Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών και τουρισμός!

Επειδή άρχισαν να διατυπώνονται απόψεις ότι τα κέντρα υποδοχής φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων εμποδίζουν τον Τουρισμό θα μου επιτρέψετε να σημειώσω τα εξής:


Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων μεταναστών - προσφύγων στη χώρα μας είναι γεγονός όπως γεγονός είναι και η συνεχής ροή τους από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Η τήρηση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών αλλά και ο ανθρωπισμός δεν μας επιτρέπουν ούτε την μη θαλάσσια διάσωσή τους ούτε την μη καταγραφή τους, την εξέταση αιτήσεων ασύλου και την φιλοξενία τους μέχρι να μπορέσουν να πάνε στον προορισμό τους είτε να επιστρέψουν στην χώρα τους τους μη δικαιούμενοι ασύλου.

     Τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών - προσφύγων, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, φυλασσόμενα αλλά και ανοικτά είναι αυτά που θα προστατεύσουν τόσο τους ίδιους τους μετανάστες - πρόσφυγες όσο και εμάς και τον τουρισμό μας.
Οι άναρθρες κραυγές, οι ακροδεξιές κορώνες, οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις είναι αυτές που βλάπτουν τον τουρισμό μας.
       Αντί λοιπόν να υπάρχουν χιλιάδες μετανάστες πρόσφυγες στην Ειδομένη με κίνδυνο ανεξέλγκτων καταστάσεων, αντί να υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε πλατείες και δρόμους χωρίς τα στοιχειώδη και σε πορεία προς την Ειδομένη, να υπάρχουν ανθρώπινα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας τους.
      Και κάθε Δήμος κάθε Περιφέρεια οφείλει να υποδείξει χώρους, να δεχτεί να κέντρα αλλά και να συνδράμουν φορείς και κάτοικοι στη σωστή λειτουργία τους. Πρώτα από όλα ενδιαφερόμενοι για τους πρόσφυγες μετανάστες αλλά και για την χώρα μας.
       Μια αλληλέγγυα, ευνομούμενη και σωστά οργανωμένη χώρα είναι πάντα προορισμός για τους τουρίστες.
Μια χώρα με εξαθλιωμένους μετανάστες πρόσφυγες και με ρατσιστικές φωνές διώχνει τον τουρισμό.

      Εσείς θα πηγαίνατε ποτέ ως τουρίστες σε χώρα που κυκλοφορούν εξαθλιωμένοι μετανάστες- πρόσφυγες που θα στριμώχνονται κατά δεκάδες χιλιάδες στα σύνορα περιμένοντας να φύγουν, μια χώρα που δεν θα κάνει τα στοιχειώδη γι αυτούς, μια χώρα που θα τους θαλασσοπνίγει και θα τους φυλακίζει παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης;
Σε μαι χώρα που θα επικρατεί η ξενοφοβία και ο ρατσισμός;
       Ή θα πηγαίνατε σε μια χώρα που τους καλοδέχεται τους προστατεύει, τους φιλοξενεί μέχρι να μεταφερθούν στο χώρο προορισμού τους ή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αν δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου;
    Και επί της ουσίας αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Μ.Ανατολή, οι επεμβάσεις και η πείνα στην Αφρική τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει τους μετανάστες - πρόσφυγες. 
       Και σε αυτή την κατάσταση ευθύνες έχουμε και εμείς ως χώρα μέσω του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. 

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος.