Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Βρετανία: Πιθανή διαρροή ραδιενέργειας από σταθμό επεξεργασίας καυσίμων


Σε κατάσταση χαμηλού συναγερμού βρίσκεται ο σταθμός επεξεργασίας εξαντλημένων 
πυρηνικών καυσίμων στο Σέλαφιλντ της Βρετανίας, καθώς καταμετρήθηκαν στο εσωτερικό του σταθμού αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Ο σταθμός ανακοίνωσε ότι λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, ενώ το Υπουργείο Ενέργειας σχολίασε πως δεν υπάρχει λόγος να εκτιμηθεί πως η κατάσταση είναι χειρότερη. 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν είναι άνω των φυσιολογικών τιμών, αλλά πολύ κάτω από το επίπεδο που θα απαιτούσε τη λήψη μέτρων από το προσωπικό εντός και εκτός του σταθμού.

Η Αρχή Παροπλισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό εάν μία διαρροή ευθύνεται για την αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στο σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του Σέλαφιλντ, η διοίκηση του οποίου σχολίασε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό και για τους εργαζόμενους από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του.

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ βρίσκεται στη βορειο-δυτική Αγγλία και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική από πυρηνική ενέργεια, αλλά ασχολείται με την επεξεργασία του εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου. Βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού και αποσυναρμολόγησης. Η διαχείρισή του ανήκει στην βρετανική εταιρεία Amec, τον γαλλικό όμιλο Areva και την αμερικανική εταιρεία URS.
tvxs