Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

«Όχι στο πατεντάρισμα της φύσης! Οι σπόροι είναι κοινό αγαθό!»

Ανακοίνωση των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Οικολογίας, Χωρικού Σχεδιασμού και Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το γεγονός πως στις 29 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων θα αποφασίσει και για το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) επί των σπόρων που έχουν βελτιωθεί με συμβατικές μεθόδους (δηλαδή χωρίς γενετική τροποποίηση).



Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Πρόκειται για ένα ζήτημα της αγροπεριβαλλοντικής πολιτικής, με εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας, την προστασία καταναλωτικής επιλογής και την απεξάρτηση από μονοπώλια ελέγχου της τροφής.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ευρεσιτεχνία απαγορεύει την χορήγηση σχετικών διπλωμάτων (πατέντες) σε φυτικές ποικιλίες και σε κλασικές μεθόδους αναπαραγωγής. Όμως το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας, παρουσιάζεται να έχει αυτονομηθεί και να «αγνοεί» τα παραπάνω! Έτσι έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση 180 πατεντών που αφορούν σπόρους βελτιωμένους με συμβατικές μεθόδους, ενώ έχουν κατατεθεί 1400 αιτήσεις και σε εκκρεμότητα βρίσκονται 600.

Το ζήτημα που τίθεται με αυτήν την πρακτική είναι ότι στο εγγύς μέλλον ο μόνοι διαθέσιμοι σπόροι θα είναι οι πατενταρισμένοι. Επί της ουσίας και με πληθώρα μηχανισμών, θα απαγορεύεται η χρήση σπόρων από οποιαδήποτε άλλη προέλευση. Εξαφανίζεται το δικαίωμα της επιλογής. Ήδη σήμερα στον τομέα των κηπευτικών, μόνο 5 εταιρίες καλύπτουν το 95 % της ευρωπαϊκής αγοράς σπόρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αντιδράσει από το 2012 και έχει ζητήσει να σταματήσει η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η Ολλανδία και η Γερμανία, με εθνικές νομοθεσίες έχουν ήδη αποκλείσει τις πατέντες σε προϊόντα που έχουν βελτιωθεί με συμβατικές μεθόδους. Αντίστοιχα αγροτικές, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις καθώς και ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη αντιδρούν και δραστηριοποιούνται επί του θέματος.

Οι σπόροι είναι ο βασικότερος πόρος αναπαραγωγής φυτικών ειδών, η καλλιέργεια των οποίων εξασφαλίζει την τροφή του πλανήτη. Η εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική, η μονοκαλλιέργεια, η ευρεία χρήση αγροχημικών και υβριδίων, στοχεύοντας στα κέρδη και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων, έχουν καταγραμμένες καταστροφικές επιπτώσεις στην αγροτική βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία. Επιπλέον, χάνεται η ικανότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων περιβαλλοντικών αλλαγών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης αποτελεί πλούτο για όλους και όχι για να τον νέμονται λίγοι. Την περίοδο που αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας το μέλλον του στην παραγωγή, θα πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα είναι η χώρα που προστατεύει τον φυσικό της πλούτο, που στηρίζεται στην αγροτική βιοποικιλότητα για να παράξει ποιοτικά προϊόντα, που θεωρεί τον αγρότη θεματοφύλακα αυτού του πλούτου και του δίνει όλα τα πρόσφορα μέσα για να αναπτυχθεί με γνώμονα τον οικολογικό μετασχηματισμό του κλάδου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τους αγρότες που μάχονται για την αυτονομία τους, με τους καταναλωτές που διεκδικούν καθαρή και υγιεινή τροφή, με τις χώρες που μάχονται για την διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους ενάντια στον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας και τα συμφέροντα του αγροδιατροφικού λόμπυ. Ενάντια δηλαδή σε πολιτικές που οδηγούν στην μετατροπή των σπόρων από ένα δημόσιο αγαθό σε εμπορικό προϊόν που διέπεται από ιδιοκτησιακούς περιορισμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα συμπαραταχθεί με αυτόν τον αγώνα.

Το θέμα της πατέντας στους σπόρους, είναι, στην ουσία του, ένα βαθύ θέμα Δημοκρατίας. Είναι κοινή μας διεκδίκηση η εξαίρεση από το πατεντάρισμα των συμβατικών μεθόδων βελτίωση φυτών και ζώων καθώς και των τροφίμων που προέρχονται από αυτά.

Ο γενετικός πλούτος του πλανήτη είναι κοινό αγαθό!

/left.gr