Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η πρόταση Μάρδα για τον Όλυμπο -Φασολάδα στα 2.900 μ. υψόμετρο;





-Ελικόπτερα θα μεταφέρουν τους επισκέπτες από το Λιτόχωρο στο βουνό των Θεών!

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαλού


Φασολάδα στα 2.900 μ.υψόμετρο; Γιατί όχι; Σύμφωνα με το σενάριο - πρόταση του υφ. Εξωτερικών κ. Μάρδα που είδε το φως της δημοσιότητας ως πληροφορία, είναι εφικτό.
Στην Πιερία πάντως η «είδηση» προκάλεσε έκπληξη και πολλά σχόλια. Γνώστες του βουνού χαρακτηρίζουν το σχέδιο επιεικώς «ανεφάρμοστο» ή «ευφάνταστο» αν όχι «ανεδαφικό», σε ο,τι αφορά τη θέση αν αυτή είναι πράγματι ο «Θρόνος του Δία». Οι λόγοι προφανείς και γνωστοί για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Πλην όμως θεωρούν πως το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται στη συγκεκριμένη θέση σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί πρόταση που έχει λάβει υπόψη της το ισχύον πλαίσιο προστασίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Η «πρόταση» Μάρδα
Ειδικότερα, στον «Βηματοδότη» της περασμένης Κυριακής 18 Οκτωβρίου, η στήλη «αποκαλύπτει» σκέψεις κατασκευής τεσσάρων καταφυγίων -άλλων δύο δηλαδή εκτός από τα ήδη υπάρχοντα- τη δημιουργία δρόμων που να τα συνδέουν και τη φωταγώγησή τους, ώστε κοντά στα καταφύγια να έρθουν και οι ταβερνούλες που θα προσφέρουν «ζεστή φασολάδα», σπετζοφάι και ζαρκάδια. Όσο για το πρόβλημα που αφορά τη μετάβαση των τουριστών στο «Θρόνο του Δία», ο κ. Μάρδας πρότεινε διαδρομές με ελικόπτερο, από το Λιτόχωρο.
Ο Θρόνος του Δία βρίσκεται σε υψόμετρο 2.900 μ. και αποτελεί μια από τις τρεις κορυφές του Ολύμπου στη γνωστή θέση «Στεφάνι».


Το Προεδρικό Διάταγμα
Έχει ιδιαίτερη αξία όμως να τονισθούν δυο σημεία:
1. Είναι στη φάση της τελικής διαμόρφωσης το σχέδιο του ΠΔ με το οποίο χαρακτηρίζεται η χερσαία περιοχή του Ολύμπου ως Εθνικό Πάρκο και οριοθετούνται οι ζώνες προστασίας. Σύμφωνα με αυτές ο Θρόνος του Δία σε υψόμετρο 2.900 μ.βρίσκεται στην B Ζώνη. Στις περιοχές αυτές επιτρέπεται να εκτελούνται ορισμένα έργα και εργασίες μικρής κλίμακας, να γίνονται έρευνες και να ασκούνται ήπιες δραστηριότητες, κυρίως παραδοσιακού χαρακτήρα, με τους όρους και περιορισμούς του παρόντος, όπως αυτοί θα εξειδικευθούν στο Σχέδιο Διαχείρισης της περιοχής και εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας.
2. Επίκειται η έγκριση παραμονής του Ολύμπου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man & Biosphere) της UNESCO που απαιτεί τον καθορισμό ζωνών προστασίας.


«Τρέχει η διαδικασία»
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατόν ο κ. Μάρδας να προετοιμάζει μια πρόταση ή σχέδιο επένδυσης στην περιοχή όταν είναι στη διαδικασία της τελικής διαμόρφωσης το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που «τρέχει» το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου εξέφρασε την πολιτική βούληση να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να φτάσει το ΠΔ στην υπογραφή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος τέθηκε σε δημόσια διαβουλευση το 2011 και έκτοτε …δρομολογείται η διαδικασία για την υπογραφή του!
Τον περασμένο Μάιο ανατέθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η σύνταξη της δεκαετούς αναφοράς, η οποία απαιτείται για την ανανέωση της υποψηφιότητας του Ολύμπου στο Πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» (Man & Biosphere) της UNESCO, στο οποίο εντάχθηκε το 1981. Κατά τη συμπλήρωση της σχετικής αναφοράς διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν τα όρια και οι ζώνες της προστατευόμενης περιοχής καθώς ότι για την παραμονή στο πρόγραμμα Man & Biosphere (ΜΑΒ) απαραίτητη προϋπόθεση συνιστά η ύπαρξη Προεδρικού Διατάγματος οριοθέτησης και χαρακτηρισμού καθώς και σχετικό Διαχειριστικό Σχέδιο. –
Οι προθεσμίες της UNESCO ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά ζητήθηκε μικρή παράταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να συμπεριληφθούν προτάσεις των δυο δήμων Δίου Ολύμπου και Ελασσόνας καθώς και της Π.Ε. Πιερίας που θέλησε να κάνει παρέμβαση επί των προτάσεων.


