Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το Μαξίμου παίζει το (τελευταίο) χαρτί Σαμαρά


Με τις μυστικές δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η απόσταση από το ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς 
μεγαλώνει, η ΝΔ αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι το μοναδικό χαρτί στο οποίο προηγείται ακόμη στις μετρήσεις: την καταλληλότητα του Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργού, σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα. Από τον σεισμό στη Κεφαλλονιά μέχρι την Επέτειο του Ολοκαυτώματος, στα φιλικά μέσα ενημέρωσης έχει δοθεί η οδηγία οποιαδήποτε κυβερνητική δραστηριότητα να παρουσιάζεται πως ξεκίνησε με πρωθυπουργική εντολή.
Έτσι την ημέρα του σεισμού στη Κεφαλλονιά το ταξίδι του Γιάννη Μιχελάκη παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα τηλεφωνήματος του κ. Σαμαρά, ενώ την επομένη επιστρατεύτηκε για να δηλώσει τα ίδια πράγματα και ο δήμαρχος του νησιού, εκλεγμένος με την ΝΔ. Την Τρίτη το βράδυ, το Mega σχεδόν διέκοψε την κανονική ροή του δελτίου ειδήσεων για να μεταδώσει ότι, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς θα διανυκτέρευε στην Κεφαλλονιά για να εποπτεύσει των προσπαθειών του κρατικού μηχανισμού.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, μια νέα πρωτοβουλία περίμενε τον πρωθυπουργό, που μετά από σύσκεψη στο υπ. Εργασίας εξήγγειλε σχέδιο για τη δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης. Τις προηγούμενες μέρες, φιλικά προς την ΝΔ μέσα ενημέρωσης σχολίαζαν ότι οι ενέργειες των δικαστικών αρχών και του δημοσίου για την κάθαρση των σκανδάλων και τον εντοπισμό παρανομιών, όπως τηςοικογένειας Γιακουμάτου, είναι και αυτές αποτέλεσμα της πρωθυπουργικής αποφασιστικότητας.

Ο τρόπος παρουσίασης του σχεδίου για την ανεργία που το βράδυ ήταν το πρώτο θέμα στο δελτίο ειδήσεων του Mega - πρόκειται βασικά για δράσεις στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 – 2020 - παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο, η οποία έχει άτυπα ξεκινήσει, τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές.

Η πιθανότητα διεξαγωγής και πρόωρων εθνικών εκλογών έχει ανησυχήσει τοΠΑΣΟΚ, που ενώ καταρρέει στις δημοσκοπήσεις παρατηρεί τον κυβερνητικό εταίρο να ξεκινά νέο κύκλο υποσχεσιολογίας. Μάλιστα με αφορμή την νεοδημοκρατική αφίσα που κυκλοφόρησε στα social media για την επιστροφή 17,7 εκατομμυρίων ευρώ από τις μίζες στον ελληνικό λαό «μετά από εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά», ο βουλευτής και Διευθυντής Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης επιτέθηκε με δήλωση του στη ΝΔ η οποία «επιχειρεί να καρπωθεί μικροκομματικά την μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση συνεργασίας και η Δικαιοσύνη να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία χρήματα από μίζες και δεν διστάζει να εκθέτει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εμφανίζοντάς τον να υιοθετεί πρακτικές Μαυρογιαλούρου».

Για το χρόνο διεξαγωγής εθνικών εκλογών, όπως έχει ήδη αναλυθεί στο Tvxs, το Μέγαρο Μαξίμου θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες του Βερολίνου, που είναι αντίθετο, αλλά και των νεότερων δημοσκοπήσεων, που θα δείξουν αν και πόσο λειτουργεί το «ατού Σαμαρά». Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές το χαρτί κινδυνεύει να καεί νωρίς. Δεν θα απομένει παρά η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, αλλά κανείς δημοσκόπος δεν παίρνει όρκο ότι, αν τα σχετικά σχέδια υλοποιηθούν, οι συντηρητικοί ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στην ΝΔ.

Όμως οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν ότι αν δεν ανατραπεί τώρα το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, τους επόμενους μήνες οι εξελίξεις μπορούν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας εναντίον της κυβέρνησης.
tvxs