Κυριακή 11 Μαΐου 2014

H αγανακτισμένη Πάολα που... βγήκε από τα ρούχα της για τον Αλέξη


ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ

Σάλος προκλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον «πρωτότυπο» τρόπο που επέλεξε να διαμαρτυρηθεί η υπεύθυνη Επικοινωνίας της ιταλικής πολιτικής κίνησης «Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα».

«Κατάφερε να πετύχει την απόσυρση της παλιάς, παραδοσιακής και άκαμπτης φρουράς πολιτικών. Μακάρι να τον είχαμε στην Ιταλία», λέει για τον Αλέξη Τσίπρα η Πάολα Μπακιντού, υπεύθυνη Επικοινωνίας της «λίστας Τσίπρα».

Η Πάολα Μπακιντού δημοσίευσε μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Facebook, που άφηνε ελάχιστα στη φαντασία του ανδρικού πληθυσμού.

Η Ιταλίδα επικοινωνιολόγος εμφανίζεται να ποζάρει σέξι, φορώντας ένα λευκό μαγιό, ενώ η λεζάντα έγραφε: «Γεια σας. Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία κι εγώ χρησιμοποιώ κάθε μέσο. Ψηφίστε ?Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα?».

Η όμορφη νεαρή επικοινωνιολόγος είχε απηυδήσει με τα ΜΜΕ και τον συνεχή αποκλεισμό της «λίστας Τσίπρα», η οποία διεκδικεί την ψήφο των Ιταλών ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές. Ετσι αποφάσισε να τους γυρίσει την... πλάτη της και να προβεί σ' αυτή την τολμηρή επικοινωνιακή κίνηση. Ακόμα και η σέξι φωτογραφία της, η οποία είχε ανέβει στις 2 Μαΐου, έγινε αντιληπτή με δύο μέρες καθυστέρηση από τα ιταλικά ΜΜΕ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η πολιτική κίνηση είχε λάβει 0,02% ποσοστό κάλυψης από τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς της γειτονικής χώρας.

Με αστραπιαία ταχύτητα ταξίδεψε στο Ιντερνετ η φωτογραφία, η οποία είναι παραπάνω από εμφανές ότι προήλθε από το προσωπικό άλμπουμ των διακοπών της. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά και η διαμαρτυρία της Μπακιντού έγινε πρώτο θέμα στα ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ. Αυτός ακριβώς ήταν και ο στόχος της, να τραβήξει δηλαδή τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην κίνηση «λίστα Τσίπρα», εγκαινιάζοντας παράλληλα μία νέα εποχή στην πολιτική επικοινωνία. Ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και στη λεζάντα της φωτογραφίας: θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ακουστούν οι θέσεις της κίνησης.


Τα σχόλια
Αρκετοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την επιλογή της Μπακιντού, υποστηρίζοντας ότι θύμισε τα πάρτι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ομως, θετικά ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα σχόλια που έγιναν. Η ίδια υπεραμύνθηκε της επιλογής της δηλώνοντας ότι ήταν «κάτι χαριτωμένο και πνευματώδες. Τα μέσα ενημέρωσης δεν ενδιαφέρονται για εμάς και το πρόγραμμά μας. Ορκίζομαι ότι δεν περίμενα να πάρει το θέμα τέτοιες διαστάσεις».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη σέξι φωτογραφία της Μπακιντού, αρκετές γυναίκες ακολούθησαν τον δρόμο που χάραξε η επικοινωνιολόγος και έσπευσαν να φωτογραφηθούν σε ανάλογες πόζες, για να προωθήσουν την προεκλογική εκστρατεία του υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.


Τελικά η Μπακιντού πέτυχε τον σκοπό της και πλέον δίνει ασταμάτητα συνεντεύξεις προωθώντας τις θέσεις της κίνησης «Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα». Σε δηλώσεις της σε ελληνική εφημερίδα υποστήριξε ότι ήταν καθαρά δική της ιδέα να ανεβάσει την τολμηρή φωτογραφία με το λευκό μπικίνι, ώστε να κερδίσει η παράταξή της περισσότερη προβολή από τα ΜΜΕ. «Ανακάλυψα ότι η Ιταλία είναι μια χώρα σεξιστική, αρρωστημένη», ήταν η απάντησή της για τα αρνητικά σχόλια.

Οσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, η όμορφη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον λατρεύω. Είναι ένας άνδρας με τεράστιο θάρρος, ο οποίος κατάφερε να κάνει ένα θαύμα. Εγώ λέω ότι κατάφερε να πετύχει την απόσυρση της παλιάς, παραδοσιακής και άκαμπτης φρουράς πολιτικών. Βγήκε από την πεπατημένη και πήρε το ρίσκο, κάνοντας την Αριστερά να ανοίξει διάλογο σε όλο της το φάσμα. Μακάρι να τον είχαμε φουλ τάιμ στην Ιταλία». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κάνει και συγκρίσεις δηλώνοντας «για ποιον Ρέντσι μου λέτε; Εχετε δει τον δικό μας;»...

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Νόμιζαν ότι αστειευόταν αλλά τελικά σοβαρολογούσε

Για την πρωτότυπη επικοινωνιακή επιλογή της Μπακιντού τοποθετήθηκε θετικά και ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελλη Στάη και στην ιστοσελίδα www.thetoc.gr δήλωσε ότι ο «τρόπος που αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί η Μπακιντού έχει ενδιαφέρον», ενώ για το ίδιο θέμα πρόσθεσε χαριτολογώντας ότι «αν χάσει τις εκλογές, θα πάει στην Ιταλία».

Υστερα από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, φίλοι και γνωστοί της Μπακιντού περιγράφουν σήμερα τον καθημερινό αγώνα που έδινε η ίδια και οι συνεργάτες της για λίγη προβολή από τα ΜΜΕ. «Παρακολουθούσα καθημερινά από την πλευρά της Πάολα και των δικών της να χτυπούν το κεφάλι τους σε έναν τοίχο», γράφει ο Αλεσάντρο Τζιλιότι δημοσιογράφος του εβδομαδιαίου ιταλικού περιοδικού L'Espresso. Ο οποίος αποκαλύπτει στο ίδιο άρθρο που αναδημοσίευσε το left.gr πώς αποφάσισε η Μπακιντού να δημοσιεύσει τη συγκεκριμένη φωτογραφία:

«Την προηγούμενη Παρασκευή αγανακτισμένη η Πάολα μου είπε: ''Φτάνει, σε αυτή τη χώρα και σε αυτό το σύστημα των media ο μόνος τρόπος για να καταλήξεις στις εφημερίδες είναι να δείξεις τα βυζιά ή τον κώλο σου. Στήθος έχω λίγο, αύριο θα δείξω τον κώλο''. Νόμιζα ότι αστειευόταν. Αντίθετα το έκανε».

Η Μπακιντού είχε προσφύγει αρκετές φορές για τον αποκλεισμό της «λίστας Τσίπρα» στην Agcom, την αρχή ελέγχου των ενημερωτικών εκπομπών. Εστελνε επιστολές στους τηλεπαρουσιαστές για να καλέσουν έναν υποψήφιο της πολιτικής κίνησης. Μέιλ στους διευθυντές των εφημερίδων για να δημοσιεύσουν την ύπαρξη του ψηφοδελτίου. Ολες οι κινήσεις έπεφταν στο κενό. Τελικά κέρδισε περισσότερο χρόνο από τα 15 λεπτά δημοσιότητας του Γουόρχολ και εν όψει των ευρωεκλογών κατάφερε να κάνει γνωστές τις θέσεις του κόμματος.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bintelas@pegasus.gr