Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Σοβαρά ερωτηματικά για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν πολιτικά κόμματα για τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η ανατροπή αλιευτικού σκάφους στο οποίο επενέβαιναν μετανάστες, κατά τη διαδικασία ρυμούλκησής του από το Λιμενικό.  Οι σοροί ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ήταν μεταξύ των 12 αγνοούμενων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων μεταναστών στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής.


Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, διέψευσε τους ισχυρισμούς μεταναστών, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη ότι «το περιπολικό ρυμουλκούσε το σκάφος με τους μετανάστες προς το Φαρμακονήσι, και σε καμία περίπτωση προς τις τουρκικές ακτές».

Μουίζνιεκς: Η υπόθεση παραπέμπει σε μαζική επαναπροώθηση

Ο Νιλς Μουίζνιεκς, Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μιλώντας στο Associated Press, δηλώνει σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι. Μάλιστα, κάνει λόγο για αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει την υπόσχεσή της και να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο Ν. Μουίζνιεκς αναφέρει:

«Είμαι σοκαρισμένος και αναστατωμένος από τη νέα τραγωδία κοντά στο Φαρμακονήσι, στην οποία ένας αριθμός μεταναστών, μεταξύ των οποίων και πιθανοί αιτούντες άσυλο, πνίγηκαν ή αγνοούνται, σε μια υπόθεση που παραπέμπει σε αποτυχημένη μαζική επαναπροώθηση. Την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει τέλος στην παράνομη αυτή πρακτική των μαζικών επαναπροωθήσεων και να διερευνήσει σε βάθος όλες αυτές τις υποθέσεις. Toυς καλώ να τηρήσουν την υπόσχεσή τους»

ΣΥΡΙΖΑ: Δολοφονική πρακτική ρυμούλκησης προσφύγων


Όπως τονίζουν μιλώντας στο tvxs.gr, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκηςκαι Βασιλική Κατριβάνου το τραγικό συμβάν με θύματα «εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες στα ανοιχτά της Λέρου δεν είναι τυχαίο ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Οφείλεται στη δολοφονική πρακτική ρυμούλκησης προσφύγων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Τουρκία. Για το διαρκές αυτό έγκλημα υπάρχουν υπεύθυνοι, και οι ευθύνες, διοικητικές και ποινικές, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, με βάση και τις μαρτυρίες που κατέγραψε κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας».

«Όμως υπάρχουν και ευθύνες πολιτικές», τονίζουν οι δύο βουλευτές. «Η εγκληματική πολιτική αποτροπής της εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών, που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει στοιχίσει ζωές στο πρόσφατο παρελθόν. Όμως αποτελεί πρακτική ρουτίνας, στα νησιά και στον Έβρο, όπως καταγγέλλουν διεθνείς οργανώσεις και επιζώντες – και για την πρακτική αυτή επαίρονταν πρόσφατα στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ μέχρι πρότινος, οι κ.κ. Δένδιας και Βαρβιτσιώτης “δεν γνώριζαν”».

Τέλος, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν στο tvxs.gr ότι «είναι απολύτως επείγουσα μια εναλλακτική πολιτική, βασισμένη στην αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χωρίς ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής, χωρίς τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χωρις το σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Αιγαίο και η Μεσόγειος θα μετατραπούν σε πλωτά νεκροταφεία».

ΠΑΣΟΚ: Επιτακτική ανάγκη διεξαγωγής έρευνας

Τη διεξαγωγή έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι ζητεί το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι πρέπει να αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία και να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται. «Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση» τονίζεται σε ανακοίνωση των τομέων Δημόσιας Τάξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ.

«Με δεδομένη την ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την απάντηση του Λιμενικού, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών», αναφέρει η ανακοίνωη.

ΔΗΜΑΡ: Αναγκαιότητα συγκεκριμένων σχεδίων δράσης

«Η ελληνική προεδρία πρέπει να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Για άλλη μια φορά, η φυγή προς το αύριο, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, εξελίχθηκε σε τραγωδία» σημειώνει, τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες, τα θύματα διωγμών και πολέμων, δεν είναι εγκληματίες, αλλά πρόσωπα ευάλωτα που χρήζουν υποστήριξης». «Το θέμα συγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων δράσης είναι πλέον αναγκαιότητα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους το επιθυμούν

«Η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοούμενων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας», αναφέρει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

«Η κατεύθυνση της Ε.Ε., αλλά και της ελληνικής προεδρίας, για περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που οδηγούνται στον ξεριζωμό εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερα θύματα», τονίζει ο Περισσός. Καταλήγοντας, ζητείται «να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες».

Ν. Χρυσόγελος: Να διερευνηθόύν οι συνθήκες της τραγωδίας

Με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος ζητάει να διερευνηθούν οι συνθήκες της νέας τραγωδίας καθώς και τυχόν ευθύνες των ελληνικών αρχών, αλλά και να εντοπιστούν τα κενά πολιτικής και νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, με δεδομένο ότι το σκάφος με τους επιβαίνοντες βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν από σκάφος του Λιμενικού», δηλώνει ο ευρωβουλευτής.

«Οι ενέργειες (ή μη ενέργειες) των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τις ανεπάρκειες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μετατρέψει τα νερά της Μεσογείου σε τόπο απώλειας 20.000 ανθρωπίνων ζωών τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως γυναικών και παιδιών. Στο Αιγαίο, τόσο στα παράλια της Ελλάδας όσο και στα παράλια της Τουρκίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι τον Νοέμβριο 2013 βρήκαν το θάνατο 117 άτομα, μετανάστες ή πρόσφυγες, εκ των οποίων 33 παιδιά, ενώ ως αγνοούμενοι καταγράφηκαν 16, μεταξύ αυτών 5 παιδιά και 1 έγκυος. Τα στοιχεία αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά», τονίζει.
tvxs