Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ: Αποδυνάμωση Σαμαρά στη ΝΔ φέρνει η εκλογή Παυλόπουλου

Η εκλογή ενός καραμανλικού ως Προέδρου της Δημοκρατίας ενδέχεται να έχει καταλυτικές εσωκομματικές συνέπειες στη Δεξιά

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εξελέγη χθες το βράδυ με 233 βουλευτικές ψήφους, είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την υποψηφιότητά του υποστήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, αλλά και η ΝΔ από την οποία προέρχεται. Ο νέος Πρόεδρος υπερέβη σαφώς τις 180 ψήφους που απαιτούνταν. Θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, αφού στις 12 Μαρτίου λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου Κάρολου Παπούλια. Πέντε βουλευτές απουσίασαν από τη συνεδρίαση της Βουλής. Η ψηφοφορία δεν έκρυβε εκπλήξεις, παρόλο που επηρεάζει καταλυτικά πρωτίστως τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων στη ΝΔ, ενώ η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις τάξεις της ΝΔ απογοήτευσε την αριστερή τουλάχιστον πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τασσόταν αναφανδόν υπέρ της εκλογής αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία όμως από αυτές τις εσωτερικές αντιθέσεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ δεν εκδηλώθηκε με διαφοροποιημένη από την επίσημη γραμμή ψήφο.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο βουλευτής της ΝΔ και τέως υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εκ των προτέρων ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση για πολιτικούς λόγους προκειμένου να μην καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, αφού διαφωνούσε με την επιλογή του.

Κατά την αυστηρά προσωπική μας άποψη, η βαθύτερη αιτία της απουσίας του Κυρ. Μητσοτάκη ενδέχεται να είναι το γεγονός ότι η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ συνιστά σοβαρό, ίσως μοιραίο πλήγμα στις πιθανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδειχθεί πρόεδρος της ΝΔ μετά την επικείμενη απομάκρυνση του Αντώνη Σαμαρά, όπως φιλοδοξούσε. Αυτός πάντως που δέχεται το ισχυρότερο χτύπημα και περιέρχεται σε δεινή θέση αποδυνάμωσης από την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο παραμένων ακόμη στην προεδρία της ΝΔ και μη προτιθέμενος να παραιτηθεί αν δεν τον ανατρέψουν, τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρά τα φραστικά τεχνάσματά του, η έκταση της εκλογικής ήττας της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ με οκτώμισι μονάδες διαφορά είναι τόσο συντριπτική ώστε είναι μηδαμινές οι δυνατότητές του να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η έμμεση σφυρηλάτηση πολιτικής συμμαχίας μέσω της υποψηφιότητας και εκλογής του Πρ. Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της καραμανλικής πτέρυγας της ΝΔ αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό αντικειμενικά επιταχύνει τις ενδοκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί κατά τη γνώμη μας, πάντως, στη ΝΔ είναι ότι το πρόβλημα της Δεξιάς στην Ελλάδα αυτήν τη φορά δεν μπορεί και δεν πρόκειται να λυθεί με απλή αλλαγή προέδρου στο κόμμα τους, συνοδευόμενη από ανάλογη αλλαγή πολιτικής γραμμής μέσα στο πλαίσιο της συντηρητικής παράταξης. Μόνο όταν αρχίσει η περιδίνηση της ΝΔ σε βιαιότατη εσωτερική κρίση θα συνειδητοποιήσουν τα στελέχη της πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα του κόμματός τους. Η τριχοτόμηση της Δεξιάς σε ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ΑΝΕΛ συνιστά τη σοβαρότερη κρίση της συντηρητικής παράταξης στα σαράντα και πλέον χρόνια της Μεταπολίτευσης. Δεν είναι απλώς τριχοτομημένη η Δεξιά. Το σοβαρότερο πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι οι ΑΝΕΛ συμμετέχουν στην κυβέρνηση, είναι δηλαδή το κυβερνητικό κόμμα της Δεξιάς! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κερδίζει σίγουρα οπαδούς αυτήν τη στιγμή, ίσως με ρυθμούς ισχυρότερους από όσο συζητείται.

Οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι είναι εθισμένοι στο να βρίσκεται το κόμμα τους συχνά πυκνά στην εξουσία, οπότε φυσιολογικό είναι να προτιμούν πλέον τους ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην εξουσία από τη ΝΔ που βρίσκεται στην αντιπολίτευση! Το γεγονός άλλωστε ότι υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά η ΝΔ συμμετείχε σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012, Ιουνίου 2012, Ιανουαρίου 2015 και Ευρωεκλογές 2014) και σημείωσε τα τέσσερα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας της (!), καθόλου δεν εγγυάται την επιστροφή στην εξουσία και μάλιστα σύντομα. Εν αναμονή της εκδήλωσης μεγάλης εσωκομματικής κρίσης στη ΝΔ, λοιπόν...

Εθνος