Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Χριστοδουλοπούλου: Στα νησιά κάποιοι πλούτισαν από τους πρόσφυγες


Κερδοσκοπία

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος των προσφύγων δήλωσε πως «τα νησιά πλούτισαν από τους πρόσφυγες», καθώς, εκτός από την κερδοσκοπία, οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν λεφτά κάνουν τζίρο στην τοπική αγορά και μένουν σε ξενοδοχεία.
«Οι Σύριοι πρόσφυγες που έχουν λεφτά μένουν σε ξενοδοχεία. Ψωνίζουν από τα μαγαζιά. Κάνουν τζίρο στην αγορά, συν αυτά τα παράνομα που γνωρίζετε. Μέχρι που τους ζητάνε λεφτά για να φορτίσουν τις μπαταρίες των κινητών τους. Το “ελληνικό πνεύμα το αθάνατο” όλο και κάτι βρίσκει για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση», δήλωσε η κ. Χριστοδουλόπουλου στη συνέντευξή της στο PressProject.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκπομπής αναφέρθηκε από τους παρουσιαστές ενδεικτικά και ο «τιμοκατάλογος της ντροπής» που ισχύει αυτήν την περίοδο στη Μυτιλήνη και έχει καταγγελθεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις: Νερό 0,5 lt 3 ευρώ. Σάντουιτς 10 ευρώ, σκηνές 90 ευρώ, φωτοτυπίες 5 ευρώ, μεταφορές 100 ευρώ για 40 χλμ, δωμάτια των 20 έως 25 ευρώ ενοικιάζονται για 100 ή και 150 ευρώ.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τους πρόσφυγες δήλωσε: «Έγινε σεισμός 8 Ρίχτερ και εμείς ως κράτος ήμαστε προετοιμασμένοι για σεισμό 4 Ρίχτερ. Υπήρχε σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ. Έλεγαν ότι θα πάνε να κάψουν τα δουλεμπορικά σκάφη, ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συγκεντρώνονταν στη Λιβύη. Διαφωνήσαμε. Ζητήσαμε να αποτραπεί αυτή η απόφαση, διότι για τη χώρα μας θα σήμαινε ότι θα γίνει κόλαση».

«Η επίσημη πολιτική της ΕE είναι η Ευρώπη-φρούριο. Όμως αυτή η πολιτική ξεπεράστηκε. Ήταν έτσι, όσο τα κύματα ήταν μεταναστευτικά. Τώρα με τους πρόσφυγες υπάρχουν διεθνείς συνθήκες. Είναι πάρα πολλοί για να τους κλείσεις τα σύνορα. Πρέπει ή να τους σκοτώσεις στα χερσαία σύνορα ή να τους πνίξεις στη Μεσόγειο. Εμείς επιλέξαμε να τους υποδεχτούμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κ. Χριστοδουλοπούλου χαρακτηρίζει τα βήματα της ΕΕ «δειλά». «Η Ευρώπη ξεκινά με πολύ δειλό τρόπο να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Φοβούνται τα ακροδεξιά κόμματα. Φοβούνται την ανεργία. Υπάρχει διαρκής φόβος παντού» επισήμανε. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο μικρός Αϊλάν μπορεί να είναι ο καταλύτης, ενώ εμείς νομίζαμε ότι καταλύτης θα ήταν ο Γιούνκερ που θα πάρει απόφαση», ωστόσο τόνισε ότι «αν δεν παρέμβουμε στις αιτίες που παράγουν την προσφυγιά, το προσφυγικό δεν λύνεται».
tvxs