Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Κρυμμένες παραλίες στην Ηπειρωτική ακτογραμμή Μικρές γραφικές ακτές δίνουν ανάσα δροσιάς




Στην ανάσα του Ιονίου και στην αγκαλιά της Ηπειρωτικής γης, κρυμμένες στη σκιά της Πάργας, των Συβότων και της Ηγουμενίτσας, μικρές γραφικές ακτές, δίνουν ανάσες δροσιάς στον επισκέπτη που θα τις ανακαλύψει. Το ανάγλυφο της ακτογραμμής, το πράσινο της φύσης που ακουμπά στην θάλασσα, η ηρεμία αλλά και η αγριάδα του τοπίου, τα καταγάλανα νερά, οι παραλίες που είναι αμμουδερές, με βότσαλο, ή βραχώδεις ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις.

Το Σαρακίνικο, είναι ένας μικρός κόλπος που απέχει 19 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Πάργα.



Η λευκή ψιλή άμμος και ο ελαιώνας που φτάνει έως την ακτή, συνθέτουν μία ήρεμη και απολαυστική πρόταση, ένα καταφύγιο διακοπών μακριά από την πολυκοσμία. Ο τόπος σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση πήρε το όνομά του από του Σαρακινούς πειρατές, οι οποίοι έφτασαν εκεί, μετά από μία μεγάλη καλοκαιρινή θαλασσοταραχή που τσάκισε στα βράχια το ξύλινο σκαρί τους.

Λίγο βορειότερα από το Σαρακίνικο, στην Πέρδικα, μέσα από το πράσινο, ξεφυτρώνει η παραλία της Αγίας Παρασκευής, που σπάνια έχει κύμα, με βότσαλο και χαλίκι.

Η ακτή, πήρε το όνομά της από το νησάκι που βρίσκεται απέναντι με το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ κολυμπώντας μπορεί να φτάσει κάποιος στο κατάφυτο νησάκι. Πριν την Αγία Παρασκευή, απλώνεται μια μικρότερη παραλία, το Καμίνι, όπου λειτουργούν ταβέρνες με θαλασσινά και φρέσκο ψάρι, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Στην ίδια περιοχή, η πρόταση για «απόκοσμες» διακοπές σε σκηνή, είναι ο Σταυρολίμενας, όπου για να φτάσει κάποιος στη μικρή γραφική παραλία, χρειάζεται να περπατήσει σε δρομάκι, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση για αυτοκίνητα στην ακτή.



Δύο μικροί κόλποι και τα αργιλώδη πετρώματα που περιβάλλουν την ακτή έδωσαν το όνομα στην παραλία Κόκκινος Βράχος, που βρίσκεται κοντά στη γραφική Πλαταριά, ακολουθώντας την παλιά εθνική οδό για την Ηγουμενίτσα. Η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο, ενώ εκεί λειτουργεί αναψυκτήριο και εστιατόριο.

Τις μικρές άγνωστες παραλίες της Ηπείρου, έχουν ανακαλύψει οι τουρίστες που κάνουν διακοπές στο Ιόνιο, με ιστιοπλοϊκά ή άλλα σκάφη. Αργά το απόγευμα, κάθε μέρα, δεκάδες σκάφη ρίχνουν άγκυρα εκεί, καθώς αποτελούν ένα ασφαλές αγκυροβόλιο.
http://www.newsbeast.gr/