Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Πολιτικές αντιδράσεις για τη fast track «αξιοποίηση» των αιγιαλών




Και πολιτικές αντιδράσεις για τη fast track «αξιοποίηση» των αιγιαλών. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμηνύει ότι όχι μόνο θα το καταψηφίσει αλλά θα προσφύγει σχετικά και στους διεθνής οργανισμούς. Κατά του νομοσχεδίου και κυβερνητικοί βουλευτές.

Σε δηλώσεις της στην EurActiv.gr η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, τόνισε ότι με τρία κατεπείγοντα νομοσχέδια η ελληνική Κυβέρνηση «επιχειρεί καταστροφικές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό και την παραλία κατά πάγιο αίτημα του λόμπυ των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων». Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη καταγγείλει την επιχειρούμενη «καταστροφή του εθνικού και πολιτιστικού πλούτου» και θα προσφύγει σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς για να εμποδίσει την καταστροφή και καταλήστευση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό. Χαρακτήρισε «τέρας» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικό. Επίσης τόνισε ότι δεν επιβραβεύει μόνο τους παρανομούντες με την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων αλλά και με τις υπόλοιπες διατάξεις του περί εμπορικής εκμετάλλευσης ανοίγει το δρόμο για την καταστροφή των παραλιών.​

Ως τερατούργημα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών ο ευρωβουλευτής των «Πράσινων- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» Νίκος Χρυσόγελος. «Με το σχέδιο νόμου καταστρατηγείται κάθε περιβαλλοντική και κοινωνική προστασία που απομένει έναντι της ιδιωτικής οικονομικής εκμετάλλευσης και οι παραλίες αφήνονται έκθετες σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα, που θα μπορούν πλέον να εκμεταλλεύονται την παραλία με μόνο γνώμονα το κέρδος, χωρίς μάλιστα να τους απαγορεύεται η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης».

«Το νέο νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και αντιπεριβαλλοντικό. Επιπλέον, αντίθετα από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία, καθώς θα επιτρέψει τη σοβαρή υποβάθμιση των ελληνικών παραλιών, που αποτελούν τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Την απόσυρση και επαναδιατύπωση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό ζητά με ανακοίνωσή της και η Δράση, τονίζοντας πως αν υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα, θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης και της ελεγχόμενης πρόσβασης με εισιτήριο. Το κόμμα είναι «υπέρ της εκμετάλλευσης παραλιών από ιδιώτες, αλλά με αυστηρούς κανόνες που θα διασφαλίζουν τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση σε όσους δεν επιθυμούν να αγοράσουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες. Και είναι απολύτως αντίθετη σε κάθε πρόβλεψη νομιμοποίησης αυθαιρέτων (στον αιγιαλό ή αλλού), άλλη μία πατέντα καταστρατήγησης του κράτους δικαίου και της ισονομίας».
tvxs