Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ

Αντάρτικο των γιατρών του ΕΟΠΥΥ
«Πόλεμο» με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν χθες οι γιατροί του Οργανισμού. Οι γιατροί 
αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια όπου στεγάζονταν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα οποία 
αναμένεται να μετατραπούν σε αστικά κέντρα υγείας.Πλούσια η «προίκα» του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ άλλων διαθέτει 47 νομαρχιακές μονάδες, 53 τοπικές, ένα πολυϊατρείο του τέως ΤΑΞΥ, 98 τοπικά ιατρεία και 25 λοιπούς αποκεντρωμένους σχηματισμούς

Η αλλαγή προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει ψηφιστεί και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Με την άρνηση παράδοσης, οι γιατροί κλιμακώνουν ουσιαστικά την αντίδρασή τους στις αλλαγές και στη διαθεσιμότητα του προσωπικού που αυτές συνεπάγονται. Η αρχική τους αντίδραση ήταν να κηρύξουν απεργία διαρκείας, η οποία ξεκίνησε στις 25 Νοεμβρίου και συνεχίζεται ακόμη...

Η άρνηση παράδοσης των κτιρίων, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό αδιέξοδο, για τους εξής λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι οι γιατροί θεωρούν παράνομη και αντισυνταγματική την αξίωση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού να ζητήσει παράδοση των κτιρίων έως τη Δευτέρα. Με εξώδικο που τού απέστειλε χθες η Ομοσπονδία τους (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) σημειώνει ότι η διοίκηση δεν μπορεί να ζητεί παράδοση των κτιρίων, επικαλούμενη σχετικό νόμο. Ο νόμος -αναφέρει- δεν ισχύει, εφόσον δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακόμη και αν ξεπεραστεί αυτό το νομικό θέμα, δημιουργείται ακόμη ένα. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή του νόμου (αναμένεται την Τετάρτη), γιατροί και προσωπικό του ΕΟΠΥΥ τίθενται αυτόματα σε διαθεσιμότητα διάρκειας ενός μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση στον νέο φορέα. Σε αυτήν την περίπτωση ποιος θα παραδώσει τα κτίρια;

Με έγγραφό του, πάντως, ο πρόεδρος του Οργανισμού ζητεί να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής έως τη Δευτέρα, με ευθύνη των διευθυντών των περιφερειακών διευθύνσεων.

Η παραλαβή των κτιρίων -εξηγεί-θα αρχίσει από μικρότερους σχηματισμούς (αποκεντρωμένα ιατρεία, τοπικά ιατρεία) και θα ολοκληρωθεί με την παραλαβή τοπικών και νομαρχιακών μονάδων υγείας. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ζητεί καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της παραλαβής των δομών.

Στο εξώδικό τους οι γιατροί τού επισημαίνουν ότι στις δομές υπάρχει κάθε μορφής αναλώσιμο και μη υλικό, αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει ακτινολογικά μηχανήματα, αξονικό τομογράφο, οδοντιατρικά μηχανήματα, πλήρη εξοπλισμό μικροβιολογικών εργαστηρίων, δεκάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτές, ιατρικά εργαλεία, διαφανοσκοπικά, εξεταστικές κλίνες, γραφεία, έπιπλα και μεγάλο αριθμό αντιδραστηρίων.

Προειδοποιούν, δε, ότι θα υπάρξει πειθαρχική και ποινική ευθύνη για τους διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα εκτελέσουν την απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού.

Κάλεσμα

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου αποφάσισαν χθες ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση. Κάλεσαν, δε, τους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Στις 9 το πρωί της Δευτέρας διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο.

Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει εκατοντάδες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας: πρόκειται για 47 νομαρχιακές μονάδες, 53 τοπικές, ένα πολυϊατρείο του τέως ΤΑΞΥ, 98 τοπικά ιατρεία (88 ιατρεία του ΙΚΑ και 10 με γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή κέντρα υγείας) που υπάγονται σε νομαρχιακές και τοπικές μονάδες, 25 λοιπούς αποκεντρωμένους σχηματισμούς και 113 υπηρεσίες υγείας που λειτουργούν ενταγμένες στις υπηρεσίες ασφάλισης (27 ιατρεία του ΙΚΑ).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ,  ΕΘΝΟΣ