Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Δημόσια τελεσίδικα η Βιστωνίδα


  
Η Μονή Βατοπεδίου δεν έχει πλέον καμία ιδιοκτησία στη λίμνη Βιστωνίδα | PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Συντάκτης:
Νίκος Φωτόπουλος, Αντα Ψαρρά


Επιτέλους το Ελληνικό Δημόσιο κατάφερε τελικά να προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών. Με μια τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής, που εκδόθηκε λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς, ξεκαθαρίζεται διά παντός ότι δεν υπάρχει καμία ιδιοκτησία της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστωνίδα.
Εστω και με τους ρυθμούς που ακολουθεί η ελληνική Δικαιοσύνη, 12 χρόνια μετά, τελικά αποφαίνεται (ως προς το ένα σκέλος του σκανδάλου Βατοπεδίου) ότι οι ιερές διεκδικήσεις ήταν αβάσιμες.

Την υπ. αριθμόν 197/2015 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής έφερε στο φως το XanthiPress.gr. Πρόκειται για το αποτέλεσμα, σε δεύτερο βαθμό, της αγωγής της Μονής Βατοπεδίου που διεκδικούσε τις παραλίμνιες εκτάσεις της Βιστωνίδας, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων.

Το δικαστήριο τελικά δέχτηκε την έφεση του Ελληνικού Δημοσίου, απορρίπτοντας την έφεση της Μονής Βατοπεδίου και τις παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους και του Ιερού Κοινού του Παναγίου Τάφου.

Θυμίζουμε ότι με όπλο τα χρυσόβουλα που συντάχθηκαν επί τουρκοκρατίας, η Μονή Βατοπεδίου όπως και άλλες μονές ανά την Ελλάδα θεωρούσαν ιδιοκτησία τους μεγάλες, ευνοημένες και εύφορες εκτάσεις της δημόσιας γης. Η πρωτόδικη απόφαση δικαίωνε τους ισχυρισμούς της Μονής μόνο για 3.000 στρέμματα από τα 27.000 που διεκδικούσε.

Σήμερα, με τελεσίδικη πλέον απόφαση του Εφετείου, δικαιώνεται πλήρως το Δημόσιο που διατηρεί όλες τις εκτάσεις της λίμνης, παρά τις ισχυρές παρεμβάσεις του Πατριαρχείου και του Αγίου Ορους που φοβήθηκαν για την κατάρρευση της ισχύος παρόμοιων συμβολαίων με την οθωμανική αυτοκρατορία. Πρόεδρος της σύνθεσης του Εφετείου ήταν ο Χρήστος Τζανερίκος, εισηγήτρια η Μυρσίνη Παπαχίου και μέλος ο Μιχάλης Κακαμανούδης.

Πρωτόδικα η υπόθεση εκδικάστηκε το 2003, ενώ η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (87/2008) δεν δημοσιεύτηκε μετά τη διάσκεψη των δικαστών, καθώς υπήρξε ο γνωστός συμβιβασμός μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής. Εγινε τότε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του επιθεωρητή δικαστηρίων και αντιπροέδρου του Α.Π. Ιωάννη Παπανικολάου, με αποτέλεσμα να δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση με καθυστέρηση τεσσάρων ετών.

Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη διενέργεια νέας δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου υποχρέωσε σε αναδίπλωση ακόμα και όσους αμφισβητούσαν τη σοβαρότητα των καταγγελλομένων. Από μόνη της η παραγγελία «άδειασε» και τα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή, τα οποία είχαν σπεύσει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου να ξεκαθαρίσουν ότι «δεν υπάρχει θέμα» και «ότι όλα θα απαντηθούν στην ώρα τους στη Βουλή».

Τα γνωστά πολυάριθμα συμβόλαια «ανταλλαγής» είχε συντάξει η Αικατερίνη Πελέκη-Βουλγαράκη με συμβαλλόμενους την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τη Μονή Βατοπεδίου και είχαν αναφορά στο ιστορικό της εκούσιας υποταγής των μονών στον σουλτάνο, ενώ περιελάμβαναν και μια ενδιαφέρουσα αναφορά στη στάση του Αγίου Ορους κατά την Επανάσταση του 1821:

«Μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και λόγω της ενεργού συμμετοχής σ’ αυτήν του Ελληνικού Ορθοδόξου Χριστιανικού κλήρου, αλλά και των μοναχών του Αγίου Ορους, οι Τούρκοι κατεπάτησαν προς καιρόν βιαίως την ιδιοκτησία της λίμνης “Μπουρού” (Βιστωνίδα), κυριότητος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, πάντοτε όμως η Ιερά Μονή παρέμενε κυρία ταύτης, των νησίδων και των περί αυτήν εκτάσεων» («Ιός» 9/9/2008).

Ενδεικτικά θυμίζουμε μία αναφορά από την παραγγελία Σανιδά για την άνιση αυτή ανταλλαγή που προβλεπόταν στα συμβόλαια: «Αλλο ακίνητο ευρισκόμενο κοντά στην Ουρανούπολη, επιφανείας 8.608 στρεμμάτων, εκτιμήθηκε από τους εκτιμητές στο ποσό των 1.107.044 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία ήταν 8.470.695».

Επρόκειτο για το συμβόλαιο 2823 μεταξύ ΚΕΔ και μονής, της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη, με δικηγόρο της Μονής τον Δημήτριο Πελέκη. Βέβαια στο έγγραφό του ο κ. Σανιδάς απάλλασσε ταυτόχρονα ως παραπλανημένη όλη την τότε πολιτική ηγεσία που αποδέχτηκε την επιβλαβή για το Δημόσιο συμφωνία.
Το τεράστιο σκάνδαλο

Η πρώτη «ανταλλαγή» ήταν που άνοιξε τον χορό παρόμοιων συναλλαγών, με τη Μονή να παίρνει από το Δημόσιο (ως ανταλλάγματα για τη Βιστωνίδα), μετά τηνΟυρανούπολη, οικόπεδα σε δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, μια περιοχή μεγάλης τουριστικής αξίας στον Αγιο Αθανάσιο της Πέλλας και τα γνωστά ακίνητα στο Ολυμπιακό Χωριό.

Η αρχική αγωγή ήταν η «ρίζα» του τεράστιου σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, καθώς παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης και Ροδόπης, όταν ξέσπασε η υπόθεση το 2003, η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε στις ανταλλαγές με τα φιλέτα του Δημοσίου. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ακολούθησαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και διώξεις για πολιτικούς, μοναχούς, δικαστικούς και άλλους παράγοντες.

Σε ποινικό επίπεδο η υπόθεση βρίσκεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, ενώ για την τύχη των ανταλλαγών μετά από αυτήν την απόφαση (κατά της οποίας αναμένεται να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο), η υπόθεση περιπλέκεται έντονα. Θεωρείται κομβική, καθώς τίθεται σε νέα βάση η τύχη των ανταλλαγών που έγιναν στη βάση του συμβιβασμού του Δημοσίου με τη Μονή.

Η ιστορία «Βατοπέδι» οπωσδήποτε συνεχίζεται...

http://www.efsyn.gr/