ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑΜια μεγάλη αμερικανική παράδοση που εδώ και αιώνες συμβολίζει την οικογένεια, τη φιλία, τη συνεργασία των γυναικών και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους έφτασε στην Κατερίνη για να βοηθήσει μητέρες οι οποίες ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες και λόγω της κρίσης δεν έχουν εργασία.
«Οταν έχεις φαντασία δεν είναι τόσο δύσκολο, απλά χρειάζεται υπομονή. Μου έχει πάρει έναν μήνα να φτιάξω ένα πάπλωμα, το σχέδιο του οποίου είναι πολύ απαιτητικό», λέει η κ. Λουίζα
Οι μητέρες αυτές διδάχτηκαν από γυναίκες που κατάγονται ή έζησαν για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ την τέχνη του χειροποίητου αμερικανικού παπλώματος, του περίφημου quilt, και κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να φτιάξουν τα δικά τους, τα οποία πωλούν για να κερδίσουν ένα μικρό εισόδημα.Η ομάδα Katerini Quilts είναι μια προσπάθεια που, αν βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, ίσως εξελιχθεί σε μια πολύ πετυχημένη ιστορία γυναικείας επιχειρηματικότητας.Η ιδέα και η παροχή των πρώτων υλών για την κατασκευή των παπλωμάτων ανήκουν στη ΜΚΟ «Βενιαμίν», η οποία εξασφάλισε τα πολύ συγκεκριμένα υφάσματα που απαιτούνται για την κατασκευή των παπλωμάτων και τις ειδικές ραπτομηχανές από τις ΗΠΑ, ενώ κανόνισε και τα μαθήματα. Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο οι μητέρες αυτές να αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες αλλά και να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους σε μια δύσκολη εποχή.
Η ομάδα Katerini Quilts αν βελτιωθεί το γενικότερο οικονομικό κλίμα μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ πετυχημένη ιστορία γυναικείας επιχειρηματικότητας«Η ανάγκη να έχω ένα εισόδημα με έκανε να δοκιμάσω να φτιάξω παπλώματα. Τελικά ήταν κάτι που μου άρεσε πολύ. Ηξερα να ράβω, αλλά από παπλώματα δεν είχα ιδέα», λέει στο «Εθνος» η κ. Λουίζα, μητέρα ενός παιδιού, η οποία συμπληρώνει ότι βρήκε μια δίοδο για τη δημιουργικότητά της, παρά το γεγονός ότι η δημιουργία ενός παπλώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική.«Οταν έχεις φαντασία δεν είναι τόσο δύσκολο, απλά χρειάζεται υπομονή. Μου έχει πάρει έναν μήνα για να φτιάξω ένα πάπλωμα, το σχέδιο του οποίου είναι πολύ απαιτητικό. Τις περισσότερες φορές ο κόσμος ζητά κάτι πολύ συγκεκριμένο και δεν είναι εύκολο, έτσι συχνά αναγκάζομαι να δουλεύω πολλές ώρες την ημέρα για να προλάβω».
Τα παπλώματα τύπου quilt αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της γυναικείας δημιουργικότητας και συνεργασίας και της χειραφέτησής τουςΗ κ. Λουίζα τονίζει ότι δεν κερδίζει πολλά χρήματα, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν δεν θα μπορούσε να βρει μια δουλειά από την οποία θα κέρδιζε περισσότερα. «Θα ήθελα να κάνω επιχειρηματικά το επόμενο βήμα αλλά λόγω της κρίσης ο κόσμος είναι στριμωγμένος και δεν είναι εύκολο να τα καταφέρω».Και η κ. Βασιλική, μητέρα τριών παιδιών, έμαθε να φτιάχνει παπλώματα και, όπως λέει στο «Εθνος», «ήταν για μένα μεγάλη χαρά γιατί με κάποιο τρόπο με βοήθησε να ξεφύγω από τα προσωπικά προβλήματά μου. Επίσης υπάρχει ένα εισόδημα το οποίο τον τελευταίο καιρό είναι μικρότερο λόγω της έντασης της κρίσης». Η ίδια πάντως δεν έμεινε μόνο στα παπλώματα, αλλά από τα ίδια υλικά ξεκίνησε να φτιάχνει τσάντες και πορτοφόλια. «Μου αρέσει αυτός ο τρόπος δουλειάς, να δημιουργώ διάφορα πράγματα με τη φαντασία μου».