Πώς σχολίασαν την «πρόταση» Μάρδα
Η «Η» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου προκειμένου να διευκρινιστεί αν ο κ. Μάρδας κατήρτισε τη συγκεκριμένη πρόταση, γνωρίζοντας πως είναι στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης η πρόταση για το Προεδρικό Διάταγμα.
Ο κ. Ανδρεαδάκης Παύλος ήταν γνώστης του δημοσιεύματος. Τόνισε πως έτσι όπως παρουσιάζεται η πρόταση είναι μάλλον ανέφικτη. «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση. Ούτε αν ο κ. Μάρδας έκανε ακριβώς αυτή την πρόταση. Δεν γνωρίζουμε αν αναφέρεται στη συγκεκριμένη θέση «Θρόνος του Δία» ή απλώς χρησιμοποιεί την ονομασία για την πρότασή του», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα, αν ο κ. Μάρδας ζήτησε από τον Φορέα Διαχείρισης πληροφόρηση για το καθεστώς προστασίας του Εθνικού Δρυμού ή τη διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος ο κ. Ανδρεαδάκης ήταν αρνητικός. «Μπορεί να έχει πληροφόρηση και να άντλησε στοιχεία από το Υπουργείο, όμως στον Φορέα δεν απευθύνθηκε», είπε χαρακτηριστικά.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, πάντως από την πλευρά της χαρακτήρισε μεν θετικό να ενεργοποιείται επιτέλους η συζήτηση γύρω από την ανάδειξη του Ολύμπου, προσπάθεια που η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση κάνει τα τελευταία χρόνια, πλην όμως τόνισε πως οποιαδήποτε πρόταση της κεντρικής διοίκησης στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να έχει ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Η ίδια σημείωσε πως θεωρεί ότι η πρόταση του κ. Μάρδα δεν έχει αναφορά στη θέση «Θρόνος του Δία» αλλά τη χρησιμοποιεί ως «κωδική ονομασία».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου έκανε το εξής σχόλιο: «Αδυνατώ να πιστέψω πως ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η αξιοποίηση του Ολύμπου, ανέκυψε μέσα από την παραπολιτική παραφιλολογία. Ο Όλυμπος, φύσει και θέσει οφείλει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό, επιστημονική τεχνογνωσία, πολιτισμική ευαισθησία και περιβαλλοντική ευλάβεια. Όχι με εκθέσεις ιδεών…»
Καμία ενημέρωση, όχληση ή γνώμη για την πρόταση Μάρδα τέλος δεν έχουν οι βουλευτές του νομού που ρωτήθηκαν για το θέμα και ειδικότερα ο κ. Καστόρης, ο κ.Κουκοδήμος και ο κ. Τζαμακλής.
Ο Αντιδήμαρχος και αν. δημάρχου του δήμου Δίου Ολύμπου κ. Νίκος Λάππας δήλωσε πως αδυνατεί να πιστέψει ότι μπορεί να έχει υποβληθεί τέτοια πρόταση από τον υφ. Εξωτερικών, χωρίς να έχει ενημερωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο, αν και εφόσον αναφέρεται στο «Θρόνο του Δία». Είτε υπογραφεί το ΠΔ άμεσα είτε όχι, η συγκεκριμένη περιοχή είναι σε καθεστώς προστασίας, συμπλήρωσε ο κ. Λάππας.


ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.
Σκοπός της κήρυξης αυτής ήταν «...η διατήρηση στο διηνεκές του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, δηλαδή της άγριας χλωρίδας, της πανίδας και του φυσικού τοπίου, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών της...». Ακόμα, η ανακήρυξη του Δρυμού έγινε με σκοπό την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας παράλληλα με την περιβαλλοντική εκπαίδευση του κοινού και την ανάπτυξη του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή.
Με ειδική νομοθεσία έχει απαγορευτεί κάθε είδους εκμετάλλευση στην ανατολική πλευρά του βουνού σε έκταση 40.000 στρεμμάτων περίπου που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του Δρυμού. Μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον πυρήνα, χαρακτηρίστηκε «περιφερειακή ζώνη του Δρυμού», ώστε η διαχείριση και εκμετάλλευσή της να γίνεται έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την προστασία του πυρήνα.
Το χαμηλότερο υψόμετρο βρίσκεται στα 600m, ενώ η κορυφή του, ο Μύτικας στα 2.918m.
Ο Όλυμπος είναι παγκόσμια γνωστός τόσο για τα οικολογικά χαρακτηριστικά και την ανεπανάληπτη φυσική ομορφιά του, όσο και για την σχέση του με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η ποικιλία των οικοτόπων του είναι εκπληκτική. Η έντονη ποικιλότητα του ανάγλυφου του Ολύμπου, ο διαφορετικός προσανατολισμός των πλαγιών, το πέτρωμα, το μεγάλο ύψος και η μικρή απόσταση των κορυφών από τη θάλασσα, δημιουργούν μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης και βιοτόπων. Η σημασία του Δρυμού έχει αναγνωριστεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκόσμια.
Το 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει συμπεριλάβει τον Όλυμπο στις «Σημαντικές για την Ορνιθοπανίδα Περιοχές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας». Έχει επίσης καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος».



«Ημερήσια της Πιερίας» 20-10-2015
http://lou-gr.blogspot.gr/