Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Διεθνής Αμνηστία σε Δένδια: Όχι άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο




Να σταματήσουν οι παράνομες απωθήσεις των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας, ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια η Διεθνής Αμνηστία, με επιστολή της, την οποία καλεί όλους να υπογράψουν διαδικτυακά.
Συγκεκριμένα, η επιστολή της Διεθνούς Αμνησίας αναφέρει:

«Προς κύριο Νικόλαο Δένδια, Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Κύριε Υπουργέ,

»Είμαι συγκλονισμένος/η, καθώς έμαθα ότι γυναίκες, άνδρες και παιδιά που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, απωθούνται πίσω στην Τουρκία στα ελληνικά σύνορα. Πολλοί από αυτούς που επιστρέφονται έχουν διαφύγει από συρράξεις σε χώρες, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Τέτοιες επιχειρήσεις απωθήσεων είναι παράνομες και συχνά επικίνδυνες.

Ανησυχώ, επίσης, εξαιτίας των μαρτυριών βίας και κακομεταχείρισης από την ελληνική συνοριακή αστυνομία και ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια αυτών των επιχειρήσεων. Οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ελλάδα κρατούνται επί παρατεταμένες περιόδους, συχνά σε κακές συνθήκες. Αυτό παραβιάζει τα διεθνή πρότυπα που απαιτούν να χρησιμοποιείται η κράτηση ως έσχατο μέτρο.

»Γνωρίζω πολύ καλά ότι η μεγάλη εισροή των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα δημιουργεί πραγματικές δυσκολίες για τη χώρα. Συνεπώς, υποστηρίζω τις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα από άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ και του καλύτερου συμμερισμού ευθυνών μεταξύ τους. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από μέλη της ελληνικής συνοριακής αστυνομίας και της ακτοφυλακής.

Σας καλώ να:

- Να σταματήσετε αμέσως τις παράνομες απωθήσεις των μεταναστών και των προσφύγων στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, να διερευνήσετε τις καταγγελίες για συλλογικές απελάσεις και κακομεταχείριση, και να ασκείτε δίωξη κατά των υπαιτίων,

- Να διασφαλίσετε ότι όλοι όσοι κρατούνται στα σύνορα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, περιλαμβανομένης της πρόσβασης σε εξατομικευμένες διαδικασίες που τους επιτρέπουν να υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου και να εγείρουν άλλες άμεσες ανάγκες προστασίας,

- Να αντιμετωπίζετε με σεβασμό το δικαίωμα στην ελευθερία τερματίζοντας τις αδιάκριτες και παρατεταμένες κρατήσεις των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

- Να χρησιμοποιείτε εναλλακτικές της κράτησης όπου είναι απαραίτητο.»
tvxs