Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: Οι δανειστές αποζητούσαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

 

Αθήνα

Την εκτίμηση ότι οι δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, δεν συζητούσαν για τα οικονομικά ή για τον καλύτερο τρόπο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, αλλά αποζητούσαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ως πρώτης αριστερής κυβέρνησης επί δεκαετίες στην Ευρώπη, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Πολ Μέισον στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ #ΤhisIsaCoup.
«Είμαστε η πρώτη αριστερή κυβέρνηση εδώ και 30 χρόνια στην Ευρώπη. Μπορείτε να ασκήσετε κριτική για το εάν διαπραγματευτήκαμε καλά ή όχι, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι αντίπαλοί μας δεν συζητούσαν για τα οικονομικά ή για το πώς η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, αποζητούσαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» για παραδειγματισμό, υπογραμμίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σχετικά με το τρίτο μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει: «Θα μπορούσαμε να είχαμε το αποφύγει, ήταν ένας τακτικός συμβιβασμός. Και ο κρίσιμος παράγοντας είναι να το εντάξουμε σε μια πιο ριζοσπαστική στρατηγική».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του Grexit, σημειώνει ότι θα έκλειναν οι τράπεζες και οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα αφορούσαν τις πιο φτωχούς. «Δεν θα μπoρούσαμε να πάρουμε τέτοια απόφαση ελαφριά τη καρδία» αναφέρει.Για το εάν ήταν επιτυχημένη ή όχι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρεί ότι «το νούμερο 1 λάθος της πρώτης κυβέρνησής μας ήταν ότι δεν κάναμε πολλά για την πάταξη της διαφθοράς και κατά της φοροδιαφυγής. Αλλά πηγαίναμε από κρίση σε κρίση και υπήρχε η οικονομική ασφυξία, δεν κάναμε πολλά σε αυτόν τον τομέα, για να δείξουμε στους πολίτες και τους εταίρους ότι εννοούμε αυτό που λέμε».



Ο Ευ.Τσακαλώτος προσθέτει: «Αν δεν κινηθείς γρήγορα για την πάταξη της διαφθοράς και δεν αντιμετωπίσεις την κατάσταση γρήγορα, αν δεν φέρεις διαφάνεια, αν δεν φτιάξεις ένα σύστημα επιβράβευσης για εκείνους που κάνουν το σωστό και πάταξης για εκείνους που δεν το κάνουν, τότε η αθέτηση είναι μια αργή διήθηση. Σε αλλάζει το σύστημα, αντί να το αλλάξεις εσύ.»

Ο ίδιος απαντά στις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε, λέγοντας: «Είναι απλοϊκό να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε γιατί δεν ήταν ριζοσπαστικός αρκετά, ή γιατί δεν έφυγε από το ευρώ. Ισχύει ότι οι άνθρωποι σε μεγάλο βαθμό ανέθεσαν τις φιλοδοξίες τους σε πολιτικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ» και σταμάτησαν να κάνουν αυτό που έκαναν για να φθάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

«Για να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τους στόχους του ως κυβέρνηση, πρέπει να ξαναβρούμε αυτήν την ισορροπία μεταξύ κυβέρνηση και κινήματος. Η κοινωνία να συνεχίσει να πιέζει τους υπουργούς. [...] Θα ήμουν ευχαριστημένος αν γίνονταν διαδηλώσεις και σε κάθε διαδήλωση προτεινόταν μια εναλλακτική ιδέα για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα» επισημαίνει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι επιτυχημένος αν δεν εφαρμόσει απλά το πρόγραμμα ή δεν συζητάει πόσο διαφωνεί με τους πιστωτές μόνο, αλλά πρέπει να εφαρμόσει ένα παράλληλο πρόγραμμα» τονίζει επιπλέον ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «θα γίνουν βήματα πίσω, θα γίνουν βήματα μπροστά, η αριστερά είναι ένα κίνημα που έχει πολλά επεισόδια».

H.K.

Newsroom ΔΟΛ