Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Πάνω από 92.900 εκπαιδευτικοί διεκδικούν θέση αναπληρωτή

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Σε αριθμό-ρεκόρ έφτασαν οι αιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που επιθυμούν να απασχοληθούν στα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων για το σχολικό έτος 2016-17.Συνολικά κατατέθηκαν 92.955 αιτήσεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για τις σχολικές μονάδες Γενικής Εκπαίδευσης και τα Μουσικά σχολεία, ενώ από αυτούς οι 52.451 κατέθεσαν αιτήσεις για εργασία ως ωρομίσθιοι.

Οπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και για πρώτη φορά τόσοι εκπαιδευτικοί -μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή- κατέθεσαν τις αιτήσεις προκειμένου να εργαστούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, εξοικονομώντας χρόνο και αποφεύγοντας την πολύωρη αναμονή στις ουρές που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια έξω από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη δεν επωφελήθηκαν μόνο οι εκπαιδευτικοί από την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, αλλά και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι οποίες αποσυμφορήθηκαν από μια διαδικασία, που απασχολούσε πολλούς υπαλλήλους.

Χωρίς γραφειοκρατία
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά τόνισε χτες το υπουργείο Παιδείας «αυτό ήταν ένα ακόμη χτύπημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου στη γραφειοκρατία, το τρίτο κατά σειρά, μετά την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τις αποσπάσεις και την κατάργηση των 350.000 πιστοποιητικών γεννήσεως για τις εγγραφές των μαθητών». Οσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων και τις ειδικότητες, πενταψήφιο αριθμό αιτήσεων είχαμε για τους φιλολόγους (21.942), τους δασκάλους (13.450) και τους νηπιαγωγούς (11.123).


Οι φιλόλογοι βέβαια προηγούνται σε εξαιρετικά εντυπωσιακό βαθμό όσον αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού μετά ακολουθούν οι μαθηματικοί οι οποίοι κατέθεσαν μόλις 5.621 αιτήσεις και οι καθηγητές φυσικής αγωγής με 4.983. Στη συνέχεια ακολουθούν οι καθηγητές πληροφορικής, αγγλικής γλώσσας, φυσικοί, θεολόγοι, οικονομολόγοι και άλλοι. Οπως είναι αναμενόμενο ελάχιστες είναι οι αιτήσεις για τις τεχνικές ειδικότητες και κυρίως για κάποιες όπως ψυκτικοί, αισθητικής, μηχανοτεχνίτες, κοπτικής ραπτικής κ.ά.

Κατά τα λοιπά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τους αναπληρωτές συνεχίζεται με τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Εκπαίδευσης, που καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 25 Ιουλίου. Επίσης μέχρι τις 25 του ίδιου μήνα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ61, ΠΕ71, των κλάδων ΠΕ60.50 και ΠΕ70.50, του κλάδου ΠΕ11.01 (Καθηγητών Φυσικής Αγωγής ΕΑΕ) και των κλάδων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ (Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης) όλων των ειδικοτήτων με τον ισχύοντα κωδικό τους να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στους οικείους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2016-2017 και δήλωση περιοχών προτίμησης για πρόσληψη από τους εν λόγω πίνακες.

Μόνο στο Διαδίκτυο
Η αίτηση-δήλωση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας (ΟΠΣΥΔ) του υπουργείου Παιδείας (ιστοσελίδα: https://opsyd.sch.gr/). Για τη διευκόλυνση των υποψηφίων έχουν αναρτηθεί στην ανωτέρω ιστοσελίδα σχετικές οδηγίες.

Χτες έληξε και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ωρομισθίων για τη Γενική Εκπαίδευση, αλλά και μουσικών ειδικοτήτων για τα Μουσικά Σχολεία.


ΕΘΝΟΣ
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