωθεί στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα «τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία και ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025».



Ακόμα, το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι μέσα στο δεύτερο μισό του αιώνα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πετύχουν μια ισορροπία ανάμεσα στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση. Αυτό ερμηνεύεται ως δέσμευση για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα.

Το σχέδιο της συμφωνίας, επιτυγχάνει έναν συμβιβασμό στον καταμερισμό των ευθυνών ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές του πλανήτη. Το νέο κείμενο διατηρεί τον διαχωρισμό πλούσιων και μη χωρών, καλεί όμως τις αναδυόμενες οικονομίες να συνδράμουν κι αυτές οικονομικά σε εθελοντική βάση.

«Ας τελειώσουμε τη δουλειά»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, που φιλοξένησε τη Διάσκεψη, Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους αντιπροσώπους των 195 χωρών που παίρνουν μέρος να ενεργήσουν ώστε «η 12η Δεκεμβρίου του 2015 να είναι μια μέρα, όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε μετά την ανακοίνωση ενός προσχεδίου, όλες τις χώρες «να τελειώσουν τη δουλειά», εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Το τέλος είναι κοντά. Ας τελειώσουμε τώρα τη δουλειά. Ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη σοφία σας» τόνισε ο Μπαν Γκι-μουν.
TVXS