Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Εθνική συγκάλυψης για τα σκουπίδια της Κατερίνης;

                                                                    του Αντώνη Δ. Μάντζιου, οικονομολόγου
                                                                      πρώην δημοτικού συμβούλου Κατερίνης



φωτ. αρχείου

Με το «δελτίο» οι ειδήσεις στο δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε και αφορά τη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Και αυτό που δεν γράφηκε ξεκάθαρα αφορά την συζήτηση για την μεταφορά των σκουπιδιών ου Δήμου Κατερίνης αλλά και του Δήμου Πύδνας Κολινδρού στην Κοζάνη αφού ο ΧΥΤΑ Κατερίνης έχει ξεχειλίσει. Μια μεταφορά που θα κοστίζει 25 ευρώ ό τόνος ( τιμή για τα σκουπίδια της Τρίπολης) συν τα μεταφορικά που επιβαρύνονται και με διόδια.

Πέντε χρόνια τώρα ο Δήμος Κατερίνης και λιγότερο ο ΦΟΔΣΑ δεν μπόρεσαν να βρουν νέο χώρο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή να κάνουν νέα επέκταση, ένα θέμα το οποίο είχαμε θέσει δεκάδες φορές στο δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη θητεία αλλά και δημοσίως.

Έτσι ο Δήμος Κατερίνης από δήμος πρότυπο όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ, κατάντησε να μην έχει νόμιμο χώρο για τα σκουπίδια, να έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμο 90.000,00 ευρώ για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και τώρα θα κληθούν οι δημότες με νέες επιβαρύνσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών στην Κοζάνη.

Ένα θέμα όμως που περιβάλλεται με ομοφωνία και σιωπή στο δημοτικό συμβούλιο πιθανόν γιατί οι υπερβάσεις στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και οι τυχόν παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων θα επισύρουν νέα πρόστιμα.

Αποτέλεσμα όμως είναι να μην ενημερώνονται οι πολίτες, να εφησυχάζει η δημοτική αρχή, να μην επιλύεται το πρόβλημα, να επιβαρύνονται με την μεταφορά οι δημότες αλλά να ελλοχεύουν και περιβαλλοντικοί κίνδυνοι στην Παλαιά Χράνη που είναι ο ΧΥΤΑ Κατερίνης.

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος δεν γίνεται αλλά καρτ, επειδή η νομιμότητα θα πρέπει να ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλούμε τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να ελέγξουν πρώτα από όλα αν εφαρμόστηκαν οι υποδείξεις του προηγούμενου ελέγχου όσον αφορά τις επόμενες εργασίες στο πρώτο φάτνωμα, αν υπάρχει υπερφόρτωση στα νέα φατνώματα της επέκτασης και γενικά αν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε την δημοτική αρχή και κάθε αρμόδιο να δώσει λόγο στους δημότες για κάθε πράξη ή παράλειψη όσον αφορά την λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης και τέλος καλούμε την κυβέρνηση να δει το θέμα της επιβολής των προστίμων, πρόστιμα για συνειδητές πράξεις ή παραλείψεις των δημοτικών αρχόντων που δυστυχώς πληρώνουν οι δημότες και όχι οι ίδιοι.

Τέλος θα πρέπει και εμείς οι πολίτες να θέσουμε ψηλά στην ιεράρχηση το περιβάλλον και την προστασία του και να διεκδικούμε αγωνιστικά τα δικαιώματά μας, ζητώντας παράλληλα τον λόγο για κάθε πράξη ή παράλειψη των δημοτικών ή και κεντρικών αρχών.



Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος



Πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης