Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Κρίσιμη σύσκεψη στο Μαξίμου - Ραγδαίες εξελίξεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ


Ώρα αποφάσεων

Καθοριστική σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις που έπονται τις επόμενες ώρες και ημέρες πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μεγάρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αναχώρησε νωρίς το βράδυ όμως η μάχη θα συνεχιστεί αύριο στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Οι διαβουλεύσεις ήταν πυρετώδεις μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης και ο πρώην γραμματέας Δημήτρης Βίτσας.

Και μόνον η σύνθεση της σύσκεψης είναι ενδεικτική των κινήσεων που δρομολογούνται, με άμεσες προτεραιότητες τα νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν έως την Τετάρτη από τη Βουλή, τη διαχείριση της εσωκομματικής κρίσης που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία και τον ανασχηματισμό.

Οι εξελίξεις διαγράφονται ταχύτατες μετά και το μήνυμα που έστειλε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, ότι δεν παραιτείται από υπουργός και θα καταψηφίσει τα μέτρα που φέρνει η συμφωνία στην Ευρώπη. Οι τελικές κινήσεις σε εσωκομματικό επίπεδο αναμένονται μετά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο μετά και τη μεσημβρινή συνεδρίαση πάνω από 30 βουλευτών της αριστερής πτέρυγας στο γραφείο τη αντιπροέδρου της Βουλής Δέσποινας Χαραλαμπίδου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η διάσπαση του κόμματος.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα πιθανό σενάριο που εξετάζεται αυτή την ώρα είναι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της αριστερής πτέρυγας και η συγκρότηση δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία και θα είναι η τρίτη σε δύναμη στη Βουλή.

Θέμα με τη Νάντια Βαλαβάνη

Στο κυβερνητικό μέτωπο, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό. Όμως, πέραν της δεδομένης εξόδου Λαφαζάνη και Στρατούλη θέμα υπάρχει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη η οποία φέρεται να επιθυμεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στο ΤΑΙΠΕΔ. Η κυρία Βαλαβάνη ήταν στο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, το θέμα όμως παραμένει ανοιχτό.

Πρόταση μομφής ή παραίτηση Κωνσταντοπούλου;

Ανοιχτό είναι και το θέμα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία παρ' ότι διαφοροποιήθηκε δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για κατάθεση πρότασης μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής - προοπτική που έθεσε δημοσίως και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος. Η κατάθεση πρότασης μομφής προϋποθέτει τη συγκέντρωση των υπογραφών 50 βουλευτών. Τις τελευταίες ώρες, ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι τελικά η πρόεδρος της Βουλής επανεξετάζει τη στάση της και θα συναινέσει σε παραίτηση.

Παραιτήθηκε ο Νίκος Χουντής

Από την κυβέρνηση αποχωρεί και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος υπέβαλε ήδη την παραίτησή του από βουλευτής για να καταλάβει, ως πρώτος επιλαχών, την έδρα του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την θέση του Νίκου Χουντή στη Βουλή θα κληθεί να πάρει ο Γιώργος Κυρίτσης, νυν διευθυντής σύνταξης της Αυγής, που είναι πρώτος επιλαχών.

tvxs