Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Απευθείας εκμίσθωση των παραλιών σε ιδιώτες



Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου / FosPhotos

Στην απευθείας εκμίσθωση αιγιαλού σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα μπορούν να προβαίνουν οι Δήμοι, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες, μετά από σχετική νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού. H τροπολογία για την ρύθμιση αυτή κατατέθηκε από τους βουλευτές Αγγελική Γκερέκου, Γιώργο Κωνσταντόπουλο, Βασίλη Υψηλάντη καιΒασίλη Κεγκέρογλου, και ψηφίσθηκε από τους βουλευτές και των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Μιλώντας στο tvxs.gr η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κάνει λόγο για «διάταξη που συντηρεί ένα καθεστώς εκμετάλλευσης και καταπάτησης των παραλιών».
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει η τροπολογία, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για το 2013 θα θεωρούνται όμορες προς τον αιγιαλό, εφόσον καταθέσουν αίτηση στις Κτηματικές Υπηρεσίες για την μίσθωση του αιγιαλού που μεσολαβεί.

Έτσι οι Δήμοι ύστερα από την κατάθεση της αίτησης και χωρίς κάποια άλλη απαίτηση θα είναι σε θέση να μισθώσουν απευθείας το επίμαχο κομμάτι του αιγιαλού.

Κατά την αιτιολόγηση της τροπολογίας, με την νέα ρύθμιση θα μπορούν να καταγράφονται οι μισθώσεις αιγιαλού ώστε να εξασφαλιστεί η καταβολή του μισθίου από την επιχείρηση κάτι που μέχρι πρότινος έμενε στην διακριτική ευχέρεια των συμβαλλόμενων μερών.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, δηλώνει στο tvxs.gr ότι η τροπολογία εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των παραλιών. «Η τροπολογία συντηρεί ένα καθεστώς για εκμετάλλευση και καταπάτηση των ακτών. Θέλουν να τακτοποιήσουν κάποια πράγματα για αυτό και δίνουν ένα περιθώριο 30 ημερών ακόμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συντηρηθεί το καθεστώς. Αυτή η τροπολογία εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο ιδιωτικοποίησης και αποκλεισμού των παραλιών. Ξεκινώντας από τα νομοσχέδια του Στουρνάρα για το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζεται το σχέδιο με αυτή την τροπολογία, που στην ουσία ρίχνει το όποιο εμπόδιο στον ιδιώτη να εκμεταλλευτεί την παραλία», αναφέρει συγκεκριμένα η βουλευτής.

Η βουλευτής δηλώνει ότι δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί εάν πρόκειται γιαφωτογραφική διάταξη: «Στο πρώτο άρθρο της τροπολογίας γράφεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θεωρούνται όμορες με τον αιγιαλό ακόμη και αν ακόμη μεταξύ των προβολών που εκκινούν ανάμεσα στα όρια της επιχείρησης και του αιγιαλού μεσολαβεί δημόσιο κτήμα. Αυτό είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Έτσι αναρωτιέμαι εάν πρόκειται για φωτογραφική διάταξη»
tvxs