Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Τοπική αυτοδιοίκηση: Πρόπλασμα της κυβέρνησης Αριστεράς, του Κ. Ζαχαριάδη


Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής 
σύγκρουσης. H Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι από τα μεγάλα θύματα του μνημονίου, με μείωση κατά 65% των θεσμοθετημένων κρατικών πόρων και συρρίκνωση του απασχολούμενου προσωπικού κατά το ένα τρίτο, συρρίκνωση που προβλέπεται να συνεχιστεί και να φτάσει το 50. Η εφαρμογή του νεοσυγκεντρωτικού Καλλικράτη, με αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς πόρους, μεγιστοποιεί την απόσταση τοπικών αρχών και πολιτών και καταλύει κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΟΤΑ. 
Η ραχοκοκαλιά του προγράμματός μας σε κάθε δήμο και κάθε περιφέρεια οφείλει να βασίζεται στα εξής:
Κατάργηση του Καλλικράτη και αντικατάστασή του από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του κράτους, με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, σε πόρους και αρμοδιότητες.
Tη δέσμευση για θέσπιση νέων διαδικασιών διαφάνειας στη λειτουργία των δήμων και τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για φαινόμενα διαφθοράς μέχρι σήμερα.
Επανεξέταση του χωροταξικού βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης και ανάλυσης της σημερινής κατάστασης, σε ανοικτή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με την ευρύτερη δυνατή έννοια, με στόχο να μη χαθεί η νέα γενιά στη δίνη της κρίσης και του νεοφασισμού.
Κατάθεση περιφερειακών σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής προστασίας, στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, χρήσης μη «συμβατικών» μέτρων καθώς και βιώσιμων τοπικών σχεδίων ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Έναν σαφή κώδικα δεοντολογίας και διαφάνειας για όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Αριστεράς.
Άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσα από ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας, αλλά και ένα προοδευτικό πλαίσιο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Περιβάλλον ένας μη οικονομικά αποτιμώμενος «πόρος»

Το περιβάλλον, ιδίως το αστικό, αποτελεί σε συνθήκες κρίσης και κατάρρευσης της κοινωνίας και της οικονομίας μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση της κοινωνίας σε ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στην Ελλάδα το αστικό περιβάλλον βανδαλίστηκε στο βωμό μιας «οικονομικής ευμάρειας» που θα έφερνε η δήθεν αξιοποίησή του. Καταπατήθηκε, παραχωρήθηκε και χαρίστηκε, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν το δημόσιο συμφέρον, η κοινωνία και οι πολίτες, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά.

Πολιτικός και προγραμματικός στόχος για την αριστερά, είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης και των παροχών της, η αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων στα όρια της φέρουσας ικανότητας των εδαφικών περιοχών, η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και των φυσικών πόρων από την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης τους και, άμεσα, η αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

• Σε θεσμικό επίπεδο, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, των τοπικών δημοψηφισμάτων, του συμμετοχικού προϋπολογισμού, των συνελεύσεων σε επίπεδο κοινότητας, γειτονιάς και οικισμού.
• Σε κινηματικό επίπεδο, με την υποστήριξη κινημάτων των εργαζόμενων και πρωτοβουλιών των πολιτών, για υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, για τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα δημόσια αγαθά (νερό, ενέργεια κλπ), για την αποτροπή σήμερα των ανάλγητων κατασχέσεων των οικονομικά αδύναμων.
• Σε κοινωνικά αλληλέγγυο επίπεδο, με την συνδημιουργία και τη στήριξη αξιοσημείωτων δράσεων, Δήμων, πρωτοβουλιών και κινήσεων πολιτών, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το αλληλέγγυο φροντιστήριο, χωρίς να υποτιμάμε ούτε τις δράσεις αρκετών ΜΚΟ, ούτε και της εκκλησίας.

Ποιο είναι το περιεχόμενο της ανάπτυξης με αξιοποίηση του αστικού περιβάλλοντος; Μα ακριβώς το αντίστροφο από αυτό που βιώσαμε τις τελευταίες δεκαετίες. Όχι ως διακήρυξη, αλλά ως εφαρμοσμένη πολιτική, με κυρίαρχες την αντίληψη της ανάκτησης του δημοσίου χαρακτήρα του αστικού περιβάλλοντος και την προτεραιότητα στην ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών και της κοινωνίας

Έχει πολλαπλή σημασία το «να νικήσουμε» στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όχι για μας, όχι για να ικανοποιήσουμε κάποιον αυτάρεσκο εγωισμό ή κομματικό πατριωτισμό. Η νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς, η ανατροπή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας θα στείλει σαφές πολιτικό μήνυμα, πυροδοτώντας εξελίξεις και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Θα αποδείξει ότι η Αριστερά αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη που της αναλογεί, ακόμα και στα δύσκολα, όταν όλα καταρρέουν, ότι μπορεί να διοικήσει και να δώσει λύσεις ουσιαστικές και προς όφελος της κοινωνίας. Θα βοηθήσει στο να «ριζώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα. Θα αποτελέσει το παράδειγμα, το «πρόπλασμα» και το αναγκαίο στήριγμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, για την οποία αγωνιζόμαστε.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
tvxs