Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Σφραγίζουν τα σύνορα Κροατία, Σερβία, Σλοβενία


Δραματικές εξελίξεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό καθώς Κροατία, Σερβίακαι Σλοβενία ανακοίνωσαν ότι σφραγίζουν τα σύνορα.

Την αρχή έκανε η Κροατία που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι η χώρα θα δέχεται πλέον περιορισμένο αριθμό προσφύγων που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς υποστήριξε ότι αυτή η εξέλιξη αναγκάζει και τη δική του χώρα να πράξει ακριβώς το ίδιο.

Τη συμφωνία επιβεβαίωσε και η σλοβενική αστυνομία. Τα σύνορα Κροατίας - Σλοβενίας είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ζώνης ελεύθερης κίνησης προσώπων, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με τις υπόλοιπες 25 χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο Σέρβος υπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. Ο Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς τόνισε, επίσης, ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. «Κάποιες χώρες δεν επιθυμούν να φιλοξενήσουν κανέναν πρόσφυγα και άλλες σηκώνουν μεγαλύτερα βάρη», ανέφερε.

Έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, έναν μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα» δήλωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό.

Η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων, ανέφερε η Νατάσα Μπερτό.

Παράλληλα χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

tvxs