Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Οι πρόσφυγες ξεπαγώνουν την αγορά ενοικίων

ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ

Ετοιμες να φιλοξενήσουν τις πρώτες οικογένειες προσφύγων είναι 300 περίπου κατοικίες στην Αθήνα, ενώ στην αναζήτηση επιπλέον σπιτιών στο κέντρο της πρωτεύουσας, στη Θεσσαλονίκη, στην Κω, στη Λέρο, στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στη Σάμο βρίσκεται η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Παιδιά στην Ειδομένη που διαμένουν σε βαγόνια τρένου



Τους χώρους νοικιάζουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Relocation Scheme and Emergency Response», έναντι αντιτίμου που φτάνει έως και τα 400 ευρώ, και θα φιλοξενούνται μόνο πιστοποιημένοι πρόσφυγες (και όχι μετανάστες), οι οποίοι περιμένουν να εγκριθεί το αίτημά τους ώστε να μετεγκατασταθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι ΜΚΟ προκαταβάλλουν τα ενοίκια όλης της χρονιάς δίνοντας ανάσα ρευστότητας σε ιδιοκτήτες του κέντρου που επί χρόνια είχαν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματά τους, ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν και τις δαπάνες κοινοχρήστων και ΔΕΚΟ καθώς και την αποκατάσταση τυχόν ζημιών που μπορεί να προκύψουν από τη διαμονή των προσφύγων.

Στα μισθωμένα διαμερίσματα εγκαθίστανται προσωρινά μόνο οικογένειες με παιδιά, που μένουν αυτή την περίοδο σε ξενοδοχεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την 1η Μαρτίου είχαν στεγαστεί μέσω αυτού του προγράμματος 831 αιτούντες άσυλο (761 σε ξενοδοχεία στην Αθήνα, τη Λέσβο και τη Σάμο και 70 σε διαμερίσματα). Ως προς τη γεωγραφική ανάπτυξη των θέσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος παροχής ενοικιαζόμενης στέγασης, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα καλύπτονται κυρίως με την ενοικίαση διαμερισμάτων, ενώ Λέσβος, Χίος και Κως καλύπτονται κυρίως με κουπόνια για ξενοδοχεία.


Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι τα ακίνητα να μπορούν να φιλοξενούν από 4 έως και 6 άτομα, να είναι άνω των 60 τ.μ., σε καλή κατάσταση, να μη φέρουν φορολογικά βάρη ή άλλες οφειλές και να μην εκκρεμούν κληρονομικές εκκρεμότητες. Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ειδική ομάδα των ΜΚΟ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα διενεργεί επιτόπια εκτίμηση και αξιολόγηση, προκειμένου να εισηγηθεί τη μίσθωση του ακινήτου.





15.000 θέσεις
«Αυτή την περίοδο αναζητούμε 50 ακίνητα για μίσθωση στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνει η Φωτεινή Κελεκτσόγλου, συντονίστρια Βορείου Ελλάδος του Σωματείου PRAKSIS. «Συνολικά το Σωματείο θα διαθέσει 15.000 θέσεις φιλοξενίας σε οικογένειες προσφύγων, έως ότου ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή τους σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Παράλληλα θα προσληφθεί προσωπικό που θα υποστηρίξει το έργο της φιλοξενίας τους, δηλαδή κοινωνικοί λειτουργοί, διερμηνείς, οδηγοί και φροντιστές διαμερισμάτων», υπογραμμίζει η κυρία Κελεκτσόγλου.

Η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ είναι ακόμη ένας φορέας υλοποίησης του Προγράμματος Relocation, που αναζητά διαμερίσματα και μονοκατοικίες προς μίσθωση, στο κέντρο της Αθήνας. «Οι περιοχές πλησίον του κέντρου βολεύουν, καθώς οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, σε νοσοκομεία και σε άλλες υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με τη μετεγκατάστασή τους», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του προγράμματος για λογαριασμό της ΑΡΣΙΣ Μαρία Καλδάνη. «Η Οργάνωση αναζητά αυτήν τη στιγμή 50 ακίνητα στην Αθήνα και από 5 στα νησιά Κω, Λέρο, Χίο, Λέσβο και Σάμο. Συνολικά έχουμε αναλάβει να δημιουργήσουμε 600 θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες», επισημαίνει.


Τα διαμερίσματα που θα νοικιαστούν για λογαριασμό των προσφύγων πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 τετραγωνικά μέτρα


«Συνολικά το Πρόγραμμα Relocation στοχεύει στη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα», επισημαίνει η Στέλλα Νάνου, μέλος του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Οι άνθρωποι αυτοί που τώρα μένουν σε ξενοδοχεία, θα μετακομίσουν σύντομα στα πρώτα διαμερίσματα που έχουν βρεθεί ήδη και ετοιμάζονται σε διάφορα μέρη της Αττικής. Πέρα από τα προφανή οφέλη που θα έχει για τους πρόσφυγες η κίνηση αυτή, θα τονώσει και την ελληνική οικονομία προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες που έχουν ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους».

Οι ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να νοικιάσουν το ακίνητό τους σε κάποια ΜΚΟ που συνεργάζεται με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΑΡΣΙΣ για την Αθήνα (στο 210 8259880 ή στο arsisathina@gmail.com) και με την PRAKSIS για τη Θεσσαλονίκη (τηλέφωνο 2310 556145 και mail a.maniatakou@praksis.gr).

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΟΥ -  Έθνος