Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Πατέρας Φύσσα: Με εντολή «αρχηγού» η δολοφονία του γιού μου


Δίκη Νεοναζί

Με την κατάθεση του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης η δίκη της Χρυσής Αυγής, σηματοδοτώντας την επί της ουσίας έρευνα του δικαστηρίου για τα εγκλήματα της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Στην αίθουσα επικράτησε ένταση όταν ο συνήγορος του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, υποστήριξε πως δεν υπήρξε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως αλλά εξ αμελείας. Οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα αντέδρασαν έντονα, ενώ νωρίτερα ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε δηλώσει ενώπιον του δικαστηρίου πως αποδέχεται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αλλά όχι της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα ο συνήγορος του Χρήστου Στεργιόπουλου δήλωσε ότι ο εντολέας του (καταδικασθείς ήδη στην υπόθεση δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν), προτίθεται να παράσχει πληροφορίες στο δικαστήριο, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής επανέλαβε το αίτημα για φωνοληψία των πρακτικών, τονίζοντας ότι η μη ικανοποίησή του εκθέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το περιεχόμενο της δίκης. «Η παρούσα δίκη έχει αντίκτυπο στη συνείδηση του λαού μας, αφορά εγκλήματα μίας εγκληματικής οργάνωσης...", σημείωσε, για να διακοπεί από τις παρεμβάσεις της υπεράσπισης κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Παναγιώτης Φύσσας, αφού επισήμανε πως ο γιός του δεν ήταν ενταγμένος σε κάποια πολιτική οργάνωση, ξεκίνησε να διηγείται τα όσα συνέβησαν το βράδυ της δολοφονίας του από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στην Αμφιάλη.






Ο Παύλος Φύσσας βρισκόταν στην καφετέρια «Κοράλι». Στο μαγαζί υπήρχε κόσμος και μαζί με τον Παύλο Φύσσα ήταν η κοπέλα του και ένας φίλος για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. «Κατά τις 12 το βράδυ, τόνισε ο πατέρας του άτυχου νεαρού, χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού μου. Τρέχα, μου είπε ο αδελφός μου στην Τσαλδάρη έχουν μαχαιρώσει το παιδί. Δεν φαντάστηκα τί θα έβλεπα. Στο δρόμο άκουγα σειρήνες. Μόλις έφθασα βρήκα την κοπέλα του να τον κρατάει αλλά το κεφάλι του ήταν γερμένο», δήλωσε.

«Πήγε πουθενά το μυαλό σας;», ρώτησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο πατέρας του Φύσσα απάντησε: «Στη Χρυσή Αυγή… Γιατί με τα τραγούδια του τους ενοχλούσε. Δεν ξέρω αν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ τους. Μόλις έφθασα είδα τη Χρύσα, την κοπέλα του, και την ρώτησα. Είδα λίγα αίματα. Και πήρα λίγο θάρρος. Και άρχισα να φωνάζω το όνομά του μήπως και με ακούσει. Τότε ένας αστυνομικός μου είπε: Κάντε άκρη να τον πάρει το ασθενοφόρο. Και τότε η Χρύσα επιτέθηκε στον αστυνομικό και τον κατηγόρησε για αδράνεια».

«Είδατε κάποιον άλλον εκεί;», ρώτησε και πάλι ο πρόεδρος. «Τη Χρύσα, το παιδί μου πεσμένο, διάφορους περίεργους και καμιά δεκαριά αστυνομικούς», είπε ο Παναγιώτης Φύσσας, ενώ ερωτηθείς αν ο γιος του είχε τις αισθήσεις του απάντησε: «Νομίζω πως ναι. Ή τουλάχιστον έτσι ήθελα να πιστεύω. Μόλις φθάσαμε στο νοσοκομείο ρώτησα τον συνοδό για να μάθω την αλήθεια. Δεν θέλησε να μου πει. Και μου ανέφερε ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε. Μου ζήτησε μάλιστα να το καταγγείλω. Από ό,τι κατάλαβα στη συνέχεια, το χτύπημα που είχε δεχθεί ήταν επαγγελματικό. Αμέσως άρχισαν να έρχονται φίλοι του στο νοσοκομείο. Με έπιασε πανικός. Τί να πω στη μάνα του; 'Eβαλα έναν συγγενή να της πει ότι είχε χτυπήσει, αλλά όχι σοβαρά. 'Ηρθε στο νοσοκομείο και η ίδια και εκεί μάθαμε τα πάντα».

