Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Η άνοιξη δεν ταιριάζει στην «Ελιά»



Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για τον Ελεύθερο Τύπο


Ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, σε εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας των 58» που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Παιανία, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για υπόγεια σύγκρουση με τη Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης κομμάτων και εκφράζοντας σεβασμό στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, όμως, «νεανικό ευρωψηφοδέλτιο», το οποίο εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι οι 58 δεν θέλουν να δουν εκεί τα ονόματα στελεχών του ΠΑΣΟΚ με κυβερνητικό παρελθόν. Είναι προφανές ότι καμία πλευρά δεν θέλει μια ανεξέλεγκτη ένταση, με το φόβο του πολιτικού κόστους, όμως οι προσδοκίες έχουν πλέον μετριαστεί και μάλιστα πριν καν γίνει η ουσιαστική συζήτηση, αυτή που αφορά τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου. Οι 58 επιμένουν στην ανανέωση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί αλλά για την ώρα ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη βάζει στο τραπέζι ονόματα.

Τα πράγματα είναι χειρότερα από όσο φαίνονται. Πολύ ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στο παρασκήνιο είναι η ανάρτηση στο Facebook του Νίκου Μπίστη ο οποίος επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρώην εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Παπαδόπουλο, ο οποίος (στον 9.84) συνέστησε στους 58 να μη βιάζονται και να μην πιεστούν να κατέβουν στις ευρωεκλογές, εφόσον υπάρξει δυστοκία. Ο Ν. Μπίστης, ο οποίος σκοπεύει να διεκδικήσει το σταυρό στις ευρωεκλογές, κάτι που δεν επιθυμούν όλα τα μέλη της «Πρωτοβουλίας των 58» έγραψε συγκεκριμένα: «Όσα δεν φτάνει η αλεπού... Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος αφού έκανε μια ψυχαγωγική περιοδεία στις εκδηλώσεις των 58, μόλις έσκασε ο σταυρός προτίμησης γύρισε άρον άρον στην ΔΗΜΑΡ. Και από εκεί μας καλεί «να μην πιεστούμε να κάνουμε ψηφοδέλτιο... Οι ευρωεκλογές είναι μια πρώτη μάχη». Ναι Ανδρέα μου, είναι μια μάχη που σκοπεύουμε να κερδίσουμε. Και οι εκλογές κερδίζονται με ψηφοδέλτια».

Η αλήθεια είναι ότι η επιστροφή των Γρ. Ψαριανού και Α. Παπαδόπουλου στη ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό στην κυοφορούμενη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη γιατί με την απώλεια της ΔΗΜΑΡικής συνιστώσας χάνεται και η επίφαση ότι η Ελιά δεν είναι απλώς ΠΑΣΟΚ και συνεργαζόμενοι.

Αύριο θα γίνει συνάντηση των επιτροπών ΠΑΣΟΚ και 58 για την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης που προγραμματίζεται για τις 8 και 9 Μαρτίου, αλλά η ατμόσφαιρα έχει βαρύνει από τη μετακίνηση στελεχών προς τη ΔΗΜΑΡ, όπως συμβαίνει και με την ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά, που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ.


Η πολιτική αυτοπεποίθηση του Φώτη Κουβέλη έχει ενισχυθεί. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να εκφράσει και επισήμως τη στήριξη του κόμματός του στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη. Την ίδια ώρα προετοιμάζεται για ανακοινώσεις σχετικά με τη συγκρότηση του τρίτου πόλου που επαγγέλλεται ο ίδιος. Φαίνεται πως θα στηρίξει για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον ανεξάρτητο βουλευτή (προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ) Μάρκο Μπόλαρη, ενώ συνεχίζει τις επαφές του με στελέχη και κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και κρατούν αποστάσεις από την «Πρωτοβουλία των 58».

Στην Αγίου Κωνσταντίνου αισιοδοξούν διαπιστώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια μόνιμη εσωκομματική περιδίνηση. Αύριο θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργόςΓιώργος Παπανδρέου στο Ζάππειο, σε εκδήλωση αποφοίτων του Χάρβαρντ, με θέμα «μετά το μνημόνιο τι;» και στη Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο που θέλουν είναι να παρακολουθούν τις δυναμικές παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πόσο μάλλον όταν το σκάνδαλο με τη ΜΚΟ στο οποίο εμπλέκεται ο εξ απορρήτων του Γ. Παπανδρέου, Α. Ρόντος είναι σε πρώτο πλάνο και ενώ ο βενιζελικός Γ. Ζαφειρόπουλος αποφάσισε να αναμετρηθεί με τον παπανδρεϊκό Απ. Κατσιφάρα στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας. Η Χ. Τρικούπη κρατά αποστάσεις από τον αντάρτη, ο οποίος θυμίζει σε συνομιλητές του ότι παραιτήθηκε από τη θέση του ΥΦΥΠΕΞ με αρμοδιότητα σε θέματα διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας πολιτικές διαφωνίες.

Το ΠΑΣΟΚ παράγει μόνο κακές ειδήσεις και δεν βρίσκει τρόπο να αποκαταστήσει την τραυματισμένη εικόνα του στα μάτια των ψηφοφόρων, ενώ φαίνεται να μην του αρκεί για τη διάσωση το σωσίβιο που του ρίχνουν οι 58, οι οποίοι είναι διχασμένοι μεταξύ τους και βυθισμένοι σε μια στρατηγική αμηχανία.
tvxs