Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά της Πολωνίας για τους περιορισμούς που επιβάλλει η νέα εθνικιστική κυβέρνηση της χώρας στην ανεξαρτησία και λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και των κρατικών ΜΜΕ.Στις αρχές Ιανουαρίου, η κυβέρνηση απέλυσε τα στελέχη και τα μέλη του ΔΣ των κρατικών μέσων ενημέρωσης, αφού πέρασε από την Βουλή νόμο σύμφωνα με τον οποίον έχει την εξουσία να διορίζει τους επικεφαλής του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.
Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί την πρώτη φοράπου οι Ευρωπαϊκές αρχές ανοίγουν έρευνα για την ισχύ του κράτους δικαίου σε μια χώρα μέλος της Ε.Ε.
Είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας που μπορεί τελικώς να καταλήξει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στα ευρωπαϊκά όργανα, αν και σε κάθε περίπτωση αυτή η ακραία εξέλιξη, θεωρείται απίθανη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς είπε ότι οι Βρυξέλλες έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι το κράτος δικαίου γίνεται σεβαστό στην Ε.Ε. και υπογράμμισε την ανησυχία για την λειτουργία του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας.
Το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) πέρασε τον περασμένο μήνα νόμο που αναμορφώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο και σύμφωνα με τους επικριτές της κυβέρνησης, καταργεί στην ουσία την εξουσία του δικαστηρίου να ελέγχει την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν μια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της Πολωνίας και να προκαλέσουν διχασμό στους κόλπους της Ε.Ε. Αλλά προς το παρόν, όπως υπογράμμισε και ο Τίμερμανς, η επιθυμία της Κομισιόν είναι η έρευνα να «ξεκαθαρίσει το τοπίο με αντικειμενικό τρόπο» και να αποτελέσει «αφετηρία διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις με την Πολωνία... μια εξαιρετικά σημαντική χώρα-μέλος».
Η πρώτη εκτίμηση της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, και θα ακολουθήσει μια ξεχωριστή αναφορά της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός σώματος που αποτελείται από ειδικούς στο συνταγματικό δίκαιο.
Η συζήτηση θεωρείται στην Πολωνία ως αδικαιολόγητη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και στην λειτουργία των ΜΜΕ και η πρωθυπουργός της χώρας υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης της.
«Η Πολωνία», είπε η Beata Szydlo, «έχει το δικαίωμα να παίρνει κυρίαρχες αποφάσεις αναφορικά με τις εσωτερικές της υποθέσεις ή την οργάνωση των media. Και αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση που θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε χώρα μέλος, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας».
Ο δε, υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας χαρακτήρισε την υπόθεση «ανοησίες».
tvxs