Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ένα δίλημμα για τον Αντώνη Σαμαρά


Η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, που κλιμακώνεται με έναν έξαλλο τρόπο από την πλευρά της Συγγρού, δείχνει προεκλογικό άγχος. Εφτασαν στο σημείο να βάλουν θέμα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας αμηχανία ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, που προσπαθούν να πείσουν ότι δεν ελέγχεται ο Α. Τσίπρας για το "πιστεύω" του αλλά για την "υποκρισία" του, αν κάνει δηλαδή ή όχι δημοσίως το σταυρό του, επίσης για το αν προτίθεται να φορολογήσει μόνο τους Χριστιανούς! Πέρα από τη γελοιότητα του πράγματος, οι γαλάζιες ακρότητες δείχνουν, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αγωνιώδη προσπάθεια διέγερσης φοβικών ανακλαστικών απέναντι σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, η προοπτική της οποίας δεν αμφισβητείται πια από κανέναν στα σοβαρά. Της Αγγελικής Σπανού

Με ανάλογο τρόπο ερμηνεύεται από αρκετές πλευρές και η γαλάζια επιχειρηματολογία υπέρ της ύπαρξης "συνιστώσας της τρομοκρατίας" στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που με την εξαφάνιση του Χρ. Ξηρού από τις αρχές δεν έχει σχέση η Κουμουνδούρου και εν πάση περιπτώσει οι συγκεκριμένες "τρύπες του σαθρού συστήματος" στις οποίες αναφέρθηκε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός δεν άνοιξαν από τον βουλευτή Β. Διαμαντόπουλο. Οπως όλα δείχνουν, όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο διπολισμός θα σκληραίνει και η σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται όλο και πιο σφοδρή, όχι απαραιτήτως στα θέματα ουσίας, όπως είναι οι προτάσεις και οι θέσεις για τη διαχείριση της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Το ερώτημα που απασχολεί τα κομματικά επιτελεία είναι αν στο Μέγαρο Μαξίμουέχουν αποφασίσει τις τριπλές εκλογές τον Μάιο ή αν απλώς το εξετάζουν ως σενάριο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, υπάρχουν δύο διαφορετικές εισηγήσεις/προσεγγίσεις. Κατά τη μία ανάλυση, πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο, με το δίλημμα "ποιος είναι ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τη διαπραγμάτευση επί της συμφωνίας για το χρέος" και "ναι ή όχι στην Ευρώπη", για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο μη διαχειρίσιμο από την κυβέρνηση αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι αν το ΠΑΣΟΚ υποστεί συντριβή στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράψει μεγάλο προβάδισμα, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το αργότερο το φθινόπωρο με πολύ χειρότερους όρους, αφού η δυναμική που θα αναπτυχθεί στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα είναι διαλυτική.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αντέξει για πολύ, λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας, των υπερβολικών υποσχέσεων που έχει δώσει και δεν θα τηρηθούν, της σκληρής στάσης που θα κρατήσουν οι εταίροι, και ο Α. Σαμαράς θα μπορέσει να κρατήσει την ηγεσία της ΝΔ με την προσδοκία μιας γρήγορης επιστροφής στην εξουσία.

Κατά την άλλη προσέγγιση, δεδομένου ότι οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει πως θεωρούν αδιανόητη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καλό είναι η κυβέρνηση να πάει με τα νερά τους και να το τραβήξει όσο γίνεται, προσδοκώντας σε μια στήριξη από την πλευρά τους, η οποία θα αποδυναμώσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι απογοητευτικές για τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, δεδομένου ότι η Τρόικα δεν δείχνει επιείκεια ούτε ανοχή απέναντι στις καθυστερήσεις σχετικά με την εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Δημοσκοπήσεις πάνε και έρχονται στα πολιτικά γραφεία και αυτές θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις τελικές αποφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, η ΔΗΜΑΡ δεν θέλει εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στις εκλογές, η ΝΔ τις απορρίπτει κατηγορηματικά αλλά στην πραγματικότητα ψάχνεται.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος, ότι το 2014 θα τελειώσουν τα βάσανά μας. Η ομιλία του πιθανώς είχε γραφτεί πριν από τη διαδικτυακή εμφάνιση του Χ. Ξηρού και θα εμπλουτίστηκε μετά από αυτήν για να εκπεμφθεί μήνυμα αποφασιστικότητας απέναντι στην τρομοκρατία. Είναι πρόβλημα για τη ΝΔ να πουλάει νόμο και τάξη και να τις φεύγουν μέσα από τη φυλακή τρομοκράτες έτοιμοι για όλα.

Από την άλλη, είναι πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να αγνοεί την αλήθεια των αριθμών και να πανηγυρίζει για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις περικοπές στους ένστολουςευχόμενος τη γενίκευσή της σε όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής περιγράφεται το πολύ αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικού ελέγχου που θα ισχύσει για όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξαρτήτως μνημονίων. Επισημαίνεται επίσης η μεγάλη εκκρεμότητα σε σχέση με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με την παρατήρηση ότι, αν δεν επιτευχθεί, η λιτότητα μόνο θα βαθαίνει και δεν πρόκειται να βγούμε από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
tvxs