Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ιταλία: Λέτα πρωθυπουργός, στον Μπερλουσκόνι ο αντιπρόεδρος


Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά στην Ιταλία 
συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Ενρίκο Λέτα, 
όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ιταλία Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. «Όργιο αντίστοιχο των καλύτερων Μπούγκα Μπούγκα πάρτι» χαρακτήρισε τη συνεργασία της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων, που δεν θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Ο Ενρίκο Λέτα, αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, στην οποία θα συμμετέχει και ένας από τους στενότερους συμμάχους του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και υπουργού Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι, ενώ η πρώην ευρωπαία Επίτροπος Έμα Μπονίνο αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιαστεί το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα ο Λέτα ενώπιον του κοινοβουλίου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ελπίζω αυτή η κυβέρνηση να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα με μια καλή συνεργασία χωρίς προκαταλήψεις και συγκρούσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΙταλίαςΤζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η συμφωνία για το σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας φαίνεται πως «κλείδωσε» στη δίωρη συνάντηση που είχε το Σάββατο ο Ενρίκο Λέτα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση από κάποια θέση.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, βρέθηκε σε πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου, όπου η Κεντροαριστερά κέρδισε τη πλειοψηφία στη Βουλή αλλά όχι στη Γερουσία.

Ο Λέτα έχει τονίσει πως προτεραιότητά του θα είναι η τόνωση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ όπως είπε θα επιχειρήσει να στρέψει τις ευρωπαϊκές πολιτικές από την λιτότητα στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Οι προτεραιότητες που έθεσε ο Λέτα «συμπίπτουν», όπως αναφέρει το Reuters, με του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει ασκήσει έντονη κριτική στις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε ο προηγούμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι.

Ο «Καβαλιέρε» είχε επιπλέον ταχθεί κατά του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών και αίτημά του ήταν η συμμετοχή στενών πολιτικών του συμμάχων σε αυτήν. Ωστόσο αρκετά από τα σημαντικά υπουργεία κατέληξαν σε μη πολιτικά πρόσωπα, όπως για παράδειγμα ο Σακομανι.

Επίσης η Άννα Μαρία Κανσελιέρι, πρώην αξιωματούχος της αστυνομίας,ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ το υπουργείο Εργασίας παίρνει ο Ενρίκο Τζιοβάνι, επικεφαλής της Στατιστικής Εταιρείας της Ιταλίας. Ο Κεντρώος Συνασπισμός του Μάριο Μόντι θα έχει μια «συμβολική παρουσία» με τον Μάριο Μάουρο, ο οποίο αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας.

Στην κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του κινήματος των Πέντε Αστέρων, που αποτέλεσε και την έκπληξη των εκλογών του Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο Γκρίλο χαρακτήρισε τον συνασπισμό Κεντροαριστεράς – Κεντροδεξιάς ως «όργιο αντίστοιχο των καλύτερων Μπούνγκα Μπούνγκα», αναφορά στα «ροζ πάρτι» που διοργάνωνε Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις βίλες του.

Την ίδια ώρα ο «Καβαλιέρε» απολαμβάνει την ανάκαμψή του καθώς από την ημέρα που ανακοίνωσε την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή κατάφερε προεκλογικά να μειώσει σημαντικά τη διαφορά από την Κεντροαριστερά του Μπερσάνι και μετεκλογικά να πάρει ακόμα και δημοσκοπικό προβάδισμα, την ώρα που το Δημοκρατικό Κόμμα, ο πυρήνας του κεντροαριστερού Συνασπισμού, έχει βυθιστεί σε μεγάλη κρίση.
tvxs