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι έμαθε από την κοπέλα του για το περιστατικό και για τις συνθήκες της δολοφονίας. Όπως είπε η σύντροφος του Παύλου Φύσσα, του διηγήθηκε ότι όταν ήταν στην καφετέρια δέχθηκαν επίθεση από ομάδα ορισμένων ατόμων που τους προκάλεσαν και τους απείλησαν. Του φώναζαν «κότες» και θα ότι «θα τους σκοτώσουν».

Επίσης πρόσθεσε, ότι η κοπέλα του Παύλου Φύσσα, του είπε ότι ομάδα αστυνομικών που ήταν εκεί δεν επενέβη, αλλά ήταν αδρανής και δεν έκανε τίποτα. Η παρέα του Παύλου Φύσσα σηκώθηκε και έφυγε από την καφετέρια και καθ όδόν δέχθηκαν επίθεση από ομάδα Χρυσαυγιτών που τους κυνήγησε μέχρι την Παναγή Τσαλδάρη. Οι υπόλοιποι από την παρέα έφυγαν και ο Παύλος Φύσσας έμεινε μόνος.

Πρόεδρος: Του επιτέθηκαν;

Πατέρας: Του επιτέθηκαν, είχαν τους λόγους τους. Οι επιθέσεις ήταν τακτικές και από άτομα δύο ή τρία κάθε φορά. Συνολικά οι παρόντες ήταν 18. Δεν ξέρω πόσο κράτησε αυτό. Μέχρι που εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς.

Πρόεδρος: Δεν μπορούσε να φύγει ο γιός σας;

Πατέρας: Τον είχαν εγκλωβίσει. Μόλις εμφανίστηκε ο επαγγελματίας δολοφόνος Ρουπακιάς,

Πρόεδρος: Αυτά σας τα λέει η Χρύσα;

Πατέρας: Άκουσα να λένε ότι τον μαχαίρωσε και το έστριψε το μαχαίρι.

Πρόεδρος: Ποιός το λέει;

Πατέρας: Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα και το αίμα διαχύθηκε εσωτερικά. Γι'αυτό δεν είδα αίματα στο πεζοδρόμιο. Το παιδί μου πάντως άντεξε για τέσσερα λεπτά και έδειξε τον δολοφόνο του. Είπε στον αστυνομικό αυτός με μαχαίρωσε.

Πρόεδρος: Είχαν προηγούμενα ο γιος σας και ο Ρουπακιάς;

Πατέρας: Δεν νομίζω να γνωρίζονταν. Μάρτυρας μου είπε ότι ο Παύλος, μόλις τον χτύπησε ο Ρουπακιάς, του είπε: Με μαχαίρωσες και φεύγεις;

Πρόεδρος: Πότε επήλθε το μοιραίο στο ασθενοφόρο ή πριν;

Πατέρας: Μόλις πήγα, πιστεύω ότι το παιδί μου είχε φύγει. Απλά δεν είδα αίματα και δεν ήθελα να το πιστέψω. Είχε δύο χτυπήματα στην καρδιά.

Πρόεδρος: Γιατί λέτε ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό;

Πατέρας: Γιατί το έστριψε για να διαχυθεί εσωτερικά το αίμα και να πεθάνει.

Πρόεδρος: Δεν γνωρίζονταν, δεν είχαν διαφορές. Γιατί να τον σκοτώσει; Γιατί να του καταφέρει δύο μαχαιριές;

Πατέρας: Γιατί αυτή η οργάνωση κλείνει στόματα σε φωνές που είναι αντίθετες. Τα τραγούδια του ήταν αντιφασιστικά και τους ενοχλούσαν.

Πρόεδρος: Ποιούς ενοχλούσαν;

Πατέρας: 'Οταν νομίζει, ότι βρίζει και κάνει τον Ελληναρά και ότι θα σώσει την πατρίδα του, γιατί αυτό ήταν το στυλάκι του Ρουπακιά, αυτή η αντίληψη τον οδήγησε στο φόνο.

Πρόεδρος: Μόνος πήγε, αν είχε αυτές τις αντιλήψεις που λέτε, τί έγινε;

Πατέρας: Συνεννοήθηκαν μεταξύ τους με τα τηλέφωνα. Εντολή πήρε.

Πρόεδρος: Από πού;

Πατέρας: Από τον αρχηγό, από ποιόν άλλον. Αυτός δεν ανέλαβε τώρα την ευθύνη; Αυτοί δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή.

tvxs