Ξεκινά η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου ανοικτά της Κρήτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης, χαρακτηρίζοντας «άνθρακες» τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής με νέα παρέμβασή του ζητά την άμεση διακοπή της διαδικασίας και κατηγορεί την κυβέρνηση για απόκρυψη της πραγματικότητας από τους πολίτες. Ειδικότερα αναφέρεται τόσο στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, και του υφυπουργού Δημήτρη Κούρκουλα.
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες ο Δ. Κούρκουλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη υποστήριξε πως «τα χημικά της Συρίας θα αδρανοποιηθούν σε αμερικανικό πλοίο σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στην ξηρά, πιθανόν στη Γερμανία, προκειμένου να καταστραφούν».
Ο Κρίτωνας Αρσένης κάλεσε για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση να παρέμβει έστω και τώρα και να σταματήσει την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας ανοικτά της Κρήτης. «Η διαδικασία μπορεί να ξεκίνησε πλέον, αλλά θα διαρκέσει 20 ημέρες. Κάθε ημέρα που θα περνάει ο κίνδυνος για την υγεία, το περιβάλλον αλλά και τον τουρισμό θα μεγαλώνει», τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και προσθέτει: «Και όμως, η κυβέρνηση αντί να αναλαμβάνει τον ρόλο του εγγυητή της ασφάλειας και της διαφάνειας της διαδικασίας καταστροφής και ιδιαίτερα την αλλαγή του τόπου εκτέλεσης της, γίνεται φορέας διαρκούς εφησυχασμού και παραπληροφόρησης».
Σχετικά με τις δηλώσεις του Δημήτρη Κούρκουλα και τις εγγυήσεις περί μη καταστροφής χημικών ανοικτά της Κρήτης, ο Κρίτωνας Αρσένης διερωτάται: «Δεν ήξερε η κυβέρνηση ότι τα χημικά θα καταστρέφονταν ανοικτά της Κρήτης μόλις 4 ημέρες μετά;». «Γιατί εξυπηρετεί την κυβέρνηση ο εφησυχασμός και η παραπλάνηση της κοινής γνώμης για το ζήτημα;», προσθέτει. «Τα ερωτηματικά για τα κίνητρα της προκλητικής αδράνειας της κυβέρνησης όμως αυξάνονται με κάθε νέα δήλωση του κ. Βενιζέλου για το θέμα. Η μόνη επίσημη ανακοίνωσή του, αναφερόταν σε διαβεβαιώσεις που του μετέφεραν ΜΚΟ από συνάντησή τους με εκπροσώπους του ΟΗΕ. Από τις τρεις οργανώσεις που κατονόμασε ο κ. Βενιζέλος, το WWF δεν είχε συμμετάσχει σε καμία σχετική συνάντηση, ενώ η "oceanica" δεν υπάρχει», επισημαίνει.
Όπως αναφέρει ο Κρίτωνας Αρσένης «αντιμέτωπος με την πρωτοφανή «αδράνεια» της κυβέρνησης Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι αρνούνται τόσο να αξιοποιήσουν την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας για να διεκδικήσουν δυναμικά την ακύρωση του σχεδίου καταστροφής των χημικών ανοικτά της Κρήτης, όσο επίσης να ενημερώσουν πλήρως τους συμπολίτες μας για το θέμα, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του ως εισηγητή της έκθεσης για την 68η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να θέσει το ζήτημα στον πρόεδρο της 68ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Τζων Ας». Σημειώνεται πως ο Τζων Ας δεν ήταν ενημερωμένος για τις αντιδράσεις των κατοίκων, ούτε για την ελλιπή ενημέρωση και ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, αλλά και τους επικεφαλής των οργανισμών του ΟΗΕ που χειρίζονται το θέμα.
Εγκαινιάζεται η εκβιομηχάνιση των ωκεανών
Σύμφωνα με άρθρο της Άντας Ψαρρά στην Εφημερίδα των Συντακτών η εξουδετέρωση των χημικών θα γίνει επί του πλοίου Cape Ray σε διεθνή ύδατα, ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα. Αυτή η παγκόσμια πρώτη θα μετατρέψει τις ανοιχτές θάλασσες σε ζώνη ελεύθερη από κάθε δημοκρατικό έλεγχο και κάθε περιβαλλοντικό και κοινωνικό περιορισμό. «Με αυτήν την επιχείρηση στην ανοιχτή θάλασσα εγκαινιάζεται η εκβιομηχάνιση των ωκεανών», αναφέρει στην εφημερίδα ο υπεύθυνος του τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ, Θράσος Φωτεινός.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα το πλοίο Cape Ray (τύπου Ro-Ro) αποτελεί μέρος αμερικανικού στόλου που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτός ο τύπος πλοίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις πυρκαγιές και σε εισροή νερού και οι βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στο πλοίο δεν εγγυώνται επαρκή ικανότητα πλεύσης σε περίπτωση σοβαρής δομικής βλάβης. Το Cape Ray κατασκευάστηκε πριν από 36 χρόνια. Κατά μέσο όρο ένα Ro-Ro πάει για διάλυση μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Σύστημα Εγκατάστασης Υδρόλυσης Πεδίου (Field Deployable Hydrolysis System, FDHS) για την προεπεξεργασία των ουσιών για χημικά όπλα, που αναπτύχθηκε από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ σε συνεργασία με τη βιομηχανία, είναι πιλοτικό. Η ανάπτυξή του ολοκληρώθηκε αυτό το καλοκαίρι και κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιείται στο έδαφος και όχι στη θάλασσα.
Η ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται συνεχώς και με ασφάλεια 500 έως 600 τόνους τοξικών ουσιών μένει να αποδειχτεί, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το να χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα πάνω σε πλοίο είναι μια περιπετειώδης επιχείρηση με πολλούς κινδύνους για το πλήρωμα, τους τεχνικούς και το περιβάλλον. Η μέθοδος αυτή παράγει απόβλητα 800 τόνους λάσπης για 500 τόνους χημικών, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί το πώς και το πού θα καταστραφεί αυτή η λάσπη. Επίσης από τον εξοπλισμό του πλοίου (φίλτρα αέρα) καθίσταται φανερό ότι θα υπάρχει και εκπομπή αερίων κατά τη διαδικασία της υδρόλυσης.
Ακόμη τονίζεται ότι όσον αφορά το νομικό κομμάτι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει τη σύμβαση για τον Ελεγχο της Διασυνοριακής Διακίνησης Επικίνδυνων Αποβλήτων και της Διάθεσής τους. Για να είναι νόμιμη η εξαγωγή τους από τη Συρία προς το Cape Ray, σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική συμφωνία μεταξύ του κράτους εξαγωγής και του κράτους υποδοχής (άρθρα 4 και 11 της Σύμβασης της Βασιλείας). Η εξουδετέρωση των χημικών επί του Cape Ray θα γίνει σε διεθνή ύδατα, ώστε να καταστήσει δυνατή την αποφυγή της σχετικής νομοθεσίας για τη θάλασσα.
TVXS