Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΔΡΑΣΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ


Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας παραβρέθηκε κατόπιν αιτήματος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης κ. Παπαζιώγας Νικόλαος ο οποίος μετέφερε το αίτημα της Δημοτικής Αρχής ως Συντονίστριας Αρχής επί του προσφυγικού ζητήματος για εθελοντική συνδρομή Μελών του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας στα 3 υπαίθρια κέντρα φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών για
παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας σε καθημερινή βάση για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.
Μετά την ενημέρωση το Δ.Σ. κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα-αποφάσεις.
1) Ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας ,ως εκ του νόμου θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας ,έχει από μηνός διενεργήσει συσκέψεις και συζητήσεις με άλλους Υγειονομικούς Φορείς (Οδοντιατρικό Σύλλογο Πιερίας-Φαρμακευτικό Σύλλογο Πιερίας καθώς και το Περιφερειακό Τμήμα Κατερίνης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου) και έχει προσκαλέσει μέσω mail αλλά και ανακοίνωσης στην Ιστοσελίδα του τους ιατρούς της Πιερίας για εθελοντική συμμετοχή με συνεχώς αυξανόμενη ανταπόκριση.
Έτσι σε λιγότερο από 24 ώρες από την κατάθεση του επίσημου αιτήματος του Δήμου Κατερίνης θα ξεκινήσει την υγειονομική υποστήριξη των κέντρων φιλοξενίας αρχικά από το κέντρο στη Χράνη και ακολούθως και στα τρία κέντρα με παρουσία κλιμακίων κατά τις μεσημεριανές ώρες ώστε να μπορούν τόσο οι ιατροί του ΕΣΥ όσο και οι ιδιώτες ιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

2) Χαιρετίζει την απόφαση της Δημοτικής Αρχής για συντονισμό τη; Δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων .

3) Θεωρεί ότι βασικό πυλώνα παροχής Υγειονομικής Περίθαλψης αποτελούν οι Κρατικές Δομές του ΕΣΥ (Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-Περιφερειακά Ιατρεία) μαζί με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Στρατού.

4) Υποστηρίζει την ενίσχυση του εθελοντισμού ιδιαίτερα με τη στήριξη και καθοδήγηση του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας σε θέματα υγείας και προσκαλεί τα Μέλη του Ε.Ε.Σ. σε συντονισμένη δράση.

5) Προσβλέπει στην κατά το δυνατόν ταχύτερη επίλυση της διαμονής των προσφύγων-μεταναστών  και μετεγκατάστασή τους σε κτιριακές δομές διότι η μακροχρόνια υπαίθρια διαβίωση σε σκηνές αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα τόσο για την υγεία των ατόμων του καταυλισμού όσο και για τη Δημόσια Υγεία καθώς επίσης δυσχεραίνει σημαντικά την ορθή παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

6) Υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη προμήθειας φαρμακευτικού-υγειονομικού υλικού και εμβολίων.

7) Παροτρύνει τα Μέλη του να δηλώσουν συμμετοχή στα γραφεία του Συλλόγου καθώς και στα τηλ. του Προέδρου και του Γραμματέα και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των συμμετοχών θα  ανακοινώνεται μέσω της ιστοσελίδας του Συλλόγου.