Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

ProRata: Προβάδισμα 5 μονάδων για ΣΥΡΙΖΑ - Εκτός Βουλής ΛΑΕ και ΑΝΕΛ


Δημοσκόπηση

Διαφορά 5% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δείχνει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών. Λαϊκή Ενότητα και ΑΝΕΛ βρίσκονται στο όριο της εισόδου αλλά φαίνεται να μένουν εκτός Βουλής. Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού «ψηφίζουν» οι ερωτηθέντες.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 28,5% και ακολουθεί η ΝΔ με 23,5%, η ΧΑ με 6,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,5%, το ΚΚΕ με 4,5%, Το Ποτάμι με 4%, η Ένωση Κεντρώων με 3,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,5% και η Λαϊκή Ενότητα 2,5%. Άλλο κόμμα απαντά το 2,5% των ερωτηθέντων, ενώ στο 17,5% κυμαίνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.



Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη χαμηλή αλλά σαφώς αυξημένη στο 64%, ενώ της ΝΔ είναι πολύ υψηλή στο 83%.

Στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία επιλέγουν: 37% τον Αλέξη Τσίπρα, 25% τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, 25% «κανέναν», 10% κάποιον άλλον και 3% Δ.Ξ./Δ.Α.



Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συμμαχίες, οι ερωτηθέντες τάσσονται σε ποσοστό 23% υπέρ κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ενώ αντίστοιχο ποσοστό επιθυμεί συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το 18% των ερωτηθέντων θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει αυτοδύναμα. Όλα τα υπόλοιπα μετεκλογικά κυβερνητικά σενάρια συγκεντρώνουν ποσοστά από 8% και κάτω.



tvxs