Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Κόντρα στη Βουλή προκάλεσαν οι ρυθμίσεις για το bake off

Αντιρρήσεις και από τη συμπολίτευση
                                                    Και βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση εξέφρασαν τη διαφωνία τους σχετικά με τη ρύθμιση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Απαντήσεις στις επικρίσεις που έχει δεχθεί η κυβέρνηση για τις άδειες στις λαϊκές αγορές και την ψήση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων και ζύμης, έδωσε το Σάββατο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ρυθμίσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, κυρίως σε φορείς της αγοράς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές της συμπολίτευσης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την δυσφορία του για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από βουλευτές της συμπολίτευσης, πέραν εκείνης της αντιπολίτευσης.

«Έρχεται εδώ ο κάθε ένας και κάνει λάβρες τοποθετήσεις πως φέρνουμε το κατεψυγμένο. Πού λέει πως εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότηα πώλησης; Δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία», είπε.

«Τι επιχειρούμε; Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά εμπόδια που δημιουργούν κόστος στη διάθεση του άρτου και την τελική έψηση. Έρχεται για παράδειγμα ένα ζαχαροπλαστείο και λέει πως έχει πέσει η δουλειά λόγω κρίσης - "να μην μπορώ να πουλήσω μια τυρόπιτα;" (μιλάμε για την περάτωση της έψησης). Ε, η τυρόπιτα είναι bake off!» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως οι ίδιοι οι αρτοποιοί του έχουν ζητήσει να περιλαμβάνονται στη λίστα των καταστημάτων που δικαιούνται υπαγωγής στη διάταξη.

«Προφανώς και αυτονοήτως αυτά τα πράγματα έχουν την ανάγκη τους σε χώρους και αν έχετε κάτι συγκεκριμένο σαφώς διαχωρισμένο, να το βάλουμε. Ο πυρήνας των αλλαγών, (εκεί το βάζει η αντιπολίτευση και βρίσκει δυστυχώς πρόθυμους και αλλού), είναι στη λογική άρσης διοικητικών εμποδίων και ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Γιατί αν δεν γίνουν αυτά, δεν μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα αύξησης κύκλου εργασιών σε κάθε μικρό κατάστασημα» είπε και προσέθεσε:

«Θα καταπολεμήσουμε την ακρίβεια αν χτυπήσουμε τα αίτια της ακρίβειας. Μάχες του τελάρου, δεν οδηγούν πουθενά και δεν λύνουν το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε την ουσία τη μεταρρύθμισης. Όλα τα άλλα περιττεύουν».

Δυσφορία και εντός της ΝΔ



Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη πλευρά, δεν εμφανίστηκε ομογενές σε σχέση με τη διάταξη, με τον εισηγητή του κόμματος, Β. Κεγκέρογλου να ασκεί έντονη κριτική στη ρύθμιση και στον προλαλήσαντα Θ. Σκορδά, αλλά με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να υπερασπίζεται εμμέσως τη διάταξη.

«Συζητάμε ακόμα μετά από 15 χρόνια για το bake off. Υπάρχει σήμερα εστιατόριο στην Αθήνα που δεν βάζει αρτοσκευάσματα από bake off; Υπάρχει φούρνος που δεν κάνει κατασκευάσματα από κατεψυγμένα προϊόντα; Κοροϊδευόμαστε και κοροϊδεύουμε την κοινωνία; Ευτυχώς που οι ίδιοι οι αρτοποιοί εκσυγχρονίστηκαν, έφτιαξαν ωραίες επιχειρήσεις και προϊόντα ποιότητας, και κατόρθωσαν να σώσουν το επάγγελμά τους και να επιβιώνουν ακόμα και μέσα στην κρίση» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Δεν μιλάμε για το bake off, αλλά για την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών», ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου. «Σε όλη την Ευρώπη, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία, υπάρχει επαρκής και σαφώς διαχωρισμένος χώρος για την προστασία των καταναλωτών. Είναι η διάταξη για την κάλυψη του χώρου με πλεξιγκλάς, που προστατεύει από τα εντομοκτόνα, τα αεροζόλ και δεκάδες άλλα είδη», σημείωσε

«Το θέμα του κατεψυγμένου ψωμιού έχει τελειώσει. Εδώ μιλάμε για την υγεία του καταναλωτή. Η αγορά πρέπει να ανοίγει με όρους. Μπορεί να λέει εμάς αντιμεταρρυθμιστές ο κ. Σκορδάς, αλλά όχι και τον κ. Μητσοτάκη» παρατήρησε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Δυσφορία ωστόσο προκαλεί η διάταξη αυτή και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γιώργο Καρασμάνη να παρατηρεί πως «δεν τιμά τη Δημοκρατία να αποσύρεται το άρθρο από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και να έρχεται στο πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή του κ. υπουργού: Ο Έλληνας πρέπει να ξέρει τι αγοράζει και πως το ψωμί είναι κατεψυγμένο. Υπάρχει παραπλάνηση...».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο και είπε ότι αν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί σκληρότατη μνημονιακή υποχρέωση, δεν πρέπει να περιληφθεί στο νομοθέτημα αυτό, αλλά να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο, για να συζητηθεί με άνεση και να κληθούν και οι φορείς.Λαϊκές αγορές

Σχετικά με τη ρύθμιση για τις άδειες στις λαϊκές αγορές, ο υφυπυργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς είπε αφορά την ανανέωσή τους και όχι την επανέκδοσή τους..

Στο πλαίσιο αυτό, «η άδεια δεν τίθεται σε μηδενική κρίση, αλλά ανανεώνεται με υποβολή βεβαίωσης φορολογικής ενημερότητας ΔΟΥ και ασφαλιστικής ενημερότητας. Και αυτό διότι δεν μπορεί να πρέπει να αγωνίζεται να κάνει σεφτέ ο έμπορας του στεγασμένου εμπορίου να πληρώσει το ΤΕΒΕ, και μεις να λέμε στους πωλητές των λαϊκών αγορών "μην φέρνετε πιστοποιητικό"».

«Η τριετία εξέτασης των παλαιών αδειών, έχει λήξει από το 2011. Δώσαμε στους πωλητές παράταση μέχρι την 31η/12/2012, για να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους - και έρχονται βουλευτές σήμερα να ζητήσουν και νέα παράταση. Έχουν άλλα δικαιώματα οι υπαίθριοι πωλητές απ' τους εμπόρους του ανοικτού εμπορίου;» είπε ο κ. Σκορδάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