Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Σημείωμα για την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης ( Τρίτη 28/1/2014)

Στην προχθεσινή συνεδρίαση της οποίας την ημερήσια διάταξη θα την δείτε συν/νη, πριν την ημερήσια διάταξη ενημερώσαμε το σώμα για την συγκέντρωση στα διόδια Αιγινίου την Κυριακή 2/2 καλώντας όχι μόνο τους συμβούλους αλλά όλους τους δημότες της Κατερίνης να πάρουν μέρος όχι μόνο ως συμπαράσταση αλλά και σαν αγώνα που τους αφορά.

Στη συνέχεια ψηφίστηκαν ομόφωνα δυο προ ημερησίας διάταξης τεχνικά θέματα.

Ψηφίστηκε ομόφωνα μια μικρή τροποποίηση στο τεχνικό πρόγραμμα ενώ καταψηφίσαμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.



Καταψηφίσαμε το τρίτο θέμα «εισηγητική έκθεση εσόδων – εξόδων δ΄ τριμήνου 2013» και για λόγους αρχής γιατί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που οδηγεί στο παρατηρητήριο αλλά και γιατί έστω τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν αξιοποιούνται για την άσκηση αντίστοιχων πολιτικών από το δημοτικό συμβούλιο, αναγνωρίζοντας παράλληλα την τεχνική αρτιότητα της έκθεσης με ευθύνη της οικονομικής υπηρεσίας.

Στο 6ο θέμα για τη λειτουργία τομέα πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ ζητήσαμε να παγώσει η συζήτηση μέχρις την ψήφιση του νέου νόμου για την τεχνολογική εκπαίδευση και τις εγγραφές του Ιουνίου συμφωνώντας ρητά και με την θέση της τοπικής ΕΛΜΕ.

Καταψηφίσαμε τα θέματα 10 και 12 γιατί δεν είχαμε σαφείς απαντήσεις από τον εισηγητή.

Ψηφίσαμε ναι στο 19 θέμα για την διευκόλυνση του έργου της Περιφερειακής Οδού και την αποφυγή γραφειοκρατικών προβλημάτων χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα.

Ψηφίσαμε όχι εμείς με τον συνδυασμό του Καραφουλίδη στην παραχώρηση κατά κυριότητα 6.180 μέτρων στην εκκλησία της Ν. Χράνης, έκτασης στην Π. Χράνη όπου βρίσκεται μια παλιά εκκλησία. Θεωρήσαμε ότι θα μπορούσε να δοθεί ο προαύλιο χώρος της εκκλησίας έστω 1ή 2 στρέμματα όχι όμως όλη η έκταση η οποία δεν χρειάζεται στην εκκλησία και από την άλλη δεν υπάρχει ο σπουδαίος λόγος τον οποίο απαιτεί ο νομοθέτης για την παραχώρηση της κυριότητας σε δημοτικές εκτάσεις. Θα ασκήσουμε προσφυγή αφού ενημερώσαμε και τα τοπικά μέλη μας.

Ψηφίσαμε όχι στις αμοιβές δικηγόρων σε μια προσπάθεια άσκησης πολιτικής πίεσης για την λειτουργία νομικής υπηρεσίας στο Δήμο προς προστασία των συμφερόντων του δήμου μας.

Ομόφωνα απορρίφθηκε το αίτημα στο 27 θέμα σύμφωνα με την εισήγηση της υπηρεσίας

Αποσύρθηκαν τα θέματα για προσλήψεις εκτάκτων λόγω μη έκδοσης του νόμου ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Καταψηφίσαμε την πρόσληψη εργαζομένων μέχρι 5 ημερών των μήνα ( 20 εργαζόμενοι) το οποίο οδηγεί και σε ρουσφετολογικό μηχανισμό.

Καταψηφίσαμε τον ορισμό ορκωτών λογιστών στην ΔΗΚΕΔΗΚ ως διαμαρτυρίας γιατί έπρεπε να γίνει κατ έτος και όχι τώρα που δεν θα έχουν ευδοκιμήσει μέχρι τις εκλογές.

Τέλος αναγνωρίσαμε ότι για πρώτη φορά και μετά από κερδισμένες ενστάσεις μας στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια επί τέλους τα πρακτικά επίλυσης φορολογικών διαφορών ( 38ο θέμα) είχαν πλήρη αιτιολογία αλλά και νόμιμη μείωση των προστίμων έως 50%.

Κατερίνη 31/1/2014

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος



δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης