Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΑΔΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι μάρτυρες του συνεχιζόμενου προσφυγικού δράματος το οποίο παίρνει νέες διαστάσεις. Η Κατερίνη, σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου υπουργού, αποτελεί έναν από τους υπό επιλογή τόπους υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων. Το ΝΤ Πιερίας της ΑΔΕΔΥ δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετο σε πρακτικές απουσίας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και άστοχους αιφνιδιασμούς, ωστόσο θεωρεί ότι υπό προϋποθέσεις η ευρύτερη περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο χώρο.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδειξαν πρωτοφανή έλλειψη σχεδιασμού, αδιαφορία για τη χρηματοδότηση σχετικών έργων, ενώ συναγωνίστηκαν για το ποιος έχει την καλύτερη κατασταλτική μέθοδο και το ποιος θα αναπτύξει την καλύτερη πολιτική περιθωριοποίησης και εξόντωσης των προσφύγων.

Πολιτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι να κλείσουμε τα σύνορα. Δεν είναι να υψώνουμε φράκτες, αλλά αντίθετα να γκρεμίσουμε κι αυτούς που υπάρχουν. Δεν είναι η ενίσχυση της FRONTEX στην κατεύθυνση της καλύτερης φύλαξης των συνόρων, αλλά στην ενίσχυση των δυνάμεων διάσωσης των ξεριζωμένων που πνίγονται στα νερά του Αιγαίου. Δεν είναι να προσχωρήσουμε σε ανάλγητες αντιλήψεις που δείχνουν την ιδεολογική ταυτότητα αυτών που καλλιέργησαν τις πολιτικές καταστολής και αναξιοπρέπειας, που είναι πέρα από κάθε αίσθημα ανθρωπισμού και έξω από τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Η Ελλάδα είναι χώρα εισόδου έτσι κι αλλιώς, χώρα πρώτης υποδοχής και χρειάζεται στήριξη, πόρους και υποδομές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Στα όρια των δυνατοτήτων της και μάλιστα καθ΄ υπερβολή μπόρεσε να διαχειριστεί τεράστιες προσφυγικές ροές.

Μια ορθολογική ρύθμιση του προσφυγικού, συναρτάται με την πάταξη της δουλεμπορίας και του εμπορίου των διακινητών, αλλά και το σημαντικότερο το σταμάτημα των πνιγμών των προσφύγων στο Αιγαίο, με κατανομή των ανθρώπων στις διάφορες χώρες που θα γίνεται νόμιμα και με ασφάλεια από την Τουρκία.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε τις μεγάλες ευθύνες των χωρών της Ευρώπης, τη σιωπή και την αδιαφορία τους για τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα των φονταμενταλιστών στην Τουρκία και για τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Πρέπει να τονίσουμε πως η ευρωπαϊκή ηγεσία σιωπά για το ποιος εξόπλισε το ISIS και έχει τεράστια ευθύνη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή της μέσης ανατολής.



Ήμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτούς, που και στην Πιερία, μια περιοχή που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά, αναπτύσσουν ακροδεξιά ρητορική στοχεύοντας σε κάθε είδους ρατσιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά, προσβάλλοντας την πλειοψηφία των συμπολιτών μας που ανταποκρινόταν καθημερινά στα καλέσματα αλληλεγγύης τοπικών, δημοτικών, θρησκευτικών, συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων.

Την καλύτερη απάντηση την παίρνουν από την ίδια την κοινωνία, που όπως σε όλη την περίοδο της κρίσης έτσι και τώρα έδειξε την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της. Ο Ελληνικός λαός έδωσε ένα ανθρωπιστικό παράδειγμα, αγκαλιάζοντας τους πρόσφυγες, κυρίως στα νησιά και έχει δημιουργήσει σ’ ολόκληρη τη χώρα ένα τεράστιο και πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης.

Χαιρετίζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες προσώπων, φορέων και συλλογικοτήτων στην Πιερία και δηλώνουμε ως ΝΤ Πιερίας της ΑΔΕΔΥ πως ήμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε έμπρακτα στη στήριξη, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους απροστάτευτους ανθρώπους που φθάνουν κυνηγημένοι στην χώρα μας. Αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς είναι η σφραγίδα του δικού μας πολιτισμού απέναντι στον πόλεμο, το μίσος και τον ρατσισμό.

Επισημαίνουμε ότι για να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά τα κέντρα υποδοχής θα πρέπει:

-Οι δομές να είναι πανέτοιμες πριν αρχίσει η υποδοχή των προσφύγων.

-Να είναι μικρού μεγέθους, και ανάλογες του μεγέθους της τοπικής κοινωνίας που θα τις δεχτεί ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

-Να είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους στην παροχή ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση παραβατικής συμπεριφοράς από τους φιλοξενούμενους.

-Να εξασφαλιστεί νομοθετικά ότι το κέντρο υποδοχής θα αφορά την προσωρινή διαμονή και ότι όσοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στη χώρα προορισμού τους ή θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους ή θα μεταβαίνουν σε άλλα κέντρα διαμονής οργανωμένα με διαφορετικό τρόπο.

Όσον αφορά τη δημιουργία κέντρου υποδοχής στην περιοχή της Κατερίνης απαιτούμε να συντρέξουν οι εξής προϋποθέσεις:

-Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά.

-Δημιουργία αξιοπρεπούς, υγιεινού και ασφαλούς χώρου υποδοχής.

-Καταγραφή και φιλοξενία με ευθύνη των Ελληνικών Αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.

Τέλος απαιτούμε το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη μέση ανατολή, την απεμπλοκή της χώρας μας από τέτοιου είδους επεμβάσεις, πράγμα που προϋποθέτει το κλείσιμο των ξένων βάσεων και την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ, την ανάληψη από την κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς πρωτοβουλιών για το άμεσο σταμάτημα των πολέμων στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας, Ιράκ, Αφγανιστάν κλπ, γιατί ο πόλεμος είναι η κύρια αιτία της δημιουργίας του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος.

Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε θρησκευτικό, κοινωνικό, τοπικό, πολιτιστικό φορέα για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής υποδοχής προσφύγων στην Πιερία, όπως αρμόζει στην παράδοση και τις προσδοκίες των ανθρώπων της περιοχής μας.



ΚΑΤΕΡΙΝΗ 13-1-16

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΠΙΕΡΙΑΣ