Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Με «επιδημία» θανάτων από καρκίνο κινδυνεύει η Λατινική Αμερική

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέχρι το 2030 θα καταγραφούν περισσότεροι από ένα εκατ. θάνατοι από καρκίνο στη Λατινική Αμερική
Η Λατινική Αμερική κινδυνεύει να έλθει αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των θανάτων από καρκίνο εκτός αν οι κυβερνήσεις της αντιδράσουν γρήγορα και βελτιώσουν τα συστήματα υγείας των χωρών τους, αλλά και τη φροντίδα των φτωχών, επισημαίνουν επιστήμονες σε έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην επιθεώρηση The Lancet Oncology.
Στη Λατινική Αμερική καταγράφονται λιγότερα κρούσματα καρκίνου συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όμως το ποσοστό των πασχόντων που πεθαίνει είναι κατά πολύ υψηλότερο. Και αυτό κυρίως εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και της ελλειπούς πρόσβασης σε θεραπεία.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο Σάο Πάλο κατά τη διάσκεψη της Ομάδας Συνεργασίας για την Ογκολογία στη Λατινική Αμερική, κάθε χρόνο καταγράφονται 13 θανάτοι για 22 κρούσματα καρκίνου στη Λατινική Αμερική έναντι 13 θανάτων σε 37 κρούσματα στις ΗΠΑ και 13 στα 30 κρούσματα στην Ευρώπη.

«Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέχρι το 2030, 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου θα διαγνωστούν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και θα υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατο από καρκίνο», τονίζεται στην έρευνα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέχρι το 2030 θα καταγραφούν περισσότεροι από ένα εκατ. θάνατοι από καρκίνο στη Λατινική Αμερική

Σήμερα, οι ζημιές από την ασθένεια υπολογίζονται σε τέσσερα δισεκατομμύρια το χρόνο στην περιοχή, όχι μόνο εξαιτίας του μεγάλου κόστους των θεραπειών, αλλά από τις συνέπειες των πρόωρων θανάτων στην οικονομία.

«Πολλοί κάτοικοι της περιοχής, ειδικά στις φτωχές και αγροτικές κοινότητες έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στις αντικαρκινικές υπηρεσίες, ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται εξαιτίας της ελάχιστης επένδυσης στον τομέα της υγείας, αλλά και των ανισοτήτων που υπάρχουν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής» προστίθεται στην έρευνα.

Έτερος βασικός παράγοντας είναι πως περισσότεροι από τους μισούς Λατινοαμερικάνους δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα υγείας.

«Οι χώρες αυτές έχουν επενδύσει κυρίως στην πρόληψη και την θεραπεία μολυσματικών νόσων και οι δαπάνες για μη μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ο καρκίνος δεν έχουν ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό» τόνισε ο Πολ Γκος, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο καρκίνος είναι ασθένεια των ανθρώπων που γερνούν και υπολογίζουν πως το 2020 θα ζουν στην Λατινική Αμερική περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι μεγαλύτεροι των 60 ετών.

Πηγή: in.gr