Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Το πραξικόπημα «άλλοθι» για μαζικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν


Η Ημέρα Μετά

Η επόμενη ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς ενισχυμένο, αλλά και με ένα ισχυρό «άλλοθι» για να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις σε στρατό και δικαιοσύνη με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση από εκεί που τις είχε αφήσει. Συνολικά οι συλληφθέντες των πρώτων ωρών ανέρχονται σε 6.000, ενώ πάνω από 2.800 δικαστικοί έχουν εκδιωχθεί. Και έπεται συνέχεια, όπως δήλωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάν. Ήδη γίνεται λόγος για την «οριστική εκκαθάριση», ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες.


Στόχος του το ξήλωμα όλων των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό και όχι μόνο. Ο πρώην σύμμαχός του αποτελεί εδώ και τρία χρόνια τον βασικό εχθρό του Ερντογάν καθώς τα συμφέροντά τους συγκρούστηκαν (Διαβάστε αναλυτικά: Ερντογάν Vs Γκιουλέν: Πόλεμος μεταξύ δύο πρώην συμμάχων και Τουρκία: Ποιος θα κερδίσει αυτή τη μάχη;). Ήδη τον είχε κατηγορήσει για «παράλληλο κράτος» και για απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Το κίνημά του «Χιζμέτ» αναγνωρίστηκε τελικά από το τουρκικό καθεστώς ως «τρομοκρατική οργάνωση» και ο ίδιος ως «τρομοκράτης». Πολλοί υποστηρικτές του σε στρατό, αστυνομία και εν γένει στο Δημόσιο έχουν συλληφθεί και τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία είχε επιρροή, φιμώθηκαν.

Ο Γκιουλέν, που κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1999, παρουσιάστηκε αμέσως από τον Ερντογαν ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες ενέργειες και αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να είχε σκηνοθετήσει το πραξικόπημα ώστε να τον στοχοποιήσει και να κυνηγήσει τους υποστηρικτές του.

Ο Ερντογάν ζήτησε σε υψηλούς τόνους την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, ωστόσο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως το ενδεχόμενο της έκδοσης του Γκιουλέν θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο αν η Άγκυρα καταθέσει αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της. Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας προκλήθηκε και από ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων περί εμπλοκής της Ουάσινγκτον στο πραξικόπημα. «Αυτοί οι υπαινιγοί είναι ψευδείς και ζημιώνουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών»,προειδοποίησε ο Τζον Κέρι.

Με το τέλος των συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών, που άφησαν πίσω τους 265 νεκρούς εκ των οποίων 104 πραξικοπηματίες, το τουρκικό καθεστώς εξαπέλυσε μαζικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον στρατό αλλά και στη Δικαιοσύνη και πλέον γίνεται λόγος για ένα «πογκρόμ» κατά των Γκιουλενιστών. Οι εκκαθαρίσεις σε Στρατό και Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανείς. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν 3.000 στρατιωτικοί και πάνω από 2.800 δικαστικοί «παύθηκαν από τα καθήκοντά τους».

Δεκάδες στρατηγοί, εμβληματικές φυσιογνωμίες του στρατού, έχουν συλληφθεί έως τώρα. Μεταξύ αυτών με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι επίσης ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν. Το πρωί της Κυριακής, στην πόλη Ντενιζλί (δυτική Τουρκία), συνελήφθη διοικητής της φρουράς Οζάν Οζμπακίρ. Στους συλληφθέντες είναι και ο Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της τρίτης στρατιάς, ο Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της δεύτερης στρατιάς και ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν.

Σε πολλές περιπτώσεις οι στρατιώτες που συνελήφθησαν λιντσαρίστηκαν από υποστηρικτές του Ερντογάν (Δείτεεδώ βίντεο και φωτογραφίες). Ένας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ υπήρξε αναφορά ακόμη και για αποκεφαλισμό. Φόβοι εκφράζονται για «ακραία αντίποινα» από τους οπαδούς του Ερντογάν, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τούρκου προέδρου «να μην εφησυχάσουν», παραμένουν μαζικά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και μαρτυρίες χρηστών του twitter, εκατοντάδες υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, επιτέθηκαν στα γραφεία του κουρδικού κόμματος HDP στις πόλεις Μαλάτεια, Οσμανίγιε και Ισκεντερούν, παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αν και καταδίκασε ρητά και από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης ήταν μεταξύ των τεσσάρων κοινοβουλευτικών δυνάμεων που υπέγραψαν το κοινό ψήφισμα καταδίκης του πραξικοπήματος.

tvxs