Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ρουπακιώτης: Τερατούργημα η ρύθμιση Μανιτάκη



Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/ FosPhotos

Το αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση επιβεβαίωσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για την επίμαχη ρύθμιση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους, η οποία αποσύρθηκε μετά την άρνησή του να την υπογράψει. Κάνοντας λόγο για διάταξη «τερατούργημα», ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε σχετικά παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ζητήματα της αρμοδιότητας του υπουργείου του.
Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής στο Mega, o υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε:«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν είχε επικοινωνήσει κανείς μαζί μου τις προηγούμενες μέρες να με προϊδεάσει ή να με ενημερώσει ότι κατασκευάζονται, το ρήμα το επιλέγω, κατασκευάζονται τέτοιες ρυθμίσεις. Από την στιγμή, λοιπόν, που δεν ξέρω εκείνον που γέννησε αυτές τις ρυθμίσεις δεν θα βγω εγώ σε αναζήτηση. Εκείνος ο οποίος τις κατασκεύασε όφειλε πρώτον να μην τις κατασκευάσει, είναι αποκλειστικά αρμόδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, και δεύτερον στο πλέγμα ανταλλαγής απόψεων, είναι ένας ιδιότυπος επιστημονικός διάλογος, να τηλεφωνούσε στον υπουργό Δικαιοσύνης και να του έλεγε ξέρετε υπουργέ ή ξέρεις τάδε, σκέφτομαι εκείνο ή το άλλο. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε. Και από την στιγμή που εγώ δεν γνώριζα τον γεννήτορα δεν μπορώ να βγω στη γύρα για να δω ποιος το έφτιαξε».

«Θα έλεγα ότι εξ' αντικειμένου έτσι φαίνεται», απάντησε σε ερώτηση για το εάν είναι εύλογη η απορία ως προς το γιατί δεν δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Μανιτάκη ώστε να του δοθεί η διαβεβαίωση ότι δεν είναι εκείνος ο οποίος συνέλαβε την ιδέα.«Επικράτησε η νομιμότητα. Δεν νιώθω νικητής ή ηττημένος», πρόσθεσε.

Θέλοντας να διαχωρίσει την εθνική προσπάθεια για ένα πιο λειτουργικό Δημόσιο από την κατάργηση διαδικασιών που προβλέπονται εδώ και πολλά χρόνια, σημείωσε: «Όλοι θέλουμε ένα κράτος που να αντιστοιχεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας χωρίς υπερβολικό αριθμό υπαλλήλων. Πολύ περισσότερο χωρίς τον αριθμό εκείνων των συμβασιούχων που είναι αντίστοιχος με τις ανάγκες που θέλουν να καλύψουν. Από την άποψη αυτή από τον υπουργό Δικαιοσύνης δεν υπάρχει αντίρρηση να υπάρχουν εκείνες οι ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν το δικαίωμα του Έλληνα εργαζομένου στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα να προσφεύγει στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων που για εκατονταετία και πλέον προβλέπεται, ένα, το τονίζω, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα παρακαλέσω να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια να αναζητήσετε και τον ιδιωτικό τομέα».

Στο ίδιο μήκος κύματος επισήμανε ότι «εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Μανιτάκης κάνει μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί σε κάποιες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Πολιτεία και όπως είναι επόμενο συγκρούεται με μεταξύ του να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και από την άλλη πλευρά να φύγουνε το δυνατό λιγότεροι εργαζόμενοι από τον δημόσιο τομέα. Αυτό το ξέρω. Αν άλλη μια φορά, η επιστημοσύνη του είναι γνωστή, από την στιγμή που δεν γνωρίζω τον συντάκτη».

Εξηγώντας περαιτέρω τον προβληματισμό του για τις διατάξεις που ήρθαν στο γραφείο του και τις οποίες απέρριψε υπογράμμισε αρχικά ότι η τρόικα δεν ζήτησε τίποτα, παρά μόνο αριθμούς.

Εξέφρασε την άποψη, ωστόσο ότι καθώς κάποιοι δυσκολεύονται να βρουν τους αριθμούς σκέφτηκαν να καταργήσουν παντελώς την προσωρινή διαταγή για εργασιακές σχέσεις.

«Ας περιορίσουμε ασφυκτικά μέχρι της πλήρους κατάργησης περίπου το δικαίωμα ασφαλιστικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις. Τρίτον το σπουδαιότερο, εδώ προβλέπεται και αντισυνταγματική επιλογή. Ας καταργήσουμε ήδη εκδοθείσες προσωρινές διαταγές. Και λησμονούμε πέραν των άλλων ότι αυτό προσκρούει στο Σύνταγμα αλλά καταργούμε προσωρινές διαταγές, λησμονώντας τις πάγιες ανάγκες τις μόνιμες», επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.
tvxs