Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος φοβάται το περιουσιολόγιο;

ΒAΛΙΑ ΜΠΑΖΟΥ


Άνδρες –και γυναίκες- του ΣΔΟΕ θα εισβάλλουν στα σπίτια μας και θα ψάχνουν τα στρώματα. Θα ανοίγουν τα συρτάρια ακόμα και τον καταψύκτη και θα ψάχνουν για μπιζουτιέρες και μετρητά. Με ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης πολύτιμων μετάλλων θα «ακτινογραφούν» το δαχτυλίδι της γιαγιάς και το δώρο της πεθεράς. Και εάν πράγματι είναι από ατόφιο χρυσάφι, μαύρο φίδι που μας έφαγε. (σ.σ εάν δεν είναι, μαύρο φίδι που τις έφαγε).
Αυτές είναι μερικές εικόνες από το μέλλον εάν πάρουμε τοις μετρητοίς τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση και μόνο της εφαρμογής του περιουσιολογίου.

Γιατί σύμφωνα με εκείνους που έχουν βγει στα κάγκελα, πρόκειται για μια οργουελικού τύπου σύλληψη, για το απόλυτα σατανικό μέσο που θα αποτελέσει το «όχημα» για τη νέα φορολογική κατραπακιά στον Έλληνα φορολογούμενο. Πρόκειται για το απόλυτο ηλεκτρονικό μάτι που θα παρακολουθεί τα υπάρχοντά μας και στην πρώτη στραβή ματιά που θα του ρίχνουμε θα μας πετάει ακόμα ένα φόρο στο κεφάλι.

Είναι, όμως, έτσι; Πρέπει να φοβόμαστε το περιουσιολόγιο; Πρόκειται, πράγματι, για έργο του σατανά;

Κινητά, ακίνητα, μαύρα κι άραχνα

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις, το περιουσιολόγιο θα περιέχει τα περιουσιακά στοιχεία του συνόλου των φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που είναι κάτοικοι ή έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα.

Στο περιουσιολόγιο θα δηλώνονται:

-Ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

-Οχήματα (εκτός από τα μηχανάκια 50cc), εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις με οποιαδήποτε μορφή

-Κινητά μεγάλης αξίας (δηλαδή κοσμήματα ή αντικείμενα τέχνης που είναι, όμως, ασφαλισμένα) άλογα ιπποδρόμου, τραπεζικοί λογαριασμοί, μίσθωση θυρίδων τραπεζών χωρίς, όμως, το περιεχόμενό τους.

Από την ανάγνωση της προτεινόμενης ρύθμισης προκύπτει πως για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτό που θα ζητηθεί να δηλωθεί στο περιουσιολόγιο, το γνωρίζει, ήδη, η εφορία.

Δηλαδή, όσα σπίτια ή οικόπεδα έχει κάποιος στην Ελλάδα είναι δηλωμένα στο Ε9 και «πέφτει» η σφαλιάρα του ΕΝΦΙΑ.

Τα οχήματα είναι δηλωμένα στην εφορία, όπως, επίσης, πλήρη γνώση έχει η εφορία και για τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς αφού από τις τράπεζες περνάνε κατευθείαν στη δήλωσή μας οι όποιοι τόκοι.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποια στοιχεία που ζητάει το περιουσιολόγιο τα οποία, όχι παρατύπως σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν τα γνωρίζει η εφορία.

Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που έχει η ισχυρά μειοψηφία των πολιτών και που είναι από άλογα ιπποδρόμου μέχρι ακίνητα στο Λονδίνο, το Ντουμπάι και το Παρίσι. Που είναι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ελβετία και το Λουξεμβούργο. Ή ακόμα και εκατομμύρια μετρητά που αλλάζουν χέρια μέσα σε σακούλες σούπερ μάρκετ μόλις πέφτει η νύχτα και βρίσκονται χτισμένα σε τοίχους ή θαμμένα σε κήπους μέσα σε κατσαρόλες.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που είτε είναι μαύρα και άραχνα είτε είναι εις την αλλοδαπή, σήμερα δεν δηλώνονται. Εάν κάποιος μπορεί να τα δικαιολογήσει με βάση τη φορολογική του δήλωση και πάλι δεν έχει να φοβάται τίποτε από το περιουσιολόγιο. Εάν, όμως, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την κτήση τους, γιατί είναι, για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος και δεν μπορεί να έχει κομπόδεμα εκατομμυρίων μόνο από το μισθό του, τότε ναι, θα έχει πρόβλημα. Γιατί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εάν και με τις νέες ρυθμίσεις δεν δηλωθούν κινδυνεύουν εάν εντοπιστούν, βέβαια, να κατασχεθούν και να πάνε υπέρ πατρίδος.

Το άκρως περίεργο είναι ότι οι αντιδράσεις αυτής της ισχυράς μειοψηφίας που παίζει στα δάχτυλα το «μαύρο» χρήμα, έχει δυσανάλογα μεγάλη κάλυψη σε ορισμένα, τουλάχιστον, μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έχουν βγει στα κάγκελα για το περιουσιολόγιο. Λες και δεν υπάρχουν άλλα μέτρα που πράγματι απειλούν να αποτελειώσουν την εξαντλημένη μικρομεσαία και μεσαία τάξη της χώρας.
το ποντίκι