Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

«Καταφυγιακό χωριό» το όραμα του Δημήτρη Μάρδα για τον Όλυμπο. Δείτε το Βίντεο


Ήταν μία σκέψη που κάποια στιγμή θα τεθεί ακόμη και ως πρόταση για  διαβούλευση στην τοπική κοινωνία, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για το σχέδιό του που αφορά στη δημιουργία ενός καταφυγιακού χωριού στον Όλυμπο με τον τίτλο «Ο θρόνος του Δία».

Ο κ. Μάρδας που βρέθηκε το Σάββατο στην Κατερίνη, ως ομιλητής σε ημερίδα στο Επιμελητήριο Πιερίας, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης και απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Κατερίνας Τσαλού, είπε ότι στόχος της ιδέας είναι να γίνει ο Όλυμπος προσιτός ακόμη και στους ανθρώπους που για κάποιους λόγους δεν μπορούν να ανέβουν στις κορυφές του με πεζοπορία.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η σκέψη είναι σε μια περιοχή του Ολύμπου, γύρω στα 2.600 μέτρα, κοντά στην κορυφή να χτιστούν τέσσερα καταφύγια, ώστε να δημιουργηθεί ένα καταφυγιακό χωριό, στο οποίο θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας ανθρώπων που θέλουν να επισκεφθούν τον Όλυμπο αλλά αδυνατούν να περπατήσουν οκτώ ώρες για να φτάσουν ως εκεί.
Η πρόσβαση αυτών των επισκεπτών θα γίνεται με ελικόπτερο, μέσο το οποίο δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη υποδομή, όπως υποστήριξε ο υπουργός, καθώς αρκεί απλώς ένα ελικοδρόμιο.

 Με αυτόν τον τρόπο, υποστήριξε ο κ. Μάρδας, ο Όλυμπος μπορεί να αποκτήσει τη διεθνή του διάσταση και μάλιστα με αυτές τις παρεμβάσεις δεν παραβιάζονται οι συνθήκες προστασίας του παγκοσμίου μνημείου της ιστορίας και της φύσης.
Στη σκέψη του υπουργού είναι να γίνει μια επίσημη παρουσίαση του σχεδίου στην Πιερία και να τεθεί σε διαβούλευση. «Το οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να προχωρήσει αρκεί να το δεχθεί η τοπική κοινωνία και να είναι ένα σχέδιο που να μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν θα είναι επισκέπτες με γόβες, αλλά άνθρωποι που δεν έχουν την άνεση να περπατήσουν οκτώ ώρες», είπε.


e-pieria.gr