Και στο εξωτερικό
Η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ «Βενιαμίν», Αννα Βουτσά, λέει στο «Εθνος» ότι τα παπλώματα φτάνουν ακόμα και στο εξωτερικό, αφού μια συνεργάτιδα τα παίρνει μαζί της και τα πουλά στα ταξίδια της. Αλλά το σημαντικό είναι ότι αυτές οι μητέρες καταφέρνουν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους.«Μιλάμε για μητέρες, πολλές από τις οποίες κάποια στιγμή έχασαν τα πάντα. Αυτές οι μητέρες έμαθαν να φτιάχνουν παπλώματα και πλέον διδάσκουν και οι ίδιες σε άλλες γυναίκες. Για κάποιες αυτή η προσπάθεια είναι μια μεγάλη μάχη και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσε να εξελιχθεί σε μια καλή ιστορία γυναικείας επιχειρηματικότητας», τονίζει.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ QUILT
Σύμβολο της οικογένειας και της φιλίας
Η κατασκευή των quilts είναι μια αμερικανική παράδοση, η οποία συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις, την οικογένεια και τη φιλία. Τα quilts είναι επίσης σύμβολα της συνύπαρξης των ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους λευκούς και τους Αφροαμερικανούς. Δημιουργήθηκαν για να υπενθυμίζουν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν.
Αποτελούν επίσης χαρακτηριστικά δείγματα της γυναικείας δημιουργικότητας, της συνεργασίας μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις της χειραφέτησής τους. Τέλος, από τότε που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται, τα παπλώματα αυτά μπορούν να διηγηθούν τις ιστορίες των ανθρώπων που τα έφτιαξαν. Γύρω από ένα τέτοιο πάπλωμα έχουν γεννηθεί σχέσεις ζωής αφού συχνά πολλοί άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να το φτιάξουν όλοι μαζί, να έρθουν πιο κοντά και να επαναβεβαιώσουν τους δεσμούς τους.
Ο πιο αγαπημένος τύπος αυτών των παπλωμάτων είναι τα περίφημα «quilts της φιλίας» τα οποία φτιάχνονταν από φίλους για φίλους ως αναμνηστικά ή για να γιορταστεί ένα σημαντικό γεγονός. Στις περισσότερες περιπτώσεις δωρίζονταν σε έναν γάμο ή στη γέννηση ενός μωρού και κάποιες άλλες φορές τα έδιναν σε όσους μετακόμιζαν σε άλλη πόλη. Αυτά τα quilts φτιάχνονταν από τετράγωνα τα οποία ράβονταν μεταξύ τους. Κάθε ένα από τα τετράγωνα είχε την υπογραφή των φίλων και των κατασκευαστών του. Αλλες φορές στα τετράγωνα έμπαινε μια σημαντική ημερομηνία ή ένα προσωπικό μήνυμα, μετατρέποντας το quilt σε ένα είδος ημερολογίου. Δεν είναι τυχαίο ότι και τα μέλη της ομάδας Katerini Quilts έχουν επιλέξει να γράψουν μια προσευχή σε κάποιο σημείο του παπλώματος.
Ενα παραδοσιακό σχέδιο των quilts είναι το περίφημο «σχέδιο της ξύλινης καλύβας». Αυτά έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή την περίοδο του εμφυλίου πολέμου και πωλούνταν για να συγκεντρωθούν χρήματα για τους στρατιώτες. Στα περισσότερα από αυτά τα παπλώματα το κεντρικό κομμάτι είναι ένα κόκκινο τετράγωνο το οποίο συμβολίζει την εστία του σπιτιού. Οι μισές από τις ρίγες που φτιάχνονταν γύρω από το κεντρικό κόκκινο κομμάτι συμβόλιζαν τη φωτεινή πλευρά του σπιτιού, ενώ οι υπόλοιπες συμβόλιζαν τα σημεία του που μένουν στη σκιά. Επίσης συμβολίζουν τις χαρές και τις λύπες της ζωής.
Στέλιος Βογιατζάκης
Έθνος