Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Απόφαση-σταθμός για τα προσωπικά δεδομένα


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μια πολυαναμενόμενη απόφαση ακύρωσε συμφωνία ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ κάνοντας δεκτή προσφυγή Αυστριακού χρήστη διαδικτύου. Αλυσιδωτές αντιδράσεις.


O Δαυίδ νίκησε τον Γολιάθ στην ψηφιακή εποχή. Με αυτόν τον τρόπο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung περιέγραψε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργου να δικαιώσει τον Αυστριακό ακτιβιστή του διαδικτύου Μαξιμίλιαμ Σρεμς και να ακολουθήσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του εν λόγω Δικαστηρίου στη θέση ότι στις ΗΠΑ τα προσωπικά δεδομένα δεν προστατεύονται επαρκώς.

«Περισσότερη σαφήνεια»



Ο Σρεμς πήρε από το facebook στοιχεία που νόμιζε ότι είχε διαγράψει

Σε μιαν απόφαση ιστορικής σημασίας με αλυσιδωτές συνέπειες ο Ευρωπαίος νομοθέτης δικαίωσε τον προσφεύγοντα και ακύρωσε τη συμφωνία Safe Harbor, που επέτρεπε τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την απόφαση, στο εξής οι εθνικές Αρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα θα μπορούν να εξετάζουν εντελώς ανεξάρτητα εάν η μεταφορά προσωπικών δεδομένων πληροί όλες τις προϋποθέσεις ανεξαρτήτως αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημερινή απόφαση θα έχει τεράστιες συνέπειες για κολοσσούς, όπως η Google, το Facebook ή το Amazon. «Δεν εορτάζω καμιά ήττα καμιάς εταιρείας, πρόκειται απλά για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», δηλώνει η Μάριτ Χάνζεν, ειδική εντεταλμένη για τα προσωπικά δεδομένα του γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου Σλέσβιχ Χολστάιν. «Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα, που φέρνει πρόοδο στον τομέα αυτό και ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια στον διάλογο επί θεμάτων που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα. Αφορά στην απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων από την Ευρώπη σε μια χώρα, που από τότε που έγιναν οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, γνωρίζουμε ότι το επίπεδο προστασίας είναι αισθητά χειρότερο».

Θετικές οι αντιδράσεις


Η δικαίωση για τον προσφεύγοντα Μαξ Σρεμς

Η απόφαση αφορά συνολικά 4.400 εταιρείες, που στο πλαίσιο της συμφωνίας Safe Harbor μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ έστελναν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων προς αποθήκευση, πλήττει όμως κυρίως τις μικρού μεγέθους εταιρείες που δεν διαθέτουν νομικούς συμβούλους και τεχνολογικές δυνατότητες για να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, όπως μπορεί να το κάνει για παράδειγμα η Google. Αυτές οι εταιρείες θα πρέπει με τεράστιο κόστος να αλλάξουν ριζικά δομές αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων εντός της ΕΕ, ώστε να μην μπορεί να διεισδύσει κανείς. Η άλλη λύση θα ήταν να αποδεχθούν οι ΗΠΑ τα ευρωπαϊκά στάνταρντς προστασίας δεδομένων, που όμως για λόγους πολιτικούς φαντάζει αδιανόητο. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση στη Ουάσιγκτον έκανε σαφές, πράγμα που ξένισε, ποια είναι η επιθυμητή απόφαση των δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χαιρετίστηκε από τον Γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας και τις ενώσεις προστασίας καταναλωτών. Η γερμανική βιομηχανία ζητά τώρα από την ΕΕ να προχωρήσει σε νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για να εξευρεθεί ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

Ειρήνη Αναστασοπούλου (DLF, SZ, dw)

http://www.dw.com/el/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1/a-18764011